Haberler

Mkü'de "Belgelerin Işığında Ermeni Sorunu" Konferansı

MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Hocalı katliamında yüzlerce Azeri Türkü'nün en temel insanlık haklarının ellerinden alınarak katledildiğini belirtti.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, Hocalı katliamında yüzlerce Azeri Türkü'nün en temel insanlık haklarının ellerinden alınarak katledildiğini belirtti.

Güder, MKÜ Tayfur Sökmen Yerleşkesi Atatürk Konferans Salonu'nda Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen

"Belgelerin Işığında Ermeni Sorunu ve Hocalı'daki Türk Soykırımı" konferansında yaptığı konuşmada, katliam sırasında başvurulan yöntemlerin insanlığa karşı işlenmiş suç kriterlerinin tamamını bünyesinde taşıdığını kaydetti.

Çok saygın uluslararası kuruluşların katliam karşısında sessiz kalmayı tercih ettiğini ifade eden Güder, olayın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşların olaya gerekli değeri ve önemi vermediğini belirtti.

Güder, Ermenistan ve Azerbaycan arasında Karabağ Sorunu'na çözüm bulunmaz, Hocalı olayına hukuki değer biçilmez ve katliamın faillerine gereken cezalar verilmez ise Kafkasya Bölgesi'nin gelişimden ve istikrarından söz etmenin zorlaşacağını kaydetti.

Bölge ve dünyada barış istediklerini ifade eden Güder, bunun yaşanılan haksızlıkları ve sorunları adaletli bir şekilde tespit ederek mümkün olduğunu ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu da, bu meseleyi bilimsel masaya yatıracaklarını kaydetti.

Ermeni sorununun Türk milletinin halledilmesi gereken önemli sorunlarından olduğunu ifade eden Kürkçüoğlu, şöyle devam etti:

"Bizim tarihimizde ve devlet felsefemizde soykırım gibi bir insanlık suçu söz konusu değildir. Ermeniler olmayan bir soykırımı Avrupa gündemine taşımaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıl haziran ayında Erzurum Tepeköy'de yapılan çalışmalar neticesinde 45'e yakın Türk'ün katledildiği ortaya çıkmıştır. Azerbaycan Türkü bir avuç petrol uğruna, bölgedeki siyasi haritaların değiştirilmesi amacıyla Taşnaklar tarafından katledildi. Ermeni sorunu tarihi bir sorundan çıkıp siyasi ve iktisadi bir sorun haline gelmiştir."

MKÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Necati Bozkurt ise, Hocalı Katliamı'nın Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşayan Azeri sivillerin Ermeniler tarafından toplu şekilde katledilmesi olayı olduğunu kaydetti.

Konferansın ardından Güder, Kürkçüoğlu'na teşekkür ederek plaket verdi.

- HATAY

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title