Haberler

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan Macaristan'da

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Macaristan’da son Budin Valisi Abdurrahman Paşa’nın şehit düşmesinin 330’ncu yılı anma törenine katıldı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Macaristan'da son Budin Valisi Abdurrahman Paşa'nın şehit düşmesinin 330'ncu yılı anma törenine katıldı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Macaristan'ın Pécs Belediyesi'nin 1 Eylül Pecs'in ulusal günü ve Pécs Üniversitesi'nin kuruluşunun 450. yıl dönümü kutlamalarına katıldı. Başkan Demircan, Pécs Belediye Başkanı Dr. Pava Zsolt'un daveti üzerine geldiği Pecs'te Osmanlı yadigarı eserleri de ziyaret etti.

2008 yılından itibaren Pecs Belediyesi ile kardeşlik ve işbirliğini sürdüren Beyoğlu Belediyesi, Kasım ayında kardeş şehir protokolüne imza atmaya hazırlanıyor. Pécs Belediye Başkanı Zsolt'u makamında ziyaret eden Başkan Demircan, Beyoğlu ile Pécs şehri arasında karşılıklı ilişkileri geliştirmek için fikir alışverişinde bulunan Başkan Demircan, daha sonra 1 Eylül Pecs'in ulusal günü kutlamaları ve Pécs Üniversitesi'nin kuruluşunun 450. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Pannon Filarmoni Orkestrası'nın konserine katıldı. Programın ardından Başkan Demircan, Osmanlı döneminden kalan tarihi alanları ziyaret etti. Demircan, şehirde bulunan Kasımpaşa Camii, Yakovalı Hasan Paşa Camii ve İdris Baba Türbesi'ni ziyaret etti. Ayrıca Başkan Demircan, tarihi Zigetvar Kalesi'ni ve önümüzdeki hafta resmi açılışı gerçekleştirilecek Türk Macar Dostluk Parkı ve içerisinde bulunan Kanuni Sultan Süleyman'ın mezarını ziyaret etti.

Daha son başkent Budapeşte'ye geçen Demircan, Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı ile bir araya geldi. Büyükelçilik binasında gerçekleşen 1 saatlik görüşmede Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Macaristan Temsilcisi Suat Karakuş da yer aldı. Bu görüşmenin ardından 2012 yılında Budapeşte'de hizmete açılan Yunus Emre Enstitüsü'ne giden Demircan, enstitünün müdürü Yakup Gül tarafından karşılandı. Enstitüyü gezen Başkan Demircan, enstitü defterini de imzaladı ve Türk çayı içti.

Enstitünün erdından Budin Kalesi'ne geçen Başkan Demircan, 145 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altında kalan Budin'in son valisi Abdurrahman Paşa'nın şehit oluşunun 330'ncı yıl anma törenlerine katıldı. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD), Macaristan İslam Cemiyeti, Uluslararası Kalkınma ve İşbirliği Derneği (UKİD), Macaristan Türk İslam Derneği tarafından düzenlenen anma törenleri kapsamında Abdurrahman Abdi Paşa'nın Buda Kalesi'ndeki kabri ziyaret edildi, Kur'an-ı Kerim okundu.

Burada yapılan törenin ardından Budin Kalesi'ni de gezen Başkan Demircan, İHA muhabirine Macaristan ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulundu. 2010 yılı İstanbul ile birlikte Avrupa kültür başkenti olan Pecs ile kardeşlik adımlarını 6 yıl önce attıklarını söyleyen Başkan Demircan, aradan geçen 6 yıl sonra Pecs'e ilk kez gelme fırsatı bulduğunu söyledi. Demircan, "Pecs'e özellikle geliş hikayem var. Kasım Paşa Cami şu an kilise olarak kullanılan yapı ve bizde Beyoğlu'ndaki Kasım Paşa adıyla anılan bir muhitin belediye bakanıyım. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da doğup büyüdüğü mekan ve bu mekanda Mohaç, bu mekanda Zigetvar, Sultan Süleyman Han'ın iç organlarının bulunduğu, temsili kabrinin olduğu mekan ve Peşte'de ve Buda'da Osmanlı tarihine ait iz düşümleri, inanılmaz başka bir atmosferde, Macaristan inanılmaz duygularla ayrılacağım bir yer olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.

Başkan Demircan, Avrupa'nın orta noktasında Osmanlı-Türk tarihiyle iç içe bir ülke aranıyorsa Macaristan'ın mutlaka gelip görülmesi gerektiğini belirterek, "Bütün Avrupa başkentleri ortasında bir nehir var. Ama Tuna, Tuna'nın hikayesi bizim kültürümüzde, şiirimizde, edebiyatımızda, romanlarımızda ve Osmanlının kahramanlık hikayelerinde Tuna boyları özel bir yer tutar. Bugün Tuna'yı bu kadar yakından görmek ayrı bir heyecan, Macaristan her haliyle Osmanlı tarihinin Türk tarihinin bir parçası" dedi. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Ahmet Misbah Demircan Macaristan Tuna Tuna Dünya Haberler

title