Haberler

Kıbrıs Rum Kesimi Karışıyor

Rum yönetimi ile Troyka'nın memorandum konusunda ilke anlaşmasına vardıkları yönündeki haberlerin ardından Rum yönetiminin, memorandumun ilke olarak kapatıldığı (tamamlandığı) açıklaması yapması beklenirken Troyka'nın, anlaşmaya varılmadığını,...

Rum yönetimi ile Troyka'nın memorandum konusunda ilke anlaşmasına vardıkları yönündeki haberlerin ardından Rum yönetiminin, memorandumun ilke olarak kapatıldığı (tamamlandığı) açıklaması yapması beklenirken Troyka'nın, anlaşmaya varılmadığını, ilerleme kaydedildiğini açıkladığı ve Güney'de endişe yarattığı haber verildi.

Kıbrıs Rum Kesiminin en yüksek tirajlı gazetesi Fileleftheros, "Anlaşma Olmadan Anlaşma... Memorandum Uzlaşıldı Ancak Bankalarla İlgili Netleşmeyi Bekleyecek" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Avrupa Komisyonu'nun açıklamasından, Troyka'nın uzlaşılmış olanları Rum yönetiminden farklı yorumladığının ortaya çıktığını yazdı.

Habere göre, AB'nin mali konularından sorumlu komiseri Olli Rehn'in Sözcüsü Simon O'Connor Brüksel'deki Fileleftheros muhabirine yaptığı açıklamada, Troyka ile Rum makamlarının görüş birliklerine ve etkin ilerlemeye ulaştıklarını ancak henüz nihai anlaşmaya varmadıklarını söyledi.

O'Connor anlaşmanın tamamlanmasının, Rum bankalarının sermayelerinin yeninden yapılandırılması için ihtiyaç duyulan meblağı araştırmakta olan Pimco isimli kuruluş tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına bağlı olacağı çünkü bu şekilde Rum borcunun sürdürülebilirliğinin ortaya çıkacağı izahında bulundu. AB yetkilisi, Troyka ile varılan ilke anlaşmasının yolun sonu olmadığı, daha Eurogroup aşaması ve diğer prosedürler bulunduğu uyarısında bulundu.

Rum bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için gereken meblağla ilgili veriler teyit edilene kadar bu meselenin açık kalacağına işaret eden gazete gelişmelerin; Rum yönetiminin ilke anlaşmasıyla ilgili açıklamasını yayınlamasının ertelendiği önceki gece itibarıyla dile getirilmeye başlayan endişeleri de doğruladığını belirtti.

Habere göre Hristofyas hükümeti, sorun olmadığı ve her şeyin olması gerektiği gibi seyredeceği konusunda halkı teskin etmeye çalışıyor ve bu gelişme, Aralık ayı içinde toplanacak Eurogroup'ta anlaşma sağlanması için prosedürlerin ilerlemesine olanak tanıyacak.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da önümüzdeki 24 saat içerisinde (yarın veya pazartesi günü) memorandum konusunda Rum halkına seslenmeye hazırlanıyor.

Rum Maliye Bakanı Vasos Şarlis, Troyka ile memorandumun şartları konusunda anlaşıp bir ilke anlaşmasına vardıklarını, Rum başvurusunun Euro Bölgesi üyesi ülkelerin Maliye Bakanları tarafından aralık ayında görüşülebileceğini ve bunun ardından diğer görüşmelerin başlayabileceğini belirtti.

AB'nin Mali İşlerinden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, Şarlis'i doğrulayan bir açıklama yaptı. Rehn açıklamasında Rum memorandumunun yol haritasıyla ilgili veriler de verdi. Buna göre; bankaların ihtiyaç duyduğu meblağ aralık ayı başlarında belli olacak ve memorandum Aralık ayındaki Eurogroup toplantısında onaylanacak. Memorandumun Euro Bölgesi üye ülkelerinin ulusal meclislerinde onaylanması ocak sonuna kadar tamamlanacak. Bunun ardından İstikrar Fonu'ndan para akışı başlayacak.

NİHAİ İMZALAR PİMCO'NUN RAPORUNDAN SONRA

Politis "'Kapatmak' İçin Pimco'yu Bekliyorlar... Troyka Dikkatli, Yeniden Sermayelendirme Meblağını Bekliyor" başlıklı manşet haberinde, Troyka'nın beklenen açıklamasını dün yaptığını ve "anlaşma" ifadesine hiç yer vermeksizin "iyi ilerleme" ifadesini kullandığını yazdı.

Gazete Brüksel'deki kaynakların, Rum yönetimi ile Troyka arasında nihai görüş birliğine varıldığını, sadece Pimco tarafından ¬yapılan araştırma tamamlanmadan netleşmeyecek olan para-finans meselesinin kaldığına işaret ettiklerini belirtti.

Habere göre Pimco tarafından ortaya konulacak sonuçlar yalnız Rum bankaların mali ihtiyaçlarını ortaya koymakla kalmayacak Rum Telekomünikasyon İdaresi'nin (Cyta) özelleştirilmesi konusunun kaderini belirleyecek ve belki şimdilik kapanmış görülen konuları da yeniden (müzakereye) açacak.

Gazeteye göre sendikalar memorandumla, Sosyal Sigortalar emeklileri için emeklilik yaşı ve katkı paylarının, kamu ve özel sektördeki kesintilerin, kamudaki çalışma saatlerinin artmakta olduğu, sigortaların değiştiği, ikramiyelerin vergilendirileceğini, Eşel Mobil sisteminin ise bir durgunluk döneminin ardından sakatlanmış şekilde devam edeceğini belirterek, bundan rahatsızlık ifade etti.

Simerini, "Kıbrıs'a 1,4 Milyar Euro'luk İlk Büyük Kredi Dilimi Haziran'da... Bankaların Yeniden Sermayelendirilmesi Meblağı Memorandum İçin Anahtar" başlıklı manşet haberinde memorandum konusunda Troyka ile varılan ilke anlaşmasının, Rum bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için gereken meblağın Aralık ayı başında açıklanmasıyla tamamlanacağını yazdı.

HRİSTOFYAS, RUM HALKINA SESLENMEK İÇİN APAR TOPAR BRÜKSEL'DEN DÖNDÜ

Bu arada Hristofyas'ın, son 24 saat içerisinde gelişen ve kendisini memoranduma imza atmaya zorlayan gelişmeler üzerine Brüksel'den Güney'e dönüşünü öne aldığını belirten gazete, edindiği bilgilere dayanarak, aslında pazar günü (yarın) dönmesi gereken Hristofyas'ın memoranduma imza atmayı kabul etme nedenlerini anlatacağı Rum halkına hitabını hazırlamak için bu sabahın erken saatlerinde döndüğünü yazdı.

DESTEK MEKANİZMASINDAN 1,4 MİLYAR EURO'LUK İLK BÜYÜK KREDİ DİLİMİ HAZİRAN 2013'TE

AB Destek Mekanizması'ndan 1,4 milyar Euro'luk ilk kredi dilimini haziran ayında alacaklarını belirten gazete, Rum Yönetimi'nin üst düzey yetkililerinden edindiği bilgilere dayanarak özetle şunları yazdı:

"Memorandumun ocak ayı sonlarına doğru imzalanmasından hemen sonra, kredi geri ödemeleri için küçük dilimler halinde (mekanizmadan) kredi alımı başlayacak, ancak, Kıbrıs'a; 4 yıllık tahvillerin ödemesi için 1,4 milyar Euro'luk ilk büyük kredi dilim 3 Haziran 2013'te verilecek. Yine borç ödemeleri için 700 milyon Euro'luk ikinci dilim 4 Temmuz'da verilecek.

Bir sonraki büyük kredi diliminin veriliş tarihi 2013'ün ikinci yarısında ve bu yeniden sermayelendirilmeleri maksadıyla bankalar için verilecek. Bize söylendiğine göre bankaların ihtiyaç duyduğu ve muhtemelen 8 milyar Euro'ya tekabül eden bütün sermayeler hemen verilmeyecek, kademeli olarak ve her biri için belirlenecek yeniden yapılanma çerçevesi dikkate alınarak verilecek."

Gazete, Güney Kıbrıs'ın yardım talebinin Eurogroup'ta muhtemel görüşülme tarihinin 12 Aralık olduğunu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, çok yakında memorandum konusunda Rum halkına sesleneceğini belirtti.

Rum siyasi partilerin ise memorandum konusunda hükümetten resmi bilgilendirme beklediklerini kaydeden gazete, kamuda ve KİT'lerde maaşların 2013'te ortalama yüzde 5,3; 2014'te de yüzde 10,1 azalacağını bu nedenle sendikaların savaşa hazırlandığını belirtti.

SENDİKALAR SAVAŞA HAZIRLANIYOR

Habere göre Rum memur sendikası PASİDİ kamu personeliyle ilgili tedbirleri "kıyım" diye nitelerken Solcu İşçi Sendikaları Federasyonu (PEO) tedbirlerin sendikaları bağlamayacağını açıkladı. Rum Demokratik İşçi Federasyonu (DEOK) sokağa çıkacağı uyarısında bulundu, Sağcı İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SEK) ise memorandumda önerilen tedbirlerle sorunların çözülemeyeceğini aksine bu tedbirlerin daha derin bir resesyona ve daha çok işsizliğe yol açacağı görüşünü ortaya koydu.

Alithia manşetine; "Hükümet Başka Troyka Başka Söylüyor... Anlaşma Yok !... Brüksel'de, Lefkoşa'nın Gelişmelerin ve Takvimlerin Önüne Geçmeye Çalıştığı Düşünülüyor" başlığını attı.

Gazete prosedürlerin tamamlanma tarihini ocak ayı sonunda yani Rum Başkanlık Seçimleri'nin birkaç gün öncesi olarak tayin eden Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın memorandum konusunda Rum halkına seslenmeye hazırlandığını kaydetti.

Haravgi de manşetten değerlendirdiği haberinde "Troyka İlerlemeden Söz Ediyor... Görüşmeler Devam Edecek... Başkan Hristofyas Kıbrıs Halkına Seslenecek" başlığını attı. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Dimitris Hristofyas Olli Rehn Brüksel Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title