Haberler

Bitez'deki Zeytin Ağaçları Tescilleniyor

Güncelleme:

Bodrum'a bağlı Bitez beldesinde yaklaşık 200 zeytin ağacının tescillenerek koruma altına alınması için çalışmalara başlandı.

Bodrum'a bağlı Bitez Beldesi'nde yaşları 800-1600 arasında değişen yaklaşık 200 zeytin ağacının tescillenerek koruma altına alınması için çalışmalara başlandı.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Bitez Beldesi'nde Bodrum Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün başlattığı ortak çalışma ile yaşları 800-1600 arasında değişen asırlık zeytin ağaçlarının tespiti yapılmaya başlandı. Bodrum yarımadasında yaklaşık 100 hektarlık zeytin ağaçlarının bulunduğunu ve halen halkın önemli bir geçim kaynağını oluşturduğunu belirten CHP'li Bitez Belediye Başkanı İbrahim Çömez, "Bu zeytin ağaçlarının arasında çapları 9-10 metre olanlar var. Bunların sayılarını tespit edip numaralandırarak tescilini yaptık. Bunlar izinsiz ve zorunlu olmadığı sürece asla kesilemeyecek. Aksine koruyarak ve kültür turizmine kazandırarak bu ağaçları gelecek nesillere aktaracağız" dedi.

AĞAÇLARI DÜNYA TANIYACAK

BİTAV Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Sebahattin Efe Bitez'de 200'e yakın yaşları 800-2 bin arasında değişen zeytin ağacı bulunduğunu belirterek "Merkezi Girit'te bulunan Uluslararası Doğa Koruma Vakfı'nın yaptığı çalışma ile Akdeniz ülkelerinde yaşları binin üzerinde olan zeytin ağaçlarının bir zincir envanteri oluşturulmuş. Bitez Beldesi'ndeki asırlık ağaçları bu zincire dahil etmek için envanter çalışmasını tamamlayıp Koruma Kurulu'ndan tescilini yaptırdıktan sonra uluslararası zeytin ağacı zincirine dahil olarak zeytin ağaçlarımızı hem ulusal hemde uluslararası boyutta tescillenmesini sağlayacağız. Ayrıca asırlık zeytin ağaçlarının bilimsel olarak tam yaşlarını tespit ettirip üzerine koyacağımız Türkçe ve İngilizce plaketlerle tanıtımlarını yapacağız. Bitez'in binlerce yıllık dev zeytin ağaçlarını dünya tanıyacak" dedi. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İbrahim Çömez Bodrum Muğla Bitez Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title