Haberler

Gaziantep Kent Merkezinde Engelliler Artık Engelsiz

Gaziantep polisinin engellilere yönelik başlattığı Seyrüsefer Takımı projesi, kent merkezinde 3 kilometrelik alanı tarayarak belirlenen noktalarda engellilere engel olan kaldırımları ve yaya geçitlerini tek tek yeniden düzenledi.

Gaziantep polisinin engellilere yönelik başlattığı Seyrüsefer Takımı projesi, kent merkezinde 3 kilometrelik alanı tarayarak belirlenen noktalarda engellilere engel olan kaldırımları ve yaya geçitlerini tek tek yeniden düzenledi.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ortaklığında, Öğrenen Organizasyon Seyrüsefer takımı final sunumunu yaptı. Şehitkamil Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan sunuma Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, Gaziantep Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz'un yanı sıra emniyet müdür yardımcıları birim amirleri ve engelli vatandaşlarla birlikte yakınları katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünden emniyet amiri Tuncay Şimşek, projenin emniyet müdürlüğünün çeşitli birimlerinde görev yapan 7 personel ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığında görevli 1 personelin katılımıyla hayata geçirildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

"Engelsiz trafik projemiz bu amaçla 2011 yılı aralık ayında çalışmalarına başlamış ve 2012 Mayıs ayında sona ermiştir. Proje çalışmamıza başlamadan önce seçtiğimiz konuyla ilgili Seyrüsefer Takımı tarafından bir ön çalışma yapılarak gerekli veriler elde edilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Gaziantep ilimizde 56.175 görme ve bedensel engelli bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, ilimizde yaşayan engellilerin trafikte sürücü ve yaya olarak neden yeterince yer alamadıkları düşünülerek bin 500 engelli ve yakınlarına yönelik bir anket çalışması yapıldı. Ankete katılanlar tarafından büyük oranda mevcut fiziki düzenlemelerin yeterli olmadığı dile getirilmiştir."

Anket ve elde edilen veri ışığında yaya yoğunluğunun en üst seviyede olduğu şehir merkezinde 3 pilot bölge belirlendiğini anlatan Şimşek, şunları söyledi: "Engellilerin günlük hayatta yaşadıkları sorunların tespit edilmesi amacıyla pilot bölgelerdeki 210 noktada, yaya kaldırımları, yaya geçitleri, kavşak düzenlemeleri, ışıklı işaret cihazlarının düzenlenmesi, toplu taşımada kullanılan duraklar araçlarla ilgili aksaklıklar tespit edilmiş, eksikliklerin çözümü konusunda proje ortağımız Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığımız ve kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle görüşülerek çalışmalara başlanılmıştır."

Proje kapsamında, emniyet müdürlüğü trafik personeline, Büyükşehir belediyesi zabıta memurlarına, parkomat görevlilerine, toplu taşıma araç sürücülerine konuyla ilgili eğitim seminerleri düzenlendiğini anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engelsiz trafik projesi kapsamında yapılan düzenlemeler sadece engelli vatandaşlarımız yanı sıra engelli bireyin içinde yaşadığı çekirdek bir ailenin 4 kişiden oluştuğu düşünülürse ilimizde toplam 225 bin kişiyi bu önemli sorunun ilgilendirdiği değerlendirilmekle birlikte, bu sayıya yaşlı ve çocuklu bayanlarında fiziki engel nedeniyle yaşadıkları sıkıntılarda eklendiğinde bu sayının 400 bin kişiye ulaştığı değerlendirilmektedir"

Yapılması gereken 200'den fazla kaldırım ve ışıklandırma tespit eden Seyrüsefer takımının, kurum ve kuruluşlarla toplantılar yaparak tespit edilen yerlerin çözümü için bilgilendirme yaptığını ifade eden Şimşek, şunları söyledi: "Takımın toplantısına çağırılan ilgili birim daire başkanları ve amirlere, hazırlanan harita üzerinde görüntülü fotoğraflı bir şekilde uygulamalı olarak yaşanan engellilere sorun çıkaran noktalar gösterildi. Bu noktalarda gerekli çalışma yapılarak sorunlar ortadan kaldırıldı"

Daha sonra projenin süreci, çalışma sistemi gibi konular tek tek slayt ve video gösterileriyle anlatıldı. Seyrüsefer Projesi danışmanı Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yavuz Durmuş, projede bulunan herkesin gece gündüz demeden özverili bir şekilde çalışarak projeyi başarıya ulaştırdığını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Fuat Özçörekçi, projenin içinde emniyet müdürlüğünün olmasını önemsediklerini ifade ederek şunları söyledi: "Her defasında emniyet teşkilatı beni şaşırtmaya devam ediyor. İnanılmaz işlere imza atıyorlar. Hem kendi alanlarında hemde kendi alanlarının dışında bir takım hassasiyetleri oluşturuyorlar. Bu projenin içerisindeki arkadaşlar farkında olarak ya da farkında olmayarak toplumun ilerlemesi ve idealleri adına çok büyük bir iş yaptı. Bu nedenle projeye gönül veren herkesi yürekten kutluyorum"

ÖNEMLİ PROJE

Sözlerine 'Müthiş bir proje, müthiş bir sonuç" diyerek başlayan Gaziantep Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz da şunları söyledi: "Gerçekten beni çok heyecanlandıran, marka şehre yakışır reklamı olmayan ama derinliğine inildiğinde 400 bin kişinin sorununu çözümü adına yapılan bir çalışma.Bu proje çok konuşulması gereken bir proje. Bu şehrin medyası, kamuoyu bu projeyi yakından ele almalıdır. Benim için arkadaşlarımızın bu çalışma içinde yaptıkları işlerin kalitesi çok önemliydi. Ben bir kez daha onları kutluyorum"

Geldiği günlerde ilk olarak çok anlam veremediği projelerin önemini zamanla daha iyi anladığını ifade eden Emniyet Müdürü Oğuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama gelip projenin içine girdiğim zaman gördüm ki, Gaziantep Emniyet Müdürlüğü ve beraberindeki kamu kurum ve kuruluşlar bir ilki yapıyor. İşin mimarı da bence Gaziantep'e bu projeyi getiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Fuat Çörekçi'dir. Sonuç olarak bu projenin yüzde 79 oranında tamamlanması etkileyici ve büyük bir başarının göstergesidir"

Gaziantep Vali Yardımcısı İbrahim Yurdakul ise projenin önemine değinerek, projede emeği geçen herkese teşekkür etti. Vali Yurdakul, projede emeği geçenlere teşekkür belgelerini verdi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü İbrahim Yurdakul Süleyman Oğuz Tuncay Şimşek Politika Güncel Haberler

title