Haberler

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kan: "Bazı İfadeler Uluslararası Mesajlar Vermek Amacıyla...

KADİR YILDIZ/TAHİR TURAN EROĞLU - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan, FETÖ davalarında bazı sanıkların yaptıklarını inkar eden savunmalarına ilişkin, "Zaman zaman verilen ifadelerin aslında Türkiye kamuoyuna değil, mahkemeye yönelik değil uluslararası sinyaller, mesajlar...

KADİR YILDIZ/TAHİR TURAN EROĞLU - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan, FETÖ davalarında bazı sanıkların yaptıklarını inkar eden savunmalarına ilişkin, "Zaman zaman verilen ifadelerin aslında Türkiye kamuoyuna değil, mahkemeye yönelik değil uluslararası sinyaller, mesajlar vermek amacıyla yapıldığını da görüyoruz. Ama zaten müdahil avukatlarımız, mahkeme heyetimiz gerekli soruları sorarak onları bertaraf ediyor." dedi.

Donanma Komutanlığı'ndaki darbe girişimi davasını izlemek için Kocaeli 5. Ağır Ceza Mahkemesince Kocaeli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesinde özel olarak yaptırılan 250 kişi kapasiteli duruşma salonuna gelen Kan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkeme salonuna alınırken sanıkların farklı hal ve tavırlarının olduğunu belirterek, söz konusu sanıkların mahkeme sürecinde de farklı ifadeler kullandıklarını söyledi.

"Bazı ifadeler uluslararası mesajlar vermek amacıyla yapılıyor"

Kendi masum vatandaşına silahını doğrultup, onları tanklarla ezebilecek kadar cani insanların mahkemede "Üzgünüm, ben yaptım" demesini beklemediklerini ifade eden Kan, hastalıklı, cani ruhlarının mahkeme salonlarına da yansıdığını kaydetti.

Kan, farklı illerdeki mahkeme salonlarında buna şahit olduklarını dile getirerek, "Sanıkların tabii ki yalan söyleme, tiyatro oynama hakları var. Burada da Türkiye'deki adalet sisteminin ne kadar hukukun içerisinde kalıp, güzel bir şekilde işlediğini görüyoruz. Sanıklar, kendilerini savunacaklar ama mahkeme heyetlerimiz ellerindeki delillerle karara bağlayacaklar. Bu sebeple adaletin en güzel şekilde tecelli edeceğine inanıyorum. Deliller üzerine kararlar verilir yoksa tiyatrolar ya da oradaki tutumlar, giriş çıkıştaki hal ve hareketler bizleri çok ilgilendirmiyor. Sonuç itibariyle suçlu olanlar için söylüyorum, bunlar kendi masum vatandaşlarının üzerine tankları sürmüş insanlar, onlardan normal insan davranışı beklemiyoruz. Cani, hasta ruhlu insanlar böyle bir şeyi yapabilir." şeklinde konuştu.

"Keşke ana muhalefet partisi, bu duruşmalara da gelseydi"

Takip ettikleri davalarda gidişatın güzel bir şekilde ilerlediğini anlatan Kan, Donanma Komutanlığı davasında şehit ve gazi olmadığını ancak İstanbul ile Ankara'daki davalarda ifade, sanık ve müdahil avukatların sorularını yakından takip ettiklerini bildirdi.

Kan, vatandaş ve milletvekili gözüyle bakıldığından duruşmaların düzenli şekilde ilerlediğini aktararak, darbenin herkese yapıldığını söyledi.

İnsanların duruşma salonuna gelerek bu tarihi sürece şahitlik etmesi gerektiğini belirte Kan, "Ancak her mahkeme salonunda katılım beni mutlu ediyor. Takip eden insanları görmek, şehit ve gazilerimizin olduğu davalarda ailelere destek veren milletvekillerimizi, sivil toplum örgütlerimizi ve vatandaşları görmek bizi mutlu ediyor. Ancak keşke diğer partiler de özellikle ana muhalefet partisi, bu duruşmalara da gelseydi başka duruşmalara geldiği gibi. Çünkü 15 Temmuz, hepimizin en temel hakkı olan hayat hakkımıza yapılmış, hatta bölgedeki insanların bize ümit bağlamış mazlumların hayat hakkına yapılmış bir darbe girişimiydi. Bu mana da en temel hakka yapılan saldırıya karşı bir duruş sergilemelerini beklerdim ama benim bildiğim bir duruşma hariç maalesef CHP'den de hiç milletvekili göremedik." ifadesini kullandı.

"Tek tip kıyafet, sanıkların muhafazası açısından da uygun"

Mahkeme süreçlerinde sanıkların "tiyatro oynar" şekilde kullandıkları ifadelerle ilgili vatandaşların şaşkınlıklarını ifade ettiğini bildiren Kan, şöyle konuştu:

"Ancak mahkeme zaten böyle bir şey. Sanıkların kendilerini savunma hakları var. Savunurken de maalesef uluslararası hukuka göre doğruyu söylememe hakları da var. Buradaki veya başka yerdekiler de bunu kullanıyor olabilir. Ama adalet en sonunda net bir şekilde tecelli eder. Türkiye'deki hukuk sisteminin ne kadar güzel işlediği konusunda da bu sürece şahit olmuş oluyoruz. Zaman zaman verilen ifadelerin aslında Türkiye kamuoyuna değil, mahkemeye yönelik değil uluslararası sinyaller, mesajlar vermek amacıyla yapıldığını da görüyoruz. Ama zaten müdahil avukatlarımız, mahkeme heyetimiz gerekli soruları sorarak onları bertaraf ediyor. O açıdan bizim için iyi bir ders oluyor, Türkiye hukuk sistemi adına."

"Biz herkesin hakkını savunmak için buradayız." diyen Kan, "Bu mana da her ildeki teşkilatlarımız davaları takip ediyor, eğer varsa endişe verici bir durum veya gelişme bizi haberdar ediyorlar. Bizim yapabileceğimiz, İnsan Hakları Başkanlığı olarak varsa, biz de elimizden geleni yapıyoruz ama şu anda bize böyle bir şey intikal etmedi."

Kan, sanıkların tek tip kıyafetle mahkeme salonlarına getirilmesiyle ilgili çalışmanın başlatıldığını dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İngiltere'de de bunun örneği var. Bu 'Olur, olmaz diye' de çokça konuşuldu. İngiltere'de de sanıklara tek tip kıyafet giydirilmesi söz konusu mahkeme süreçlerinde de başka ülkelerde de bunun örnekleri var. Bu aynı zamanda aslında sanıkların muhafazası açısından özellikle 200-300 sanıklı davalarımız var, o davalarda da onların muhafazası açısından da uygun bir şey diye düşünüyorum. Ama şu anda hazırlıklar yapılıyor."

Kaynak: AA / Güncel

Ravza Kavakcı Kan Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title