Haberler

Kaddafi'nin Zenginliği Başını Yakacak

İtalya'nın başkenti Roma'da, 22 ülkenin dışişleri bakanı ve 6 uluslararası organizasyonun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Libya Temas Grubu ikinci toplantısı sona erdi.

İtalya'nın başkenti Roma'da, 22 ülkenin dışişleri bakanı ve 6 uluslararası organizasyonun temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Libya Temas Grubu ikinci toplantısı sona erdi. Toplantıdan çıkan kararla, Libya'da isyana karşı direnişini sürdüren Muammer Kaddafi'nin de kaderi yazılmış oldu. Toplantının ev sahibi İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini, görüşmeler sırasında, Libya'daki isyancılara yönelik yardım amacıyla "geçici bir finansal fon oluşturulması" kararının alındığını bildirdi, "Bu para Libya halkına aittir"dedi.

Toplantıda ABD'yi temsil eden Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, Muammer Kaddafi rejiminin Amerika'da dondurulan 30 milyar doların üstündeki malvarlığının bir bölümünün serbest bırakılmasının sağlanabileceğini dile getirdi. Clinton, yasaların incelenmesinin ardından, Libya rejimine ait dondurulan varlıkların bir bölümünün "Libya'da şiddete son verip demokratik düzene geçiş sürecinde, Libya halkına yardım amacıyla" sözkonusu fona aktarılabileceğini söyledi. Bu kararla Kaddafi yönetiminin sonu da yine rejime ait mal varlığıyla sağlanmış olacak.

FONUN YÖNETİMİNİ İTALYA VE FRANSA YAPACAK

Buna göre bir finansal fon oluşturularak ilk etapta 250 milyon dolarlık bir aktarım yapılacak. Fonun yönetiminde Libya Geçici Ulusal Konseyi'nden üç, Katar'dan bir temsici bulunacak. Fonun sorumluluğu ise altı aylık sürelerle İtalya ve Fransa arasında el değiştirecek. Fonun ilk etapta sıhhi ve gıda yardımının yanısıra altyapı yatırımlarında kullanılması öngörüldü. Libya Temas Grubu toplantısının üçüncüsü BAE'de dördüncüsü ise Türkiye'de olacak.

Toplantı sırasında Bakan Fratti'nin çağrısına uyan İspanya, Danimarka ve Hollanda da, Libyalı muhalifleri temsil eden Geçici Ulusal Konseyi tanıyan ülkeler arasına katılarak, İtalya, Fransa ve Katar gibi konseyi Libya'nın resmi temsilcisi olarak kabul ettiğini beyan etmiş oldu. Toplantıdan isyancıları silahlandırmaya yönelik bir karar çıkmazken, sonuç bildirgesinde "Kaddafi rejimi süresini tamamlanmıştır" ifadesinin kullanılması dikkat çekti.

DAVUTOĞLU CLİNTON İLE GÖRÜŞTÜ

Türkiye'yi temsilen Roma'da bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantı öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile ikili bir görüşme yaptı. Yaklaşık 10 dakika süren görüşmenin Libya'daki durum ve bölgeye etkileri üzerine yoğunlaştığı öğrenildi. Görüşme sırasında Bakan Clinton'ın, Türkiye'nin konuya yaklaşımını yerinde bulunduklarını ve bu yönde işbirliğine hazır olduklarını bildirdiği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title