Haberler

Hamas Hareketi Yöneticilerinden Hayye Açıklaması

Hamas Hareketi yöneticilerinden Halil el-Hayye, Hamas'ın, milli mutabakat anlaşmasının bütün maddelerini uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Hayye, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda ölen Filistinlileri anmak için Deyru'l-Beleh kentinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Filistin Kurtuluş Örgütü'nü (FKÖ), İsrail'le olan güvenlik koordinasyonunu durdurma yönünde aldığı kararını uygulamaya çağırdı.

"Seçimlerin yapılmasını isteyen Hamas'tır" diyen Hayye, "Genel seçimler, devlet başkanlığı ve Ulusal Meclis seçimlerinin yapılması dahil milli mutabakat anlaşmasının tüm maddelerini uygulamaya hazırız" dedi.

Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması, Hamas'a yönelik iftira ve dezenformasyon çalışmalarıyla Filistin halkının baskı altına alınmak istendiğini belirten Hayye, "Pusulasını Kudüs'e ayarlayan Hamas, tüfeğini işgalci İsrail'in göğsünden ayırmayacak" diye konuştu.

Hayye ayrıca başta Mısır olmak üzere Arap ve Müslüman ülkelere, Filistin direnişini destekleme çağrısında bulundu.

Filistin'de 2006'da seçimleri Hamas'ın kazanmasının ardından Fetih'le aralarında anlaşmazlıklar çıkmış, çatışmaların ardından Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü ele geçirmişti. Mayıs 2011'de Mısır, Şubat 2012'de ise Katar gözetimindeki görüşmelerden sonra taraflar arasında 23 Nisan 2014'te milli mutabakata varılmış, devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılacağı ve uzlaşı hükumetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidileceği açıklanmıştı.

Ancak 2 Haziran'da kurulan uzlaşı hükümeti, Gazze Şeridi'ndeki görevini fiili olarak teslim alamamasının yanı sıra ülkeyi seçimlere götürmek için belirlenen sürenin sona ermesine rağmen bu yönde de bir girişimde bulunmamıştı. Hamas bu çerçevede birçok kez hükümet ve Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı, "seçim sürecinin önünü tıkamakla" suçlamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin İsrail Hamas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title