Haberler

'' Halk Bankasından Usulsüz Kredi Verilmesi'' Davası...

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Egebankın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 5 kişinin yargılandığı dava dosyasının ''görevsizlik kararı'' ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Egebankın eski sahibi Yahya Murat Demirel'in de aralarında bulunduğu 5 kişinin yargılandığı dava dosyasının ''görevsizlik kararı'' ile İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Hüsnü Barbaros Olcay, Gökalp Baştürk ve Şaban Ayhan Tatlıgil katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Yahya Murat Demirel ve Emine Mehtap Ceylan ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada söz alan müdahil avukatı Galip Doğan, davanın, bankacılık suçları konusunda ihtisas mahkemesi olarak kurulan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini istediklerini belirtti.

Talebe karşı söz alan Yahya Murat Demirel'in avukatları Fehmi Yıldırım ile Dilek Helvacı, talebin reddine karar verilmesini istedi.

Cumhuriyet Savcısı İlker Yaşar da ''özel görev'' durumunu düzenleyen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 164. maddesi uyarınca dava dosyasının İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verilmesini istedi.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 31 Mayıs 2005 tarihli bozma ilamında sanıkların eyleminin ''banka zimmeti'' olarak değerlendirildiğini belirten mahkeme heyeti, bu gibi suçlara bakmakla İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesinin görevli olduğunun anlaşıldığını bildirdi.

Mahkeme heyeti, davada mahkemenin görevsizliğine karar vererek, dosyanın İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Halk Bankasından Yahya Murat Demirel'in bazı şirketlerine talep ettiğinden daha yüksek krediler çıkarıldığı, o dönem bankanın yöneticilerinden olan Hüsnü Barbaros Olcay'ın kredilerin verilmesi konusunda etkili olduğu, Olcay'ın daha sonra Demirel'in şirketinde çalışmaya başladığı anlatılıyor.

İddianamede, Demirel'in şirketlerine sağlanan kredilerin bir kısmının geri döndüğü, buna rağmen bankanın 159 milyon dolar zarara uğradığı belirtiliyor.

İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Kasım 2001 tarihindeki duruşmada, ''Halk Bankasını dolandırmak gibi bir kasıtlarının bulunmadığı'' gerekçesiyle 8 sanığın unsurları oluşmayan suçtan beraatına karar vermişti.

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, bu kararı, ''eksik soruşturma'' gerekçesiyle 16 Nisan 2002 tarihinde bozmuştu.

-2. KEZ BERAAT-

Mahkeme heyeti, yeniden yapılan yargılamanın 17 Aralık 2003 tarihindeki duruşmasında, üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair, her türlü kuşkudan arınmış delil elde edilemediği gerekçesiyle tüm sanıkların tekrar beraatini kararlaştırmıştı.

Bu kararı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını Hüsnü Barbaros Olcay, Gökalp Baştürk, Şaban Ayhan Tatlıgil, Emine Mehtap Ceylan ve Yahya Murat Demirel yönünden bozarak, sanıkların ''dolandırıcılık'' suçundan mahkum edilmeleri gerektiğine karar vermişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise bu karara, sanıklar hakkında 4389 sayılı Bankalar Kanunu'ndaki ''zimmet'' hükümlerinin uygulanması gerektiği görüşüyle itiraz etmişti.

Bunun üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanıkların Bankalar Kanunu'nun 22. maddesindeki ''zimmet'' suçundan yargılanmaları gerektiğine karar vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title