Haberler

Eski Yörük Oyunu 'Cungurdaş' Gemiç'te Yaşatılmaya Devam Ediyor

Eski Yörük oyunu 'Cungurdaş' Gemiç'te yaşatılmaya devam ediyor Gemiç mahallesindeki Hıdrellez Şenlikleri ve yağmur duası etkiliğine bu oyun damgasını vurdu Birbirlerini düşürmek için büyük mücadele verdilerESKİŞEHİR - Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Gemiç mahallesi halkı, düzenlenen...

Eski Yörük oyunu 'Cungurdaş' Gemiç'te yaşatılmaya devam ediyor

Gemiç mahallesindeki Hıdrellez Şenlikleri ve yağmur duası etkiliğine bu oyun damgasını vurdu

Birbirlerini düşürmek için büyük mücadele verdiler

ESKİŞEHİR - Eskişehir'in Seyitgazi ilçesi Gemiç mahallesi halkı, düzenlenen Hıdrellez şenlikleri ve yağmur duası etkinliğinde, eski Yörük oyunlarından olan ve unutulmaması için yöre halkının çaba gösterdiği 'Cungurdaş' oyunu büyük ilgi gördü.

Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlik, öğle namazı sonrası yağmur duası ile başladı, ardından yenilen Hıdrellez yemeğinden sonra eğlenceye geçildi. Gençlerin ve katılanların gönüllerince eğlendiği şenlikte halay tuttu ve oynadılar. Yöresel yoğurt yeme, halat çekme gibi oyunlarından sonra çekilişler yapıldı. Çeşitli hediyelerin dağıtıldığı şenlikte, daha sonra geçmişi eskilere dayanan Türk tarihinin içerisinde konar göçer olarak yaşayan Yörüklerin günümüz tahterevallisini anımsatan ve birçok isimle anılan "Cungurdaş" oyunu oynandı. Kadınlı erkekli gruplar, başlarında tutunmaya çalışıp döndürdükleri ağaçtan rakiplerini düşürmek için büyük çaba gösterdiler. Yaşanan bu çabalar heyecana ve gülüşmelere sahne oldu.

Cungurdaş hakkında bilgi veren Gemiç köylülerinden Kamil Uzun, çocukluklarından beri bu aletli oyunu bilip oynadıklarını anlattı. 'Cungurdaş' denen oyunu özellikle nişanlı olan çiftlerin oynadığını anlatan Uzun, "Genellikle bizim çocukluğumuzda nişanlı olan çiftlerin karşılıklı olarak bindikleri bir alettir. Eskiden şimdiki gibi çalgı ve çengi şimdiki gibi çok fazla değildi.Gençlerimizin kızlarımızın ve erkeklerimizin bir eğlence şeklidir. Hıdrellez ve düğünlerde kurulan bir alettir. Aslında ortada daha önceden bir direk vardır ve ortası oyulmuştur. Direğin tepesinde de çukur vardır içine oturulur, bu şekilde dönülür. Bu bir spordur ve aynı zamanda bir eğlence şeklidir. Bunun devam etmesi için düzeneği rahmetli muhtarımız kurmuştu" dedi.

Gemiç Mahallesi Muhtarı Osman Kaya; şenliklere katılanlara teşekkür ederek "Eğlencemiz çok güzel oldu, yemeklerimiz yenildi, birlik ve beraberliğimiz Gemiç köyü olarak ispatlandı. Gemiç köylülerine çok teşekkür ediyoruz" diye belirtti.

Katılan misafirlerden Güler Biçer, şenliklerin çokta güzel geçtiğini anlatırken, köy sakinlerinden Fadime Uzun ise; "Etkinlik gerçekten çok güzel olmuş, destek olanlara teşekkür ediyorum. Her zaman devamını diliyorum. Çocukluğumuzdan beri bu Hıdrellez etkinliklerini yaşatmaya çalışanları tebrik ediyorum" diye belirtti.

Seyyid Battal Gazi Vakfı Başkanı Dr. Sırrı Kabadayı ise; "Tüm Gemiç'lileri bir arada görmekten dostça birlik ve beraberlik içerisinde bir arada şenlik yaparken görmekten çok mutluyuz. Bu birlik ve beraberliğimiz daim olsun, ülkemiz daha iyi yerlere, daha güzel yerlere kavuşsun temennisinde bulunuyorum. Bu organizasyonu gerçekleştiren köy muhtarlığı ve derneğine ve çok değerli Yörük kardeşlerimize teşekkür ediyorum" diye belirtti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Fadime Uzun Seyitgazi Eskişehir Hıdrellez Genel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title