Haberler

Sezon Açıldı, Salyangoz Avcıları İş Başında

Güncelleme:

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle salyangoz toplayan köylüler ek gelir elde ediyor, çocuklar ise okul harçlığını çıkarıyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbaharın gelmesiyle salyangoz toplayan köylüler ek gelir elde ediyor, çocuklar ise okul harçlığını çıkarıyor.

KİLOSU 1,5 LİRA

Yörede çeşitli meslek gruplarından vatandaşlar, ilkbaharda salyangoz toplayıp satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Bahçe, göl kenarı ve taşlık alanlarda ellerinde poşet ile çuvallarla gezen vatandaşlar, topladıkları salyangozları kilosu 1,5 liradan tüccara satıyor.


Aileler, bu sayede nisan başından mayıs sonuna kadar ek gelir imkanı buluyor. Hafta sonu aileleriyle salyangoz toplayan çocuklar da okul harçlıklarını çıkarıyor.


Beyşehir'de salyangoz alım satımı yapan Abdullah Kurt, AA muhabirine, salyangoz toplayıcılığının nisan yağmurlarıyla başladığını söyledi.

"KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILIYOR"

Kurt, "Her yıl bu mevsimde doğadan toplanan salyangozların alımını yapıyoruz. Genelde nisan-mayıs dönemlerinde salyangoz toplanıyor." dedi.

Havaların yağışlı olmasının salyangozların ortaya çıkmasını sağlaması nedeniyle bugünlerde bu işi yapanların yüzünün güldüğünü ifade eden Kurt, şunları kaydetti:

"Beyşehir'in yanı sıra Seydişehir ve dış mahallelerimizde köylüler ile çocuklar hafta sonlarında salyangoz topluyor. Kilosunu 1,5 liradan alıyoruz ve Isparta'daki bir fabrikaya gönderiyoruz. Genelde kozmetik ürünlerinde kullanılan salyangoz, insanlar tarafından tüketildiği için Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

Bahçe kenarları, duvar dipleri ve çayırda çok oluyor. Göl kenarlarında, yine taşlık alanlarda çıkıyor. Bahçe sahipleri fidanlara yapışıp zarar verdiği için bunları ya kendileri topluyor ya da toplanmasına müsaade ediyor. Böylece bahçe bunlardan arındırılmış oluyor, bizler de ilçe ve ülke ekonomisine bir nebze de olsa katkıda bulunmuş oluyoruz."

Geçen yıl bölgeden yaklaşık 20 ton salyangoz toplandığını bildiren Kurt, bu yıl sayının daha yüksek olacağını ümit ettiklerini belirtti.

"İYİ BİR KAZANÇ ELDE EDİYORUZ"

Salyangoz toplayan köylülerden Halit Bük de bahçelerdeki salyangozları toplayarak bu mevsimde iyi bir kazanç elde ettiklerini anlattı.

Salyangozların bağ ve bahçedeki fidanlara zarar verdiğine işaret eden Bük, "Bu nedenle bağ ve bahçelerde salyangoz toplamamıza kimse engel olmuyor. Günlük ortalama 30-40 kilo salyangoz topluyoruz. Zahmetli bir iş değil. Salyangoz toplayıcılığı bizim için ek gelir kapısı." dedi.


Köylülerden Ömer Bilgin ise genelde yağmurlu havalarda ortaya çıkan salyangozları, bahçeler, yeşil alanlar, ağaç dipleri ve çöplerin bulunduğu yerlerden topladıklarını dile getirdi.

Bilgin, "Kendime ait bir iş yerim olmasına rağmen ekstra gelir elde etmek için ilkbahar mevsiminde salyangoz topluyorum. Ek gelir kaynağı olarak bu işi yapıyorum. Hem para kazanıyor hem de ticaret yapmış oluyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Abdullah Kurt Ömer Bilgin Beyşehir Konya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (9)

YARABBİM BEN UYARDIM:

YÜCE RABBİM BU SALYANGOZLARI BOŞUNA YARATMADI YAPMAYIN EYYY MÜSLÜMANLAR DOĞANIN DENGESİNİ BOZMAYIN BIRAKIN ONLARI YARATAN YÜCE RABBİM ONLARA GÖREV VERMİŞ BIRAKIN İŞLERİNİ YAPSINLAR AKP-LİLER PARA İÇİN ŞEYTAN GİBİ KILIKTAN KILIĞA GİRİYOR DİYE SİZ GİRMEYİN AKP HACLI PROJESİ AKP DE DİN İMAN PARA

11
6
yanıtYanıtla
Ates:

Tamamen yok etmeyin salyangozlari cünkü onlarinda dogaya faydalari var

17
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

boğazını keserek yediğin kurbanın ne günahı var o zaman

5
10
yanıtYanıtla
imam hatipli:

O Allahın emri adı başında kurban

yanıt0
yanıt1
of of:

ne lezzetlidir şimdi onlar.

2
10
yanıtYanıtla
111:

1 kg. içinde kaç can var?hayvanların soyunu tüketmeye değermi kilosu 1, 50 tl. için

6
3
yanıtYanıtla
Ras to Silvan:

Bu hayvanlara Yüce Allah (cc) tarafından verilmiş bir görev vardır. Onlar boşuna yaratılmamışlardır. İnsanlar kendi güzellikleri için böyle gaddar davrandıkları sürece tabiatından biz insanlardan öç alacağı düşünülmeli. Doğa bütün canlı varlıklar ve bitkiler ile birlikte bir bütünlük içinde yaratılmıştır.

7
2
yanıtYanıtla
AHMET:

AKP NE YAPTI SANA BELLİKİ BAYAĞI DOKUNDURMUS SANA CANINMI YANDI YOKSA ALIŞIRSIN SENDE MERAK ETME O KAPASİTE VAR SENDE BAŞINIZA TAŞ DÜSSE AKP DEN BİLECEKSİNİZ UTANMAZ İNSANLAR. . .

0
3
yanıtYanıtla
KARADENİZLİ28:

ÇOCUKLUKTA BENDE TOPLAR SATARDIM, ÇOK ZEVKLİ BİR İŞ. .

3
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title