Haberler

ABD'nin Irak ile Güvenlik Anlaşması Çabaları

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Ülkedeki Amerikan Güçlerinin Varlığına İlişkin Washington ile Resmi Bir Anlaşmadan Ziyade, Kısa Dönemli Bir Mutabakat Zaptı İmzalanmasını İstediğini Söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, ülkedeki Amerikan güçlerinin varlığına ilişkin Washington ile resmi bir anlaşmadan ziyade, kısa dönemli bir mutabakat zaptı imzalanmasını istediğini söyledi.

Maliki, Amerikan askerlerinin BM'nin tanıdığı sürenin dolacağı yıl sonundan sonra Irak'ta kalmasını sağlaması öngörülen, resmi Güçlerin Statüsü Anlaşmasıyla ilgili ABD ile yürütülen görüşmelerdeki zorluklar üzerine hükümetinin mutabakat zaptı önerisinde bulunduğunu kaydetti.

Nuri Al Maliki, önerdikleri memorandumun, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesiyle ilgili bir formülü de içerdiğini belirtti.

ABD Başkanı George Bush daha önceki açıklamalarında, askerlerin geri çekilmesiyle ilgili belirli bir takvim verilmesi düşüncesine karşı olduğunu kaydetmişti.

Irak ile ABD arasında görüşmelere mart ayında başlandığı belirtilen güvenlik anlaşmasıyla, BM Güvenlik Konseyi'nin Amerikan varlığı için belirlediği son tarih olan 31 Aralık 2008'den sonra da Amerikan birliklerinin Irak'ta kalabilmesinin yasal temellerinin atılmasının hedeflendiği belirtiliyor. Anlaşmanın, ABD'ye çok sayıda üssün yanı sıra Amerikan askerlerine dokunulmazlık sağlanmasını da öngördüğü haberleri yer almıştı.

ABD ile müzakereleri yürütülen anlaşma Irak tarafında ülkenin egemenliğine ilişkin endişeleri dile getiren açıklamalara yol açmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title