Haberler

Ankara: Anavatan Partili Doğan'dan, Hasankeyf'i Kurtarma Projesi

Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan, 12 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı yerine yapılacak iki baraj ile hem aynı enerjinin sağlanacağını, hem de Hasankeyf'in korunacağını söyledi.

Anavatan Partisi Genel Sekreteri Muharrem Doğan, 12 bin yıllık tarihi olan Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı yerine yapılacak iki baraj ile hem aynı enerjinin sağlanacağını, hem de Hasankeyf'in korunacağını söyledi.

Doğan, 'çevre dostu proje' olarak nitelendirdiği projenin, UNESCO tarafından destekleneceğine ve ödüllendirileceğine inandığını da dile getirdi. Doğan, Parlamento'da bugün düzenlediği basın toplantısında, Hasankeyf'i sular altında bırakacak olan Ilısu Barajı'na alternatif olarak geliştirdiği çevre dostu proje hakkında bilgi verdi. Ilısu Barajı'nın yapımına karşı olmadıklarını ve desteklediklerini, ancak Hasankeyf'in de sular altında kalmasına karşı olduklarını bildiren Doğan, "Enerjinin daima bir alternatifi vardır, ancak bir daha geri döndürülemeyecek, 12 bin yıllık uygarlık ve kültürün başkenti olan Hasankeyfler'in alternatifi yoktur" dedi.

Doğan, projenin Hasankeyf için bir umut ışığı olacağını belirtti. Doğan'ın projesine göre, Ilısu Barajı'nda tutulacak su 479 metrede tutulacak ve 2.4 milyar kWh enerji üretecek. Hasankeyf'i içine alan 5 kilometrelik bir alanın önüne de Suçeken Barajı yapılacak ve su 330 metrede tutularak, buradan da 1.2 milyar kWh elektrik üretilecek. Toplam maliyeti 1.44 milyar euro tutacak olan projenin yaşama geçirilmesi durumunda Hasankeyf kurtulacak ve burada yapılacak otel, lokanta ve turistik tesislerle Türk turizmine katkı sağlanacak. Muharrem Doğan, bu projenin UNESCO tarafından destekleneceğine ve ödüllendirileceğine inandığını dile getirirken şu örneği verdi:

"Bulgaristan'ın Hasankeyf'i olan antik Odrissa Devleti'nin başkentinin sular altında kalmaması için 420 metre çaplı dairesel duvarı içine alan proje yaşama geçirilerek kurtarılmıştır. Burada turistik bir alan yaratılarak oteller, lokantalar, müzeler ve zengin bir kültürel turistik tesis kazandırılmış ve gelir elde edilmiştir. Mükafat olarak Bulgar Prof. Mimar Jeco Tilev, UNESCO'nun büyük ödülünü kazanmıştır. Aynı şey Hasankeyf için de geçerlidir ve bu revize proje ile bir taşla iki kuş vurularak hem kültür hazinesi Hasankeyf'e sahip çıkılacak, hem de turizm amaçlı tesisler kazandırılacaktır".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title