Haberler

Diyarbakır'da Dil ve Eğitim Politikaları Çalıştayı

Güncelleme:

Demokratik Toplum Kongresi tarafından düzenlenen Dil ve Eğitim Politikaları Çalıştayı, önceki gün Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Resepsiyon Salonu'nda başladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından düzenlenen, "Komxebata Politikayen Ziman u Perwerdehi - Dil ve Eğitim Politikaları Çalıştayı" başladı.


Sümerpark Ortak Yaşam Alanı Resepsiyon Salonunda gerçekleşen çalıştaya, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin Dil ve Eğitim Politikalarından Sorumlu Danışmanı Şerif Derince, HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Mezopotamya Vakfı, Eğitim-Sen, Kurdi-Der, Maper, DTK Eğitim Dil Komisyonu, HDP ve Rojavalı yöneticiler katılım gösterdi.

Açılış konuşması yapan HDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, bu çalışmanın seçim çalışmaların biri olduğunu belirterek, seçimlerde başarılı olmaları durumlarında "Meclis'te dil hakları ve anadilin eğitim dili olması üzerine kanun çıkaracağız" diye konuştu. Ardından konuşan DBP Siyaset Akademisi'nden Haşim İzol ise "Eğitim dilimiz kurumuş bir ağaca benzer, sistemin kuruttuğu ağacımızı dilimizi konuşarak sulamalıyız" diye konuştu Açılış konuşmalarının ardından konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Dil ve Eğitim Politikalarından Sorumlu Danışmanı Şerif Derince Büyükşehir Belediyesi'nin anadilde eğitim çalışmalarını anlattı. Derince, anadilde eğitim için kreşlerin ve oyun odalarının açıldığını, burada isteyen herkesin eğitim gördüğünü belirtti. Özellikle kreşlerde Kürtçe'nin Kurmanci ve Dimili lehçelerinde eğitim verildiğini kaydeden Derince, benzer çalışmanın çocuk yaz kampında da yürütüldüğüne dikkat çekti.

İki gün sürecek olan çalıştayda "Hukukta Özgür Okullar", "Özgür Okullar Sureci", "Eğitim ve Danışmanlık" "Özgür Kadın Eğitimleri", "Demokratik, Ekolojik Özgür Kadın Eğitim Modeli" başlıkları tartışılacak.

Kaynak: Temsilci / Güncel

mülkiye birtane diyarbakır Kars Eğitim Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title