Haberler

Musavi, İsveçli Öğrencileri Kabul Etti

Göteborg Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu üyesi öğrencileri kabul eden D 8 Genel Sekreteri Musavi, öğrencilere örgütün yapısı ve hedefleri hakkında bilgi verdi

Gelişen Sekiz Ülke (D-8) örgütü Genel Sekreteri Seyyid Ali Muhammed Musavi, Göteborg Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Topluluğu üyesi öğrencileri kabul etti.

Beşiktaş'taki Conrad Otel'de gerçekleşen kabulde, İsveç'in Göteborg Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi dallarında öğrenim gören 13 öğrenciye D-8'in kuruluşu, faliyet alanı ve amaçları hakkında bilgi veren Musavi, örgütün bugüne kadar kaydettiği başarıların yanı sıra aşmak zorunda olduğu güçlükler de bulunduğunu söyledi.

Üye ülkeler arasında imzalanan anlaşmaların uygulanması ve özel sektör alanında da işbirliğinin geliştirilmesi gibi güçlüklerin aşılması için yeni stratejiler belirleneceğini anlatan Musavi, bu kapsamda gelecek yıl Türkiye'de yapılacak D-8 devlet başkanları zirvesinin kritik öneme sahip olduğunu ve örgütün tarihinde bir dönüm noktası olacağına inandığını ifade etti.

"D-8'in tüzüğünde 20 farkı alanda iş birliği yapması öngörülmüş. Ancak daha hızlı ilerleyebilmek için, şimdilik  5 alanda yoğunlaşıyoruz" diyen Musavi, bunları  tarım, ticaret, ulaştırma, enerji ve sanayi olarak sıraladı.

Ticaret alanının D-8'in "lokomotifi" olduğunu dile getiren Musavi, şunları kaydetti:

"Üye ülkeler arasında ticaret hacmi her geçen gün artıyor. D-8 ülkelerinin kendi aralarındaki ticaret  hacmi örgütün ilk kurulduğu günlerde  20 milyar dolardı. Bugün bu rakam 150 milyar dolar seviyesinde. 2018 yılının hedefi 500 milyar dolar. Bu da D-8 ülkelerinin kendi içinde ticaret hacminin yüzde 15'ine denk geliyor. Ülkeler arasında gümrük anlaşması ve tercihli ticaret var. Tercihli ticaretten bir sonraki aşama ise serbest ticarettir."

Öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Musavi, üye ülkeler arasındaki siyasi sorunlarla (Türkiye-İran, Türkiye-Mısır) ilgili bir soru üzerine, D-8'in genel olarak sanıldığının aksine siyasi değil, ekonomik bir yapılanma olduğuna dikkat çekti.

D-8'in üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğini geliştirmeyi amaçladığını belirten Musavi, "Tüzüğüne göre,siyasi konular D-8'in ilgi alanı değildir. Ben de bunun yerinde bir karar olduğunu düşünüyorum. Siyasi sorunlara girilirse, zaten yeteri kadar ilerleme sağlayamadığımız ekonomik işbirliği büyük darbeler alır" dedi.

Genel Sekreter Musavi, yaklaşık 1 saat süren kabulün ardından misafir öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Musavi İsveç D 8 Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title