Haberler

Diyarbakır'da Nevruz Kutlamaları

Diyarbakır'da Fuar Alanında Kutlanan Nevruz Bayramı'na Yabancı Heyet ve Basın Mensupları Yoğun İlgi Gösterirken, Öcalan Posteri Açan Bir Grup Polisi Taşladı.

Diyarbakır'da Fuar alanında kutlanan Nevruz Bayramı'na yabancı heyet ve basın mensupları yoğun ilgi gösterirken, Öcalan posteri açan bir grup polisi taşladı. Yaşanan olumsuzluğa rağmen geniş güvenlik önlemleri altında kutlamalar devam ediyor.

Diyarbakır-Elazığ karayolunun 13. kilometresinde bulunan Fuar alanında yapılan kutlamalara geçmiş yıllara oranla ilginin biraz daha düşük olduğu görüldü. Kutlamalara, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, AP üyesi Feleknaz Uca, DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden davet edilen çok sayıda sivil toplum örgütü üyeleriyle çok sayıda yabancı basın mensubu katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren alana gelen katılımcılar Öcalan posterleri açarken, terörist elebaşı Öcalan'ın İmralı'dan gönderdiği bir Nevruz açıklaması okundu.

Valiliğin yasakladığı sloganların atılmaması ve pankartların açılmaması ile ilgili sürekli Tertip Komitesi tarafından uyarılar yapıldı. Diyarbakır'daki saat 10.00'da başlayan kutlamalarda öğle saatlerinde kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Nevruz kutlamalarında Öcalan posterleri taşıyan yüzü maskeli 3 kişi polis tarafından gözaltına alındı. Alanda bulunan halk, gözaltıları engellemek için polise taşlı saldırıda bulundu. Gerginliğin artması üzerine polis havaya ateş açarken, atılan taşlardan polis memurları ve basın mensuplarından hafif şekilde yaralananlar oldu. Nevruz Tertip Komitesi adına DTP İl Başkanvekili Musa Farisoğlu, yaşanan arbede sonrasında halka "tahriklere kapılmayın çağrısı" yaparak, kitleyi yatıştırdı.

Daha sonra DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün Nevruz ateşini yakmasıyla başlayan kutlamalarda, Tertip Komitesi tarafından 3 bin 500 kişiyle yaklaşık 2 bin güvenlik görevlisi görev yaptı. Kutlamalarda ilk olarak DTP İl Başkanvekili Musa Farisoğlu, kısa bir konuşma yaptı. Ardından bir süre önce "Kerkük'e yapılacak bir saldırıyı Diyarbakır'a yapılmış sayarız" dediği için tutuklanan İl Başkanı Hilmi Aydoğdu'nun mesajı okundu.

DEP eski Milletvekili Leyla Zana ise Kürtçe yaptığı konuşmada, "Biz onurumuza sahip çıkmazsak, başkası bizim onurumuza sahip çıkmaz. Bunu iyi görmek gerekiyor. Umudun en büyüğü kendine inanmaktır, biz kendimize inanıyoruz. Kürtler'in kendi diline, kültürüne sahip çıkması lazım. Kürt halkı fedakar bir halktır. Kürtler kendisini Çanakkale'de Kıbrıs'ta ispatlamıştır. Hiçbir zaman Türk halkına sırtını dönmemiştir" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir da bütün dünyanın gözünün Diyarbakır'ın üzerinde olduğunu belirterek, "İster inansınlar ister inanmasınlar, beni duyan herkese söylüyorum. Bugün burada bir destan yazılıyor. 21. yüzyılın destanı yazılıyor. Barışın, kardeşliğin eşitliğin destanı yazılıyor" dedi.

DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Nevruz'un bir bayram havasında kutlandığına dikkat çekerek, "Nevruz halkımızın, kadınların özgürlük mücadelesini doruğa çıkardığı gündür. Ortadoğu'daki bütün halkların, Kürtler'in ve Orta Asya'daki halkların kutladığı bir bayramdır. Bazı siyasiler Nevruz'u seçim kozu olarak kullanmak istiyor. Bu amaçla Türkiye'deki sivil güçlerle, demokrat, aydın ve yazarlarla, demokratik çevrelerle ateşkes ilan edilmesi için biraraya geldik. Ateşkesin kalıcılaşması için büyük çaba harcadık, çaba harcamaya da devam edeceğiz. Öcalan'ın raporu ortada. Bu rapor şüpheleri ortadan kaldıracak durumda değil. Öcalan sıradan bir tutuklu değil. Öcalan bu ülkede barışın gelişmesine katkı sunabilir, onun sağlığı gerginliklere de sebep olabilir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından müzisyen Mikail Aslan, Fuat Saka sahne aldı. Diyarbakır'daki Nevruz kutlaması coşkuyla sürüyor.

(FA-FA-NÇ-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Bahçeli'den emniyet müdürlerinin açığa alınmasına ilişkin açıklama: Bir komplo devrede, sabrımızı taşırmasınlar

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title