Haberler

Çolakoğlu, Dünyada ve Türkiye'de Basının Gelişimini Anlattı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla konferans düzenlendi.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. (ERDEMİR) tarafından 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci ve Televizyoncu Nuri Çolakoğlu geçmişten bu güne dünyada ve Türkiye'de basının gelişimini anlattı.

ERDEMİR Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından şirkete ait sinema salonunda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle konferans düzenlendi. Gazeteci ve Televizyoncu Nuri Çolakoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı konferansa ERDEMİR Grubu İletişim Koordinatörü Harun Harun Özdemir, yerel ve ulusal gazetelerin temsilcileri ve çalışanları katıldı. Konferans öncesi sinema salonu girişinde 1700'lerden bugüne Türkiye ve Avrupa'da basılan gazete ve dergilerin örnekleri sergilendi.

ÖZDEMİR "GAZETECİLERLE AYNI ORTAMDA BULUNMAKTAN MUTLUYUM"

Konferansın açılışında konuşan ERDEMİR Grubu Kurumsal İletişim Müdürü Harun Özdemir, kendisinin gazetecilikten geldiğini belirterek mesleğin zorluklarını anlattı. Özdemir konuşmasında "Aktif olarak bu işi yapmak, bir gazeteyi çıkarmak, bir habere ulaşmanın ne kadar zor olduğu konusunda bir parça da olsa bilgi sahibiyim. Bu yaptıklarınızdan dolayı sizlere minnettarız. İyi ki varsınız, iyi ki aynı platformlarda, aynı noktalarda kimi zaman tartışsak, kimi zaman uyuşsak da bulunmaktan dolayı son derece mutluyuz, Çalışan Gazeteciler Günü'nüz kutlu olsun" dedi.

ÇOLAKOĞLU: "ABD'DE ULUSAL GAZETELER YEREL GAZETE TRAJLARINA ULAŞAMIYOR"

1800'lü yıllardan günümüze dünyada ve Türkiye'de basının gelişimi hakkında bilgiler veren Çolakoğlu ise ABD'de halen ulusal gazetelerin yerel gazete tirajlarını yakalayamadığını ifade etti. Çolakoğlu konuşmasında "1994'te ilk büyük ekonomik krizlerden birindeyken Amerika'dan bir davet geldi. Çeşitli büyüklükte televizyonları dolaşma ve ne yaptıklarını izleme imkanı buldum. Üç büyük kanal ABC, CBS ve NBC'nin ana haber bültenleri 5.45'te başlıyor, tüm ABD buna kilitleniyordu. Yerel televizyonların hiç biri bu Anchormanlerin sunduğu haberleri yayınlamıyor. Yerel haber bültenleri yayınlıyorlar. Bu büyük haber bültenlerini banda alıp sonra yayınlıyorlar. Niye böyle yapıyorsunuz dediğimde, 'Bizim için önemli olan herkes kendi mahallesinde, sokağında, yerel politikası, çarşısı pazarıdır' dediler. ABD'de her kasabanın kanalı var. Ulusal gazete yok. US Today bunu oluşturmaya uğraştı ama Chicago Sun, Washington Post, New York Times gibi gazetelerini çok gerisinde tirajı. Herkes kendisini birinci derecede ilgilendiren sorunlara öncelik veriyor" dedi.

"GAZETELER BİRBİRİNİN KOPYASI HALİNE GELDİ"

Ulusal gazetelerin 1990'lı yıllardan sonra muhabirlerden vazgeçip ulusal haber ajanslarını kullanmaya başladığını ve bununda gazetelerin bir birinin kopyası haline gelmesine yol açtığını söyledi. Çolakoğlu konuşmasında şu sözlere yer verdi; "İstanbul'da akşam gazetesini zamanın büyük bir armatörü aldı. O günlerin en büyük yazarı olan Çetin Altan'ı kadrosuna aldı. İstanbul'daki gazeteyi Ankara'da da basmaya başladı. Bu hamle Ankara'da altı yedi büyük yerel gazetenin ciddi darbe almasına yol açtı. 1970'e kadar herkes bu kervana katıldı ve 4-5 gazetelik büyük gruplar ortaya çıktı. Elektronik devrimiyle birlikte Türkiye'nin sekiz noktasında gazete basılmaya başlandı. Büyük gazete hakimiyeti artıyor. Hesaplı gazetecilik derdi de ortaya çıkınca yerel muhabirlerden fedakarlık edildi. Onun yerine ajanslardan haber alınmaya başlandı. Gazeteler birbirinin kopyası haline geldi."

"GAZETECİ VATANDAŞTAN KOPTU"

Eskiden köşe yazarlarının ve gazetecilerin toplumun içinde olduğunu ve vatandaşın nabzını iyi tuttuğuna değinen Çolakoğlu, bu gün ise köşe yazarlarını ofislere özel şoförlerin çalışanların ise servisle gelip gitmeye başladığını söyledi. Çolakoğlu gazetecilerin kapalı toplum halini almaya başladığını belirterek "Artık ya servisle, ya özel arabanızla şehir dışındaki büyük plazalar gidiyorsunuz. Hep beraber o binaya tıkılıyor, son haber kesme saatine kadar orada yaşıyor, hep beraber çıkıyorsunuz. Gazeteciler kapalı bir toplum halini almaya başladı. Vatandaş ve haberci arasındaki bağlantı koptu. Genel başkanlar Türkiye'deki tüm siyasetçiler biraz ağız yarışına girdi. Herkes bir demeç vermek zorunda hissediyor kendini. Her partiden birisi o gün konuşmazsa eksiklik hissediyor. O nedenle bir demeç gazeteciliği başladı" diye konuştu.

Çolakoğlu konferans sonunda gazetecilerden gelen sorulara da yanıt verdi. Yerel gazetelerin sahipleri yaşadıkları zorlukları anlatırken, bazı gazete sahipleri ise yerel basının yaşadığı zorlukların kendi içlerinde yaptıkları anlamsız mücadele olduğunu vurgu yaptı. - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Gazeteciler Günü Nuri Çolakoğlu Zonguldak Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title