Haberler

Bulgaristan'da Etnik Gerginlik Sorunu

Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, ülkede tırmanan etnik gerginlik meselesini HÖH Lideri Lütvi Mestanl ile görüştü HÖH, gerginliğin artması durumunda Milli Güvenlik Kurulu’nun toplanmasını talep edecek.

Irkçı ve milliyetçi çevrelerin eylemlerinin son dönemde arttığı Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, sorunu üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Plevneliev'in parlamentoda temsili olan siyasi parti grupları ile biraraya geldiği bugünkü rutin toplantıya katılan HÖH Lideri Lütvi Mestan, Bulgaristan'da etnik huzur ve barışı tehdit eden eylemlerin artması durumunda Plevneliev'den Milli Güvenlik Kurulu'nu (MGK) olağanüstü oturuma çağırmasını talep edeceklerini bildirdi.

Mestan, ülkenin siyasi ve ekonomik gündemini oluşturan diğer konuların da görüşüldüğü toplantının ardından basına yaptığı açıklamada, "Bulgaristan'da aylardır süren sert bir siyasi cepheleşme ortamında düzenlenebilecek bir MGK toplantısı, verimli bir diyalog ve çözüm üretecek bir forum sayılır. Bizce etnik ve dini barış, toplumsal huzurun temel ilkesidir. Tarihte bunları sağlayamayan hiç bir ülke, refah görmemiştir" ifadesini kullandı.

Lütfi Mestan konuşmasında, ülkenin en büyük ulusal kahramanı olarak tanımlanan, Bulgaristan'ın Osmanlı Devleti'ne karşı bağımsızlık mücadelesinin sembolü kabul edilen Vasil Levski'nin ölümünün yıl dönümü dolayısıyla 19 Şubat'ta yapılacak anma törenlerinde, ülkedeki milliyetçi ve ırkçı örgütlerin planladığı eylemlerinin endişe verici olduğunu vurguladı.

Mestan, "Levski, Bulgaristan'ın tüm vatandaşlarının manevi ilhamı sayılır ancak asla aşırı milliyetçiliğin ilhamı olarak kullanılamaz" diye konuştu.

Siyasi güçlerin toplumda ahlak örneği olması gerektiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev de ülkede son zamanlarda ırkçı grupların, Müslünamların ibadet yerlerine yönelik giriştikleri şiddet eylemleriyle artan gerginlikten kendisinin de büyük endişe duyduğunu söyledi.

Plevneliev, "Etnik cepheleşme, bir toplumun çirkin bir yönünü temsil eder. Umarım, bu gibi davranışlar bizim toplumumuzun günlük yaşamının bir parçası değil, gelecekte yaşanmayacak sadece küçük bir istisnası olur" ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Plevneliev ayrıca Bulgaristan'daki siyasi liderlere, konuşma üsluplarını yumuşatma çağınısında bulunarak, "Yapılan tartışmalar hakaretlere değil, argümanlara dayalı olsun" dedi.

Bulgaristan'da son dönemde "faşist özlü" çeşitli marjinal örgütler ile ağırlıklı olarak futbol taraftarların katıldığı ırkçı ve yabancı düşmanı söyleme sahip birliklerin yaptıkları sokak gösteri ve eylemler, toplumda ciddi endişe yaratıyor.

Başmüftülüğünün vakıf mallarının iadesi ile ilgili açtığı mahkeme davaların duruşmaları sırasında kalabalık ırkçı mitingler düzenleniyor, camiler taşlanıyor. Faşist gruplar başkent Sofya'nın ana caddelerinde meşaleli yürüyüşler yapmaya çalışırken, ırkçı futbol fanatikler türlü bahaneler arayıp toplumda huzursuzluk yaratıyorlar. - Sofya

Kaynak: AA / Güncel

Rosen Plevneliev Lütfi Mestan Bulgaristan Sofya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title