Haberler

BDP Lideri Demirtaş, "Kürdistan'ın 4 Parçasında Kürtler Özgür Olacaktır"

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Türkiye-Suriye sınırına yapılan duvar ve Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Otasu köyü yakınlarında sınırına örülen tel örgüteli protesto etmek amacıyla Şırnak'ın Cizre ilçesinde miting düzenlendi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Türkiye- Suriye sınırına yapılan duvar ve Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Otasu köyü yakınlarında sınırına örülen tel örgüteli protesto etmek amacıyla Şırnak'ın Cizre ilçesinde miting düzenlendi. Mitingte konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bir yanda İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüşülürken, diğer yandan Kürt halkına zulum yapılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, "Eğer bir yerde Kürtler özgür olacaksa, Kürdistan'ın dört parçasında özgür olacaktır"dedi. Miting sonrası ilçe merkezinde göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

"KÜRDİSTAN İSMİ CENEVRE KONFERANSI TUTANAKLARINA GİRECEKTİR"

Cizre'de BDP ilçe binası önünde toplanan partililer, gruplar halinde mitingin alanına akın giderken, miting nedeniyle ilçede kapankler bugün açılmadı. Cizre'nin dışından da bir çok il ve ilçeden BDP'lilerin kataldığı miting için çevre illerden çok sayıda takviye gelen polis ekiplerinin ilçede önlem aldı. Polis ekiplerinin zırhlı araçlarla miting alanının karşısında bulunan Suriye sınırdaki tel örgülerin yanında konuşlandukları görülerken, mitinge BDP Genel başkanı Selehattin Demirtaş Milletvekilleri Hasip Kaplan, Nazmi Gür ve Mülkiye Birtane'nin de katıldığı görüldü. Yaklaşık 40 bin kişinin katıldığı mitingte PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da çekilen yeni fotoğrafları ve PKK bayrakları taşındığı görüldü. Mitingte ilk konumayı yapan BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Kürt halkının yüzyıllardır bu sınırları tanımadığını ve bundan sonra da tanımayacağını belirterek, "Dün Güney Kürdistan'da PYD Eş Başkanı Salih Müslim ile görüştüm. Bana 'Cizre halkına en sıcak selamlarımı götür, bizim yanımızda olduklarını biliyoruz' dedi. Kürtler, Cenevre 2 konferansına müthiş bir birliktelikle katılacaklar. Biz Meclis raporlarına Kürdistan ismini koyunca çılgına dönenler, kendilerini eğri meğri yapmasınlar. O isim, Cenevre Konferansı tutanaklarına girecek"dedi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Rojava devrimine destek olmaya dönük gösterdikleri çabaların da sonuçsuz bırakılmaya çalışıldığını, şimdi Kürtlerin her yerden Rojava halkına destek elini uzattığını ama her yerden ambargo uygulandığını söyledi. Suriye'de özgür bir Kürdistan istenmediğini, bunu istemeyenleri açıkça proresto ettiklerini söyleyen BDP lideri demirtaş, "Bizim için Qamışlo ne ise, Nusaybin'de odur. Cizre ne ise, Cizira botan'da odur. Bugün oraya ambargo uygulanırsa bizim üzerimize de uygularlar. Peki biz buna izin verirmiyiz, vermeyiz. Özgürlükleri ve statüleri için Cenevre 2 Konferansı'na Kürt Yüksek Konseyi altında katılacak olan Kürtleri, AKP hükümeti ve Başbakan Erdoğan engellemeye çalışmaktadır"dedi. "Sen bir yandan İmralı'da serok Apo ile görüşeceksin, diğer yandan da Kürt halkına zulüm uygulayacaksın. Biz buna izin vermeyiz"diyen BDP Genel başkanı Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"KÜRDİSTAN'IN 4 PARÇASINDA KÜRTLER ÖZGÜR OLACAKTIR"

"Eğer bir yerde Kürtler özgür olacaksa, Kürdistan'ın dört parçasında özgür olacaktır. Biz bunun siyasetini yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. AKP şimdi topu taca atıyor. Bir de devlet içinde devlet var diyor. Biz de diyoruz ki Rojbaş (Günaydın) Başbakan. Sana dokununca mı, senin ayakkabı kutullarında paralarına dokununca mı aklın başına geliyor. Van'da çocuklar ayakkabısız dolaşıyor, üşüyor. Senin ayakkabı kutularında bakanların çocukları paraları götürecek. Nerede peki senin dürüstlüğün, samimiyetin. Dün Kürtleri ayaklar altına alırken, sen onları cezaeevlerine atıyor, ama senin taraftarların yolsuzluktan hapise girerken 'bu büyük bir komplodur' diyorsun. Peki bu mu senin adalet anlayışın. Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum; Roboski katliamın sorumlularını çıkart, yargıla. Gever katliamını yapanları ortaya çıkar ve yargıla ki biz de paralel devletten rahatsız olduğuna inanalım. Al bu özel yargıyı, özel savcılığı ortadan kaldır, biz de destek verelim. Sen panzere taş attıkları için çocukları cezaevine atıyorsun. Cemaat ile olan ortaklığını biliyoruz, ama şimdi pay alma derdi çıkınca, yok devlet içinde devlet var diyosun. Başkan Apo 'paralel devletin olduğunu ve bunların eski uygulamalarına devam edeceğini' söyledi. Şimdi onun cefasını en çok Kürtler çektiği için iyi biliyor ve buna karşı mücadele edeceğiz. İşte Cizirabotan'ın yıllardır verdiği mücadele duruşu ile bunlara karşı olduğunu biliyoruz. Başbakan olarak doğru yolda gitmek istiyorsan işte ak türbentli annaların arkasından gidersin ve doğru yolu bulursun. Aksi takdirde AKP, baş aşağı gidersin. Eğer giderken Türkiye'yi de çıkmaza koymak istemiyorsan, elini çabuk tut. Yoksa gidersen, senin arkandan ağlayacak halimiz yok. Gidersen yolun açık olsun deriz. Ne diyebiliriz ki başka."

Konuşmadan sonra BDP'liler, miting alanı yakınında bulunan Suriye sınırına doğru yürüyüşe geçti. Sınırına yürüyen BDP'liler, sınır tellerinin önünde bulunan polis barikatını yıktı. Ardından sınırda kitleye hitaben tekrardan konuşan Demirtaş, sadece Suriye'nin Rojava bölgesi ile Türkiye arasındaki sınırların değil, bütün Ortadoğu coğrafyasındaki sınırların kaldırılması gerektiğini söyledi. Sınır boyunca BDP'lilerin yaptığı 1 kilimotrelik insan zinciri eylemi yaklaşık 10 dakika sürdüktenr sonra miting sona erdi.

Miting sonrası ilçe merkezine dönen BDP'liler İpek ve İdil yollarını trafiğe kapatırken, polis yolu trafiğe açmak için gruba tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahale etti. göstericilerinde taş ve molotof kokteyleri ile karşılık verdiği olaylar ara sokaklarda devam etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Selehattin Demirtaş Suriye Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta Fatih'te hangi yollar kapalı olacak? Fatih'te alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar! 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? İstanbul'da kapalı olacak yollar nereler? Fatih, Şişli, Beşiktaş, D-100 Karayolu 1 Mayıs'ta toplu taşımaya kısıtlama mı getirildi? Toplu taşıma hangi saatler ücretsiz? İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu taşıma saatleri! 1 Mayıs'ta toplu taşımalar ücretsiz mi? İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama geldi mi? KIZIL GONCALAR son bölümde ne oldu? Kızıl Goncalar yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? 30 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV GELİNİM MUTFAKTA CANLI İZLE #128105 30 Nisan 2024 Gelinim Mutfakta puan durumu belli oldu mu? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 30 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu?
500

Yorumlar (1)

WALET VATAN BİNAMİSdrf3412@hotmail.com:

ERKEK KAVİMLERİN VATANI BAYRAĞI VARDIR

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title