Haberler

Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı Seçimi

Bursa'daki yaşayan Bulgaristan vatandaşları, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in yerine göreve gelecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Bursa'daki yaşayan Bulgaristan vatandaşları, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev'in yerine göreve gelecek yeni cumhurbaşkanını belirlemek üzere sandık başına gitti.

Bulgaristan'da 23 adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turu ve Anayasa'nın 3 maddesinin değiştirilmesi için bugün yapılan oylama için kent merkezinde 6, İnegöl ve Karacabey'de ise birer sandık kuruldu.

Bursa'da kayıtlı Bulgaristan vatandaşı 23 bin soydaş sabah 06.00'dan itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemenin 19.00'da sona ereceği seçimlerin ikinci turu 13 Kasım'da gerçekleşecek.

Bursa'daki seçmenler sabahın erken saatlerinden itibaren Bulgaristan Konsolosluğu ve okullarda kurulan sandıklarda Bulgaristan'dan gelen görevliler nezaretinde oy kullanıyor.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (BAL-GÖÇ) Genel Başkanı Yüksel Özkan, seçimlere katılımın az olmasının beklendiğini söyledi.

Bursa'da 23 bin seçmen olduğuna işaret eden Yüksel, "2014'teki parlamento seçimlerinde, Türkiye genelinde 135 olan sandık sayısı 35'e, 41 olan Bursa'daki sandık sayısı da 8'e düşürüldü. Türkiye'deki seçmenlerin oy hakkına getirilen kısıtlama Bulgaristan için demokrasi ayıbıdır." dedi.

Seçim nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları Bulgaristan yetkililerine ve ombudsmana ilettiklerini vurgulayan Özkan, sıkıntıların bir dahaki seçimde giderilmesini umduklarını aktardı.

Özkan, Bulgaristan'da son zamanlarda Müslümanlara yönelik saldırıların arttığına da işaret ederek, "En son Karlova'daki Kurşunlu Cami'ye çirkin bir saldırı yapıldı. Bulgaristan'da bir yıldan beri Müslümanlara yönelik saldırı sayısı 250'ye yükseldi. Ülkede saldırıların son bulması için gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Merkez Yıldırım İlçesi Duaçınarı Mahallesi'ndeki Mümin Gençoğlu İlköğretim ve Orta Okulu'nda kurulan sandıklarda oy kullanan Bulgaristan vatandaşı Veli Yıldız, kalabalık nedeniyle referandum için oy kullanmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için oyunu ülkeyi en iyi şekilde yöneteceğine inandığı adaya kullandığını aktaran Yıldız, "Ancak referandum için bana bir form verdiler ve 'bunu doldur' dediler. Sırada bekleyen çok vatandaş vardı. Ben sadece cumhurbaşkanlığı için oy kullanıp çıktım." değerlendirmesinde bulundu.

Tahsin Taşkın da vatandaşlık görevini yapmak için oy kullanmaya geldiğini bildirdi.

Bu arada, seçim kullanılan alanlarda polisin geniş güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Oy kullanmaya gelen Bulgaristan vatandaşları, sandık başına üst araması yapıldıktan sonra alınıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Rosen Plevneliev Yüksel Özkan Bulgaristan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title