Haberler

Ünlü Karikatürist Bedri Koraman Vefat Etti

Güncelleme:

Ünlü karikatürist Bedri Koraman, Bodrum Torba'daki evinde bugün saat 19.00 sıralarında hayatını kaybetti.

Ünlü karikatürist Bedri Koraman, Muğla'nın Bodrum İlçesi'ndeki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti. Kalp rahatsızlığı ve solunum yetmezliği bulunan Koraman'ın aynı zamanda akciğer kanseri tedavisi de gördüğü öğrenildi.

Karikatürist Bedri Koraman, eşi Nil Koraman ile yaşadığı Torba Mahallesi, Abdi İpekçi Tatil Sitesi'ndeki evinde bugün saat 18.00 sıralarında fenalaştı. Eşi Nil ve oğlu Murat Koraman'ın haber vermesi üzerine eve gelen doktorunun müdahalesine rağmen Koraman, saat 19:00'da yaşamını yitirdi.

SEVENLERİNİ YASA BOĞDU

Kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan ve geçen 13 Mayıs'ta evde düşüp başını çarpması sonucu beyninde ödem oluşan ve kaldırıldığı Özel Bodrum Hastanesi'ndeki tedavisinin ardından taburcu edilen Bedri Koraman'ın ölümü yakınları ve sevenlerini yasa boğdu. Hayat arkadaşını kaybetmesinin acısıyla fenalaşan Nil Koraman'ı, acı haberi alarak evine akın yakınları ve komşuları teselli etmeye çalıştı.

"AKCİĞER KANSERİ TEDAVİSİ GÖRÜYORDU"

Koraman'ın aile dostu Bodrum Devlet Hastanesi doktorlarından Necmi Cavlı "Akciğer Kanseri tedavisi görüyordu. Belli bir aşamadan sonra yayılmalar oldu ve bugün kaybettik" dedi. Oğlu Murat Koraman'da babasının uzun süredir devam eden kronik kalp rahatsızlığı olduğunu belirterek "Aynı zamanda akciğer kanseriydi. Bugün maalesef kendisini kaybettik" ifadelerini kullandı. "Ben onun manevi kızıydım" diyen eski manken Bilun Dohmen ise "Her zaman yanındaydık. Bugün hastaneden geldi ve bugünde kaybettik. Babamızı kaybettik çok üzgünüz" dedi.

AİLE DOSTU YÜCESES: ÇOK ÖNEMLİ BİR SANATÇIYDI

Koraman'ın aile dostlarından turizmci Fethi Yüceses, "Sadece bizler değil Türkiye çok önemli bir sanatçısını, değerli bir çizeri kaybetti. Bir Bedri Koraman kaç yıl sonra bir daha gelir bilinmez ama onun Türk mizahına kattığı değer, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli eserlerindendir" dedi.

CENAZE GÜNÜ NETLEŞMEDİ

Koraman'ın yarın toprağa verilmesi düşünülen cenazesinin, Amerika'daki akrabalarının gelmesi bekleneceği ve Salı yada Çarşamba günü Bodrum'da toprağa verileceği belirtildi.

BEDRİ KORAMAN KİMDİR?

Bedri Koraman, Samsun'un Bafra İlçesi'nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Bafra'da tamamlayan Koraman, 1945'te İstanbul'a geldi. Bir süre Güzel Sanatlar Akademisi'ne devam ettikten sonra dergi ve gazetelerde ressam ve karikatürcü olarak çalışmaya başladı. 1950'i yıllarda 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi gülmece dergilerini yayımladı. 1951'de Deve adlı bir dergi çıkardı. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde siyasal karikatürler çizdi. Daha sonra Güneş gazetesinde çalışmaya başladı.

Koraman, yurt içinde ve dışında çeşitli sergi ve yarışmalara katıldı. İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp'te ve Sarajevo'da özel ödüller kazandı. Spor Yazarları Derneği'nin Spor Karikatürleri Yarışması'nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı. Uzun yıllar çalıştığı Milliyet'te 1960'lı yıllarda Cici Can çizgi romanı yayınlandı. Üç arkadaşıyla kurduğu reklam ajansında bir süre çizgi filmler yaptı. 1970'li yıllarda Milliyet'in baş sayfasında güncel konular üzerine ilgi uyandıran renkli karikatürler çizdi. Resim yanı ağır basan çizim tekniğiyle yaptığı bu tür karikatür basında çok tutuldu. Bunun dışında önce Milliyet'te ve 1982'den başlayarak Güneş'te hafta sonu ekleri için çizgi-yazı karışımından oluşan ve eğlence yanı ağır basan tam sayfa çalışmaları da ilgi gördü.

Yarışmalarda çeşitli ödüller kazandı, yurtiçi ve dışında ortak sergilere ve albümlere katıldı. 1986'da merkezi Brezilya'da bulunan Internacional dos Journalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

1982'de Güneş gazetesine geçtiyse de 1985'te Milliyet'e döndü. Günlük karikatürleri dışında gazetenin hafta sonu ekleri için özel karikatür-öykü sayfaları hazırladı. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde, "Çizgi Dünyası" başlığı altında tam sayfa karikatürler çizdi.

Yassıada Yargılamalarını izleyip karikatüre dökerek muhabir-karikatürcü tipinin ilk örneklerinden biri oldu. 1970'lerde parti kurultaylarını, seçim gezilerini izleyip gazetede bantlar halinde yayımlayarak bu çalışmalarını sürdürdü. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp'te ve Saraybosna'da özel ödüller kazandı. Türkiye Spor Yazarları Derneği'nin Spor karikatürleri Yarışması'nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı, ayrıca ortak sergi ve albümlere katıldı. 1986'da merkezi Brezilya'da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna onur üyesi seçildi. Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Bedri Koraman Milliyet Muğla Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (12)

HAYDAAMobil-IOS:

Konuyla alakalı değil biliyorum ama Bu sitede ne kadar çok pkk lı ve yobaz var lan

22
18
yanıtYanıtla
HAYVAN ADAM:

Ben dua bilmiyorum, , ne okumak lazim, , bana ögretin lütfen, , ,

29
5
yanıtYanıtla
AlayMobil-IOS:

Yüzünde nur yok

1
20
yanıtYanıtla
HlmMobil-IOS:

Bir değer daha gitti

6
13
yanıtYanıtla
tevfik alyanakMobil-ANDROID:

bedri karaman a rahmet diliyorum 1973 secimlerinde. ringte. osman kibar ihsan alyanak alyanak in boks eldiveni ecevit kibar yerde bu karikatur odul aldi

9
0
yanıtYanıtla
kara çocuk:

alla rahmet eylesin

3
5
yanıtYanıtla
KİNG FBMobil-IOS:

Adamdın be

2
5
yanıtYanıtla
KİNG FBMobil-IOS:

Çok üzüldüm ya onun düşündüren ve alaycı yorumkarı ile büyüdük

1
6
yanıtYanıtla
bm:

Allah rahmet etsin çok üzüldüm, çok sevdiğim bir insandı müthiş karikatüristti.

1
5
yanıtYanıtla
mhp:

Allah rahmet eylesin. . . ruhu şad, mekanı cennet olsun

0
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title