Haberler

Hava Harp Okulu Davasında 3 Rütbeli Askere Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis

Hava Harp Okulu davasında 3 rütbeli askere ağırlaştırılmış müebbet hapisİSTANBUL - Darbe girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek işgal bölgelerini kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirilen 3 rütbeli asker, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı...

Hava Harp Okulu davasında 3 rütbeli askere ağırlaştırılmış müebbet hapis

İSTANBUL - Darbe girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek işgal bölgelerini kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirilen 3 rütbeli asker, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı

FETÖ tarafından organize edilen 15 Temmuz Darbe Girişiminde Hava Harp Okulu öğrencilerini komuta ederek askeri araca bindikleri, belirlenen bölgeleri kontrol altına almak ve destek olmak için görevlendirildikleri belirtilen 3 rütbeli askerin yargılandığı dava karara bağlandı.

İstanbul 24'üncü Ağır ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuklu sanıklar eski yüzbaşı Mesut Metin Kazancı, eski teğmenler Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu cezaevinden getirilirken, avukatları salonda hazır bulundu. Şikayetçiler, Başbakanlık, Maliye Hazinesi ve TBMM adına da avukatları duruşmaya katıldı.

Bir önceki celsede duruşma savcısının esasa ilişkin açıkladığı görüşe karşı diyecekleri olup olmadığı sorulan sanıklar, mütalaaya karşın ifade hazırlamak için süre talep etti. Mahkeme heyeti, sanıkların bu talebinin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddederek duruşmaya ara verdi.

Ara sonrası sanıkların esas hakkındaki ifadelerinin alınmasının ardından kararını açıklayan heyet, sanıklar Kazancı, Ay ve Koyuncu'yu "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçunu işlediklerini sabit görerek ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırdı. Darbeye teşebbüs suçunun kapsayıcı olması nedeniyle sanıklara, "Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından cezalandırılmalarına yer olmadığına hükmeden mahkeme, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 3'ü rütbeli asker, 2'si er ve 70 askeri öğrenci hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından, 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti. İddianamede ayrıca öğrenci ve rütbeli askerlerin "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar, diğer 2 erin ise "örgüte üye olmadan örgüt adına suç işlemek" suçundan 5 yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Desteğe gidemeden yakalanmışlardı

Yeşilköy Hava Harp Okulunda görevli olan ve eğitim kampı için Yalova Hava Meydan Komutanlığında bulunan sanıkların takviye amacıyla Fatih Sultan Mehmet Köprusu, 15 Temmuz Şehitler Köprusu, Sabiha Gökçen Havalimanı gibi kritik noktalara gitmeyi hedefledikleri, 3 rütbeli askerin emir-komutası altında araçlarla Yalova Hava Meydan Komutanlığından hareket ettikleri, henuz Fatih Sultan Mehmet Köprusune ulaşamadan Kavacık mevkisinde yakalandıkları anlatılmıştı.

Öğrenci ve erlerin dosyası ayrılmıştı

Davanın 15 Eylül 2017 tarihli duruşmasında ara karar oluşturan mahkeme heyeti, sanıklar Mesut Metin Kazancı, Harun Ay ve Burhanettin Koyuncu haricindeki 2 er ve 70 askeri öğrencinin dosyasını ayırmıştı. Yargılamanın yalnızca rütbeli 3 asker yönünden devamına karar verilmiş, diğer sanıkların yargılamasının ise ayrı bir dosya üzerinden yapılmasına hükmedilmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

Metin Kazancı İstanbul Türkiye Yalova 3. Sayfa Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
title