Haberler

Bilim insanlarından dikkat çeken araştırma: Koronavirüsün vücuda ana giriş kapısı bulundu

Güncelleme:

Farklı ülkelerden birçok bilim insanın yaptığı ortak bir araştırmaya göre; burunda bulunan iki hücre tipi, koronavirüsün vücuda ana giriş kapısını oluşturuyor. Ayrıca virüsün dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak da bulaşma potansiyeli olduğu hatırlatıldı.

Yeni bir araştırma, özellikle burundaki iki özel hücrenin yeni tip koronavirüsün vücuttaki başlangıç enfeksiyon noktası olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları, burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerinin, koronavirüsün hücrelerimize girmek için kullandığı en önemli iki proteinin yoğun konsantrasyonuna sahip olduğu bilgisine ulaştı. Araştırmanın sonuçları 23 Nisan'da Nature Medicine adlı dergide yayımlandı.

BİRÇOK ORGANDAKİ HÜCRELER İNCELENDİ

Araştırma ekipleri, virüsün yayılmak için kullandığı ACE2 ve TMPRSS2 adlı proteinleri hangi hücrelerin içerdiğini ortaya çıkarmak için akciğer, burun, göz, bağırsak, kalp, böbrek ve karaciyer hücreleri üzerinde incelemeler yaptı.

"BURUNDA MUKUS ÜRETEN İKİ HÜCRE: GOBLET VE SİLİYER"

İngiliz WellcomeSangerEnstitüsü'nden araştırmanın sonuçlarını kaleme alan yazarlardan Waradon Sungnak "Araştırma, burunda mukus üreten goblet ve siliyer hücrelerin, bu iki proteinin en yüksek konsantrasyonlarına sahip hücreler olduğunu ortaya koydu" diye konuştu.

Sungnak "Bu da, bu hücrelerin virüsün birincil enfeksiyon yolunu oluşturduğu anlamına geliyor" açıklamasında bulundu.

GÖZDEN, AĞIZDAN VE DIŞKI YOLUYLA BULAŞABİLİYOR

Araştırmaya Almanya'dan katılan Max Delbrück Merkezi, söz konusu iki proteinin, gözdeki kornea hücreleri ile bağırsak mukozasında da bulunduğunu bildirdi. Bunun virüsün bir başka enfeksiyon yolunun da göz olduğu anlamına geldiği belirtildi. Ayrıca virüsün dışkı yoluyla ve ağızdan yutarak da bulaşma potansiyeli olduğu kaydedildi.

VİRÜSÜN, KALBE DE YERLEŞTİĞİ SAPTANDI

Bununla birlikte araştırmaya göre Kovid-19 hastalarının yüzde 20'si çeşitli kalp sorunlarından muzdarip. Koronavirüsün kalpte de yerleştiği noktalar bulundu. Ancak virüsün doğrudan kalbe zarar mı verdiği yoksa bunun bir ikincil bir efekt mi olduğu, henüz netlik kazanmadı.

BİRÇOK BİLİM İNSANI ORTAK ÇALIŞMA YAPTI

Araştırma, Almanya'dan Max Delbrück Moleküler Tıp Merkezi (MDC), İngiltere'den Wellcome Sanger Enstitüsü, ABD'den HumanCellAtlasLung BiologicalNetwork, Fransa'dan Cote d'Azur Üniversitesi ve Hollanda'dan Groningen Üniversite Hastanesi'nden bilim insanları tarafından yapıldı.

Kaynak: Haberler.com / Sağlık

23 Nisan Almanya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (46)

DR. ERCİHAN OVAKLI:

Vucuddaki deliklerden giriyor açık saçık giyinmemek gerekiyor

26
13
yanıtYanıtla
Mert:

Steteskopu görsen el bombası sanırsın fırıtçı.

yanıt16
yanıt5
Gurbetci:

Senin gibiler nefes aldigi surece, bu ulke hic ilerlemeyecek, ondan eminim. Cehaletin onde gidenilerdensin.

yanıt12
yanıt8
Dr.ebrarr:

Kapalı giyinince nemli vücut yağlanan vücut virüse davetiye veriyor

yanıt10
yanıt12
6543:

allahımdan dilerim abd kanada nato türk ülkeleri israil brezilya arjantin rusya çin mayanmar avustralya ukrayna rabbimden dilerim bunları dünya huzuru yeryüzünün işgallerden bozgunclardan yağmacılardan kurtulması için dünya haritasından silinirler inşallah amin afrika kıtası sınır komşu müslüman ülkelerin işgallere darbelere iç savaşlara maruz kalan diğer ülkelerin hakları için dilerim allahtan nicesi virüsler salgınlar genetik bulaşıcı hastalıklar dünyaya yayılır antarktika kıtasıda amin

6
17
yanıtYanıtla
Ne içtin:

Kendine beddua ediyorsun "türk ülkeleri" ne demek?

yanıt8
yanıt3
Ne içtin:

Belli ki virüs senin beyninden girmiş. Virüsün ana giriş kapılarına eklemek lâzım.

yanıt8
yanıt4
SIK BEYNİNE:

İNŞALLAH BEDDUALARIN SENİ BULUR

yanıt10
yanıt3
mahmut:

arkadaşlar burası özgür bir ülke. isteyen istediğini istediği gibi eleştirebilir, fikrini söyleyebillir. siz ne hakla adamın fikrini beğenmiyorsunuz diye ona vatan haini gibi ağır bir damga vurabiliyorsunuz. iyice kelimelerin içini boşalttınız. madem fikrini yanlış buluyorsunuz neden yanlış bulduğunu söyleyin. insan gibi tartışamıyor musunuz da direk hakaret ediyorsunuz. bir de utanmadan ülkeden kovuyorsunuz. saçmalamayın kendinize gelin

19
1
yanıtYanıtla
Önce vatan:

Beyinsizler çok yeryüzünde onun için çok görme dostum saygılar...

yanıt9
yanıt1
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title