Haberler

Ya Çöz Ya Genel Eylem

Hükümet 26 Mayıs'a Kadar TEKEL İşçilerinin Sorunlarına Çözüm Bulmaması Durumda İşçiler 'Genel Eylem' Yapacak.

Tekel işçilerinin bundan sonraki eylem takvimini belirlemek için DİSK'e bağlı Genel-İş sendikasında bir araya gelen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve KESK Genel Başkanı Sami Evren, hükümetin 26 Mayıs'a kadar TEKEL işçilerinin ve çalışma hayatının sorunlarına çözüm bulmaması durumda, 'genel eylem' yapma kararı aldı.

İşçi ve memur sendikaları konfederasyonları başkanlarının sabah başlayan görüşmesi akşam geç saatlere kadar devam etti. Konfederasyon başkanlarının 3 ay süre verdiği hükümetin Tekel işçilerine verdiği süre de ay sonunda dolacak. 8 bin 247 Tekel işçisinin 4/C statüsünde (sözleşmeli geçici işçi olarak) çalışmak için ay sonuna kadar başvuruda bulunması gerekiyor.

İşçiler için kritik hafta

Hükümet, başvuruda bulunmayan Tekel işçilerinin 4/C statüsünde de çalışma hakları olmayacağını açıklamıştı. İş sözleşmesi sonlandırılan 8 bin 247 işçiden 2 bini 4/C statüsünde çalışmak için dilekçe vermişti. Bu kişilerin büyük kısmının atamaları yapıldı. Geri kalan işçilerin de bu hafta sonuna kadar başvuru yapması bekleniyor.

Vali Önal: Eylemi bitirin

Bu arada; Ankara Valisi Kemal Önal, TEKEL  işçilerinin ay sonunda sürelerinin bittiğinin anımsatılarak, "Ankara Valisi olarak herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?" sorusuna; çalışmaların sürdüğü karşılığını verdi. Vali Önal, "Hep birlikte bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ama benim şahsi düşüncem o sıkıntının bir an önce sonu ermesi. O alandan yararlananlar da bizim vatandaşımız, hak aramak nedeniyle gelip bugüne kadar mağdur durumda yaşantısını sürdürenler de vatandaşımız. Bir an önce bunun sona ermesini ve normal gündemimize dönmeyi arzu ediyorum" dedi. Önal, "İşçilere yer tahsis eden Çankaya Belediyesi ile görüşmeleriniz oldu mu?" sorusuna ise "Arkadaşlar ilgileniyor" karşılığını verdi.

Akademisyenler de eyleme destek verdi

TÜM Öğretim Elemanları Deneği (TÜMÖD) Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, TEKEL işçilerinin direnişinin son derece acılı ve özverili bir eylem olduğunu söyledi. Prof. Işıklı, "Ulus olarak olumsuz gelişmeleri onaylayarak veya seyirci kalarak yol açtığımız yanlışlıkların yükünü, geniş ölçüde onlar sırtlıyorlar. TEKEL işçileri, ülkemizin toplumsal gelişim süreci içinde önemli bir sayfanın açılmasına sağladıkları katkı ile tarihsel değerde bir rol oynuyorlar" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title