Haberler

Suriye'deki Kürtler İçin Dayanışma Komitesi Kuruldu

Güncelleme:

Diyarbakır'da Kürdistan'ın Güneybatısı (Suriye) ile Dayanışma Komitesi kuruldu.

Diyarbakır'da Kürdistan'ın Güneybatısı ( Suriye ) ile Dayanışma Komitesi kuruldu. Komite üyeleri düzenledikleri basın toplantısında yapacakları faaliyetleri anlattı.

Diyarbakır'da Kürdistan'ın Güneybatısı ( Suriye ) ile Dayanışma Komitesi kuruldu. Komite üyeleri düzenledikleri basın toplantısında Suriye'de yaşanan olayları gündeme getirdi. Komite sözcüsü Sait Varoş, Suriye'de yaşayan Kürtlerin göç, açlık, susuzluk, elektriksizlik, hastalara ilaç bulamama, yoksulluk, eğitim, güvenlik ve baskı gibi yaşamsal sorunların yanı sıra rejim güçleri ve yandaşlarının saldırısı altında olduğunu söyledi. Yaşanan sorunlar nedeniyle insanların yurtlarını bırakıp başka ülkelere göç ettiğini ifade eden Varoş, şöyle dedi:

"Yaşananlar Somali, Ruanda da olanlardan farklı değildir. Bir anlamda Baas rejiminin Kürtleri topraksızlaştırma politikası, çeşitli kirli ittifaklar ve aldığı politik kararlarla yerine getirildiği görülmektedir. Örneğin 18 yaş ve üzeri Kürt gençler militarist güçlere katılmaya zorlanmaktadır ve bu vesile ile Kürt gençleri toprağından koparılıp uzaklaştırılmak istenmektedir" dedi.

Komitenin sözcülerinden İbrahim Güçlü ise Kürtçe yaptığı konuşmada, kuruluş amaçlarını anlattı. Güçlü, Suriye'deki Kürtlerin ve diğer azınlıkların yaşadığı siyasi, ekonomik insani durumu bir nebze olsa iyileştirmek için uluslararası kamuoyunun dikkatini çeken faaliyetlerde bulunacaklarını söyledi. Güçlü, "Suriye krizi aslında Ortadoğu'nun mevcut statü zincirinin temel haklarından birinin krizi olup 1990'ların Balkanlarının başlangıcı gibidir. Bu sürecin belirleyici temel aktörleri uluslararası güçler olsa da, bölgesel egemen devletlerin tümü de bu sürecin içindedir. Bu nedenle Suriye'nin yeniden yapılanması ve gelecekteki siyasal haritası tüm Ortadoğu'nun gelecekteki haritasının prototipi, yapılanmadan tutun bağımsız yeni devletlerin kurulmasına kadar farklı senaryolar gündemdedir. Gelişmeler aynı zamanda Güneybatı Kürdistan'da ulusal demokratik hakların elde edilmesinin zeminini de oluşturmaktadır" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Güçlü Diyarbakır Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title