Haberler

Diyarbakır Bismil Belediyesi'nden Yoksullara, 'Toprak Reformu' Gibi Uygulama

Bismil Belediyesi'nden yoksullara, 'toprak reformu' gibi uygulamaDİYARBAKIR'ın Bismil İlçe Belediyesi tarafından, aralarında bir şehit ailesinin de bulunduğu toplam 15 yardıma muhtaç aileye, 8 ila 10 dönümden oluşan 120 dönüm arazi vererek, yaklaşık 110 kişi için yeni geçim kaynağı oluşturuldu.

Bismil Belediyesi'nden yoksullara, 'toprak reformu' gibi uygulama

DİYARBAKIR'ın Bismil İlçe Belediyesi tarafından, aralarında bir şehit ailesinin de bulunduğu toplam 15 yardıma muhtaç aileye, 8 ila 10 dönümden oluşan 120 dönüm arazi vererek, yaklaşık 110 kişi için yeni geçim kaynağı oluşturuldu. Toprağın sürülmesi, ekimi de İlçe Tarım Müdürlüğü'nün kontrolünde yapılan sebze ekili arazilerde, yaklaşık 4 ay sonra ilk hasat toplu olarak yapıldı.

Bismil Belediyesi Başkanvekili ve Kaymakam Turgay Gülenç, ilçedeki yoksul ve şehit ailesine imkan kazandırmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile ortaklaşa hayata geçirdiği projede, vatandaşlar için arazi kiralayarak, geçim kaynağı oluşturdu. Proje kapsamında 15 aile için ortalama 8-10'ar dönüm arazi kiralanıp, arazide yetiştirilecek domotes, biber, patlıcan, bamya, salatalık, karpuz ve kavun gibi ürünlerin gübre, sulama, fideler gibi bir çok imkan sağlandı. 80 bin lira maliyeti olan projeden faydalanacak aileler, 4 aylık bir sürede yaklaşık 40 bin lira gelir elde edecek.

"DEVLETİN İMKANLARI, HALKIN GÜCÜYLE BULUŞTU"

Belediye Başkanvekili Turgay Gülenç, proje kapsamında değişik yerlerde toplam 120 dönüm arazi kiraladıklarını belirterek, devletin imkanlarıyla vatandaşa gelir kaynağı oluşturduklarını söyledi. Başkanvekili Güenç, şunları söyledi:

"İlçemizde fakirlik büyük bir sorun. Bu sorunu çözmek amacıyla Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Bismil Belediyesi, bir proje gerçekleştirme konusunda harekete geçtik. Bismil'in verimli toprağını, insan gücünü kullanıp, devlet imkanıyla bir araya getirerek, vakfımıza yardım için başvuran vatandaşlarımız için bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 15 muhtaç aileye 8-10 dönüm dolayında bahçe alanları tesis ettik. Bu bahçelerin kiralarını biz karşıladık. Bununla beraber toprağın işlenmesi, fideler, gübre, çapa ve diğer tüm giderleri biz üstlendik. Bahçelerde toplanan ürünlerin gelirleri ailelerimize kalacak. 120 dönümlük bir alanı proje kapsamında ailelerimize tahsis ettik. Şu an burada bulunduğum tarla hayırsever vatandaşımıza ait. Bu tarlayı şehit ailemize tahsis ettiğimiz için hayırsever vatandaşımız kira talebinde bulunmadı. Ancak diğer tarlaların kira giderlerini biz karşıladık. Projede 80 bin lira giderimiz oldu. Projeden faydalanacak ailelerimiz yaklaşık 40 bin lira gelir elde edecek."

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL 50 AİLEYE İMKAN SAĞLAYACAĞIZ"

Projenin önümüzdeki yıl da devam edeceğini anlatan Başkanvekili Gülenç, gelecek yıl 50 aileyi projeden faydalandıracaklarını söyledi. Ürünler için pazar imkanı da oluşturduklarını kaydeden Gülenç, "Önümüzdeki yıl hem kiralama yapacağız, hem de Büyükşehir Belediyemiz'e ait 200 dönümlük arazi var. Aynı zamanda hazineye ait de 200 dönümlük başka bir arazi var. Bu arazilerimizi bu proje kapsamında kullanacağız. Yine aynı sistemle önümzdeki yıl 50 aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da büyük bir işsizlik var. Bölgemizde kaynaklar çok, toprağımız bereketlidir, suyumuz, güneşimiz var. Bunları değerlendiğimiz taktirde işsizliğe de çözüm bulabiliriz. Bu projemiz de bu anlamda çok değerlidir. Üreticilerimiz ürünlerini elde ettikten sonra, bu ürünleri vatandaşımıza pazar imkanı da sunuyoruz. Belediyemiz ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile ortaklaşa bu yıl AŞ evini kurduk. Bu AŞ evinde her gün 300 kişiye 2 öğün yemek dağıtıyoruz. Buradaki ürünleri vatandaşlarımız satamama durumu olursa ürünleri biz satın alacağız" diye konuştu.

ŞEHİT BABASI ELDE ETTİĞİ GELİRLERİ TORUNLARININ EĞİTİMİNE HARCAYACAK

Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde 2016 yılında terör operasyonunda şehit olan Jandarma Uzman Çavuş İbrahim Akdemir'in babası Mehmet Akdemir'in de proje kapsamında 15 dönümlük araziden faydalandığını anlatan Başkanvekili Gülen, "Şehitlerimizin yakınları, şehitlerimizin kutsal emanetleridir. Şehitlerimizin ailelerine ne yaparsak yetersizdir. Vicdanen kendimizi rahat etmemiz için, uyguladığımız projede Türkmenhacı Köyü'ndeki şehit ailesini de faydalandırdık. Yaptığımız çalışma sosyal devletin bir gereğidir. Vatandaşımızın gözündeki 'devlet bize bakıyor' ışığını gördükçe çok mutlu oluyoruz. Şehidimizin babası Mehmet Amca, burada elde ettiği geliri de şehidi çocuğu olan torunlarının eğitimine kullanacak" şeklinde konuştu.

Şehit babası Mehmet Akdemir ise, kendisine yapılan desteklerden dolayı yetkililere teşekkür etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Akdemir Turgay Gülenç Bismil Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title