Haberler

Edirne'de "Metabolik Sendrom" Konferansı Düzenlendi

Güncelleme:

Prof. Dr. Tümerdem vücuttaki şeker ve insilün dengesizliğinin kilo artışına, tansiyon yüksekliğine ve şeker dengesizliğine yol açtığını belirtti.

Yeniyüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Tümerdem, Edirne Milli Eğitim Müdürlüğünce Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta, vücuttaki şeker ve insilün dengesizliğinin kilo artışına, tansiyon yüksekliğine ve şeker dengesizliğine yol açtığını belirtti.

Bel çevresi kalınlığı, triglisedid, kötü kolestrol ve kan basıncı yüksekliklerinin metobolik sendromu tetiklediği uyarısında bulunan Tümerdem, şunları kaydetti:

"Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından Berlin'de düzenlenen 1. Uluslararası Metabolik Sendrom Kongresinde, Metabolik Sendrom tanı kriterlerine son şekli verildi. Buna göre bel çevresinin erkeklerde 94 santimetre, kadınlarda 80 santimetreden fazla bulunmasına ek olarak belirtilen 4 faktörden ikisinin varlığı tanı koymak için yeterli kabul edildi. Genetik eğilimi olan kişiler metabolik sendrom gelişimine karşı daha fazla yatkındırlar."

Tümerdem, kişinin ailesinde kilo fazlalığı, tansiyon yüksekliği, kan yağlarında dengesizlik gibi sorunlar bulunması ve buna da çevresel faktörlerin eklenmesi halinde metebolik sendromun kaçınılmaz hale geldiğini aktardı.

Şişmanlığın ciddi bir hastalık olduğunu dile getiren Tümerdem, şişmanlığın çok sayıda hastalığı çağrıştırdığı için bu konuda önlem almak gerektiğini vurguladı.

Konferans sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Özcan, Tümerdem'e teşekkür ederek, çiçek taktim etti.

Kaynak: AA / Yerel

Uluslararası Diyabet Federasyonu Berlin Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title