Haberler

Kayseri Baro Başkanı Konaç: İdam Yeniden Gündeme Alınmalı

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan cinayetine tepki olarak düzenlenen basın toplantısında, "Çocuğa karşı tecavüz ve cinayet hallerinde altını çizerek istediğimiz gibi, belirli suçlarda tam ispatı halinde, idam mutlaka yeniden gündeme alınmalıdır" dedi.

Kayseri Baro Başkanı Fevzi Konaç, Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan cinayetine tepki olarak düzenlenen basın toplantısında, "Çocuğa karşı tecavüz ve cinayet hallerinde altını çizerek istediğimiz gibi, belirli suçlarda tam ispatı halinde, idam mutlaka yeniden gündeme alınmalıdır" dedi.

Baro Toplantı Salonu'ndaki basın açıklamasına katılan ve çoğunluğunu kadın avukatların oluşturduğu programda, avukatlar yakalarına Özgecan Aslan'ın fotoğrafını taktı. Kadına uzanan alçakça ellerin, hız kesmeden devam ettiğini belirten Konaç, "Nerdeyse, günü birlik ekranlarda ve gazete haberlerinde görmeye alıştığımız ve içimizi kahreden bir cinayetle karşı karşıyayız. Belki tek suçu genç bir kız olmak olan Özgecan, insan bile demeye dilimizin varmadığı bir psikopatın elleriyle katledildi" diye konuştu. Zihinleri ve kadına bakış açısını değiştirmeden çözüm bulmanın mümkün görünmediğini dile getiren Konaç, şöyle konuştu:

"Unutulmaması gereken tek şey, önce insanca bakabilmeyi başarmamızın gerektiğidir. Töre cinayetlerinin engellenemediği, kadına şiddetin yok edilemediği, istismar unsuru olarak kadının kullanılmasının önüne geçilemediği sürece, korkarız ki yüreğimizi yakan bu manzaralar ne ilk ne de son olacak. Toplum olarak cinsel dürtülerini kontrol edemez hale gelmenin acı faturalarını ödemekle karşı karşıyayız. Bu acılar, her gün bir başka ilde, başka hayatları soldururken, ne yazık ki siyasetin prangalarına mahkum ve tehlikeyi göremez hale geldik."

Yasadaki boşluk ve uygulamaların, caydırıcı olmadığını aksine profesyonel hale getirici olduğunu ifade eden Konaç, idam cezasının yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Yasalardaki bir takım cezai müeyyidelerin artırılması yeterli olmamıştır. Kamu vicdanı, bu tip suçlarda ispatın yüzde yüz kesin olduğu hallerde, caydırıcı ve suç mağduru veya yakınını teskin edecek cezalar beklemektedir. Cezaevleri ıslah edici olmaktan uzak, bir kısım suçluyu profesyonel hale getirmektedir. Yasa uygulayıcılarının elini kolunu bağlayan mevzuatın değiştirilmesi şarttır. Bu tür olaylar, tecavüzler gündeme gelir gelmez olayın oluş şekline, yaşanılan travmaya bakılmaksızın, önce mağdurun ne giydiği, gülüp gülmediği, yüksek sesle konuşup konuşmadığı, makyaj yapıp yapmadığı, geç saatte sokakta bulunup bulunmadığı, tanımadığı birine saat sorup sormadığı gibi garip yaklaşımlar olmaktadır. Yasa uygulayıcıların da, maalesef bu tarz yanlış ve hatalı mitleri kullanarak cezalarda indirim yapmaları tecavüzcüleri cesaretlendirmektedir. Bu anlamda yaşanan her olay, toplumun huzur temeline dinamit konulmuşçasına tahrip gücüne sahiptir. Bundan dolayı daha önce çocuğa karşı tecavüz ve cinayet hallerinde altını çizerek istediğimiz gibi, belirli suçlarda tam ispatı halinde, idam mutlaka yeniden gündeme alınmalıdır."

FOTOLU - Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fevzi Konaç Kayseri Mersin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title