Haberler

Afyonkarahisar'da 9-12 Milyon Yıllık Hayvan Fosilleri Bulundu

Afyonkarahisar'ın Gebeceler bölgesive Sandıklı ilçesinde, yaşları 9 ve 12 milyon arasında değişen hayvan fosilleri bulundu.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mehmet Tanır, Afyonkarahisar ve Burdur'da yapılan çalışmalarda 12 milyon yıl öncesine dayalı verilere ulaştıklarını kaydetti. Tanır, Afyonkarahisar'da tarihin akışını değiştirecek önemli bir çalışmaya imza attıklarını ifade ederek, "Bakanlığımız izni ile Afyonkarahisar Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından bilim insanlarımızla ve müzemizle birlikte Afyonkarahisar ve bağlantılı olarak Burdur'da yapılan yüzey araştırmalarında 11-12 milyon yılı öncesine ışık tutan verilere ulaştık. Fosil yataklarında elde edilen bulgularla fosil lokaiteleri, habitat ve fauna hakkında bilgiler aydınlanacak. O dönemde yaşayan hayvanların göç yolları belirlenecek ayrıca Afyonkarahisar ve Burdur arasındaki habitat durumu aydınlanacaktır" dedi.

"Fosiller linyit araştırmaları sırasında bulundu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ile yapılan bu belge niteliği taşıyacak çalışma hakkında bilgi veren Tanır, "Burdur ve Afyonkarahisar İlleri ve İlçeleri Fosil Lokalitelerinin Tespiti Yüzey Araştırması kapsamında 2016-2017 yıllarında Afyonkarahisar yöresindeki Sandıklı ilçesine bağlı Karkın, Kınık, Akin, Selçik ve Afyonkarahisar-Merkez-Gebeceler ve Seydiler lokalitelerinde yüzey araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmalar Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Arzu Demirel başkanlığındaki bir ekip tarafından Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Pamukkale Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği'nden öğretim üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilmektedir. Bu lokalitelerden Karkın, Kınık, Akin, Selçik ilk olarak 1969-1975 yılları arasındaki Alman araştırmacılar ile Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü jeologlarının birlikte yürüttükleri linyit araştırmaları sırasında bulunmuştur" diye konuştu.

"Avrupa'nın en zengin koproloit koleksiyonunu içerdiği söylenebilir"

Gebeceler Bölgesi'ndeki bulguların ilk kez Arzu Demirel başkanlığındaki bir ekip tarafından ortaya çıkarıldığını belirten Tanır, "Gebeceler-Seydiler mevkisi ilk kez bu yüzey araştırması kapsamında tespit edilmiştir. Bu nedenle yörede yürütülen araştırmalar son 30-40 yıldır yörede Türk biliminsanları tarafından yürütülen ilk sistematik bilimsel çalışmalar olması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu alanlardan Gebeceler oldukça zengin bir karasal memeli fosil lokalitesi olup, yaklaşık olarak 12 milyon yıl öncesine tarihlenen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar miskgeyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosilleri içermektedir. Gebeceler'deki zengin zürafa kolekisyonu yöreye özgü bir zürafa türüne işaret etmektedir. Bu lokaliteyi Anadolu'daki diğer lokalitelerden ayıran en önemli özellik çok sayıda fosil hayvan dışkısı-koprolit içermesidir, hatta sayıca Avrupa'nın en zengin koproloit koleksiyonunu içerdiği söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Fosiller yakın zamanda sergilenecek

Tanır, Sandıklı'da bulunan fosiller ile ilgili açıklamasına ise şöyle devam etti:

"Sandıklı Karkın fosil lokalitesi ise yaklaşık olarak 9 milyon yaşlı karasal memeli fosil lokalitesi olup, domuz, zürafa, otçullar (keçi, ceylan, antilop), sırtlan, kedigiller, at, kemirgen, fil ve gergedan fosilleri içermektedir. Bu lokalitelerde bulunan fosiller ile ilgili paleontolojik çalışmalar ile elde edilen veriler ışığında bölgedeki karasal birimlerin yaşlandırılması gerçekleştirilebilecek ve yörenin doğa tarihi ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkün olacaktır. Gerek yüzey araştırması, gerekse kurtarma kazıları kapsamında bulunan fosillerin incelenmesinin tamamlanmasından sonra Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü'nde Doğa Tarihi seksiyonu oluşturularak sergilenmesinin mümkün olabileceği düşünülmektedir." - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Tanır Gebeceler Sandıklı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title