Haberler

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (3)

Foto.Kar üzerine yapılmış örnek resim çalışmalarından ve Gülsen Zengin'den yakın plan görüntü.

Foto: Kar üzerine yapılmış örnek resim çalışmalarından ve Gülsen Zengin'den yakın plan görüntü.

===

Antalyalı türkülerle coştu

ANTALYA Tabip Odası'nca 'Aşık Veysel'i Anma Gecesi' düzenlendi. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleşen gecede, oda bünyesinde müzik çalışmalarını sürdüren Türk Halk Müziği Topluluğu, Veysel'in sağlığında bağlamasıyla çalıp söylediği ve Sivas yöresine ait birbirinden güzel türküleri seslendirdi. Şef Süleyman Güleryüz'ün yönettiği konserin sunuculuğunu ise Nihan Gençkal üstlendi. Gençkal, türküler arasında Veysel'in yaşam hikayesini, türkülerinin sözlerini sinevizyon eşliğinde okudu.

Türk Halk Müziği Korosu'nu oluşturan 39 sanatçı, 11 kişilik saz heyeti eşliğinde Aşık Veysel'in 'Derdimi Döktüm Derin Dereye' adlı türküsüyle konsere başladı. Solist Hamide Tüfekçi, bestesi Aşık Veysel'e ait 'Benim Sadık Yarım Kara Topraktır' adlı türküyü okuyarak, salonda havanın ısınmasını sağladı. Konserde, Sivaslı ozan Ali Kızıltuğ'un 'Dam Üstüne Çul Serer, Bilmem Bu Kimi Sever' adlı türküsünü de koro seslendirdi. Konserin birinci bölümü 'Halay Başını Kim Çeker' adlı türküyle kapandı.

Koro, ikinci bölüme sözleri Sivaslı ozan Fahri Karaoğlan'a ait olan 'Madımak Oylum'da Oylum' adlı türküyle başladı. Koro ve solistler, Aşık Veysel, Nuri Üstünses, Muhlis Akarsu, Halil Söyler, Muzaffer Şahin, Ali Kızıltuğ'un eserleri olan 'Mecnunum Leylayı Gördüm', 'Uzun İnce Bir Yoldayım', 'Aşan Bilir Karlı Dağın Ardını', 'Dost Dost Diye', 'Beklerim Selamı Seher Zamanı', 'Kaşların Karasına' adlı türkülerle konseri sonlandırdı. Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, koro sanatçıları ve izleyenlere "Hep birlikte, türkülerle dopdolu bir gece yaşadık" diyerek teşekkür etti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Korodan genel, izleyenlerden ve solistlerden yakın plan görüntü

===

Plazada muhteşem sergi

2000 Plaza Sanat Galerisi, bu kez İstanbul'da yaşayan ressamlar Süzet Haklı ile Füsun Erman Demirkan'ın eserlerine ev sahipliği yaptı. Açılış kurdelesini Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen'in kestiği sergi, ilgiyle karşılandı. Tabloları inceleyen Başkan Evcilmen, "İstanbul'dan kalkıp geldiniz, muhteşem eserlerinizle Antalya'nın kültür ve sanat yaşamına katkıda bulundunuz" dedi. Evcilmen, misafir ressamlara, kapısını Antalya dışından gelen sanatçılara da açan galerinin yöneticisi İclal Dağlı'ya teşekkür etti. Sergilenen eserlerin çoğunluğunu tuvallere yansıtılan doğal güzellikler, manzaralar, kuş, zebra, penguen, insan bedeni figürleri ile desenler oluşturdu. Sergi, 31 Ocak Perşembe akşamına kadar gezilebilecek.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Açılış kurdelesi kesilirken, toplu ve iki sanatçının bir arada görüntüsü

===

Şiirlerini resimle birleştirdi

ANTALYALI şair ve yazar Yunus Yaşar, resimlediği, desen ve folklorik objelerle süslediği şiirlerini Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde sergiledi. Şiir severleri geleneksel hale getirdiği farklı bir sergiyle buluşturan Yaşar'ın, yayımlanmış birçok şiir, öykü ve anı roman kitabı da bulunuyor. Yaşar, bugüne kadar 60 kişisel resimli şiir sergi açtı, katıldığı bazı şiir ve öykü yarışmalarında birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülleri aldı.

1960'lı yıllarda kendini edebiyat ve sanatın içinde bulan Yunus Yaşar'ın ilk şiir kitabı, 1969'da yazdığı 'Sana Bir Şiir Yazdım' adlı eser oldu. Yaşar, "Çizdiğim karikatür, karakalem, yağlıboya, suluboya çalışması resimlerimi, çektiğim fotoğrafları yazdığım şiirlerle birleştiriyorum. Şiirle, ya da düz yazıyla ifade edemediğim duygularımı, düşüncelerimi resim, karikatür, desen ve objelerde süsleyerek dışa vuruyorum" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA,(DHA)

Foto: Yunus Yaşar kitaplarını tanıtırken, sergilenen şiirler incelenirken, Yaşar resim ve objelerle süslediği şiirlerini gösterirken görüntü

===

Othello sahneden inmiyor

ANTALYA Devlet Tiyatrosu'nun (ADT) tiyatro severlerle buluşturduğu William Shakespeare'in ünlü trajedisi 'Othello' adlı eser, izleyenleri büyülemeye devam ediyor. İngiliz asıllı yönetmen Malcolm Keith Kay'in yönettiği aşk, entrika, cinayet ve savaş kokan oyun, bugün saat 20.00'de, yarın ise saat 15.00 ve 20.00'de tekrarlanacak. Işık ve ses efektleriyle de muhteşem bir görsellik kazandırılan iki perdelik oyun, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde sahneleniyor.

Özdemir Nutku'nun Türkçeye çevirdiği eserde, 'Othello' çok zeki bir asker (komutan), emir eri olan 'Lago' ise hırslı ve mevki düşkünü bir insan. Sinsi planlar peşinde olan Lago, Othello'nun çok sevdiği eşi Desdemona konusunda sürekli dedikodu yapıp, komutanının çılgınlaşmasına neden oluyor. Othello, kendisini yatakta bekleyen eşi Desdemona'yı boğarak öldürmek zorunda kalıyor. Othello, eşinin çığlıklarını duyup içeri giren Lago ve karısını da öldürüyor.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Oyundan sahne ve izleyenlerden görüntü

===

Seyirci 'Berdevam'ı sevdi

AÇK Görsel Sanatlar Merkezi'nde, senaryosunu oyuncuların yazdığı 'Berdevam (sürüp giden)' adlı tiyatro eseri, istek üzerine bu kez Büyükşehir Belediyesi Kültür Salonu'nda sahnelenecek. İlk gösteriminde büyük ilgi gören eser, içeriği ve ilginç kostümleriyle dikkat çekmişti. 19 Şubat Cumartesi günü yeniden seyircisiyle buluşacak oyunda, gönüllü doktor, memur, esnaf ve dansçılar rol aldı. 'Berdevam', Altındağ Mahallesi 151 Sokak'taki 40 kişilik AÇK Cep Sahnesi'nde de 15 günde bir tekrarlanacak.

'Berdevam'da gelenek ve görenekleri bozulan bir toplumda toparlanma çabası olsa da en ufak sarsıntıda tekrar bozulması ironik şekilde anlatılıyor. Yönetmenliğini Serdar Erdoğan'ın üstlendiği eserde, Mehmet Getizmen, Hakan Çapar, Yusuf Akyıldız, Gülendam Açıkalın, Abdullah Aksoy, Serdar Erdoğan rol aldı. Şiir dinletisinden yola çıkılarak tiyatrosallaştırılan eser, grotesk (tuhaf, gülünç figürlerden oluşmuş süsleme üslubu) tarzında hazırlandı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sahneden ve izleyicilerden görüntü

===

Evler, ofisler sabun kokacak

MURATPAŞA Belediyesi'nin, Azize Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle 28 branşta açtığı el sanatları kurslarına 1500 kursiyer katıldı. 'Mis Sabunculuk' ve 'Jel Mum Yapımı' kurslarına ise genç kız ve yetişkin kadınlar büyük ilgi gösterdi. Kursiyerler, rendeledikleri sabunu hamur kıvamında yoğurup, elle şekillendirip, orijinalinden farksız dekoratif meyveler, çiçekler üretti. Ham mum eritilip kalıplara döküldü, soğuduktan sonra da üzerlerine süsleme çalışması yapıldı.

Evlerinde boş oturmaktan sıkılınca soluğu el sanatları kurslarında alan kursiyerler, geliştirdikleri el becerileri sayesinde evlerini mis kokan dekoratif sabunlarla süslüyor. Kurs öğretmeni Sevgi Gülbitmez, "Sanat eserine dönüştürülen sabun ve mum iç ve dış mekanları süslerken, üretene para da kazandıracak. Kursu başarıyla tamamlayan kursiyer, evinde üretim yapacak, bir yandan satış sunup, kazandığı parayla aile bütçesine katkıda bulunacak" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Kadınlar, mis sabun ve mum çalışmalarının gösterirken toplu ve yakın plan görüntü.

===

Senfoniden muhteşem gece

ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası'nın (ADSO) 'Dünya Renkleri' adlı konser dizisinde, bu kez Emre Günay solist olarak sahneye çıkacak. Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) bu akşam saat 20.00'de başlayacak konseri, şef Orhan Şallıer yönetecek. Ayşe Deniz Gökçün de piyanosu ile geceye renk katacak. Emre Günay, seslendireceği parçalara iki tokmakla vurulan timpanisiyle de eşlik edecek. Gecede Kemal Sünder'in, S. Rahmaniov'un, L.van Beethoven'in besteleri seslendirilecek. Senfoni müzğini Antalyalılara sevdirme çabasında olan ADSO'nun Müdürü İbrahim Sezer, Devlet Senfoni Orkestrası'nın Antalya'nın markası olacağını kaydetti.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Senfoni orkestrasından görüntü

===

Yeni sergilere hazırlık

YEDİARIKLAR Sanat Grubu, sezon içinde açılacak yeni sergilere hazırlanıyor. Grubun ilk resim sergisi, 15-21 Nisan tarihlerinde Aydın Kanza Sanat Galerisi'nde açılacak. Antalya'nın usta fırçalarından Nuri Sezen'in yönetiminde, kentin kültür-sanat yaşamına destek veren ressamlar grubu, yine sezon içinde Antalya dışına çıkıp, değişik illerde sergiler açacak. Grubu oluşturan 25 ressam, güneşli günlerde atölye bahçesinde de çalışıyor.

Ressam Sezen, 'Yediarıklar Sanat Grubu' adının çok eski yıllarda mahalleden geçen, portakal bahçelerini, seraları sulayarak bölgeye hayat veren sulama kanallarından alındığını söyledi. Mahallenin isminin halen 'Yediarıklar' olarak bilindiğini hatırlatan Sezen, "Sanat grubumuz bu ismi yaşatma çabasında" dedi. Sezen, grubun sürekli yağlıboya ve akrilik boya çalışmalarından oluşan tablolar ürettiğini de vurguladı.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Yediarıklar Sanat Grubu, bahçede resim çalışması yaparken toplu görüntü

========

SERGİLER

========

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

M.Uğur Umay'ın 'Dijital Sanat Projesi' sergisi………………………....…..21-27 Ocak

AYDIN KANZA SANAT GALERİSİ

Yunus Yaşar'ın resimli şiir sergisi……………………………………..…...15-19 Ocak

MİMARLAR ODASI FUAYESİ

Serkan Türk'ün 3. sayfa gazete haberleri sergisi……………………………21-28 Ocak

2000 PLAZA SANAT GALERİSİ

Süzet Haklı-Füsun Erman Demirkan'ın resim sergisi………………………11-31 Ocak

============

OPERA - BALE

============

ANTALYA DEVLET OPERA VE BALESİ

Don Kişot (Bale)……………….………………………………………………19 Ocak

=======

TİYATRO

=======

ANTALYA DEVLET TİYATROSU

(Haşim İşcan Kültür Merkezi)

-O thello…………………………………………………18-19-23-24-25-26-30-31 Ocak

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TİYATROSU

Fehim Paşa Konağı…………………………………………………….……….31 Ocak

Bir Tebeşir Dairesi Öyküsü………………………………………………….19-26 Ocak

Heccav……………………………………………………………………….18-25 Ocak

Vatan Kurtaran Şaban………………………………………………………..…24 Ocak

Fehim Paşa Konağı……………………………………………………….…17-31 Ocak

KIRMIZI KALEM TİYATRO

(Yenimahalle Kültür Merkezi)

Mutfak Cadıları……………………………………………………………20-27 Ocak

(Kırmızı Kalem Cep Tiyatro)

3.Sayfa………………………………………………………………...(Her Çarşamba)

SEANS TİYATRO

(Metropol Çarşısı)

Bremen Mızıkacıları (Çocuk oyunu)…………………………………………20 Ocak

======

KONSER

======

DEVLET SENFONİ ORKESTRASI

(AKM Aspendos Salonu)

Emre Günay (Tımpani)-Ayşe Deniz Gökçin (Piyano)…………….…………..18 Ocak

Nazım Hikmet'i Anma Konseri ………………………………………….……20 Ocak

Gülden Turalı'yı Anma Konseri ………………………………………………25 Ocak

===================

SÖYLEŞİ / KONFERANS

===================

ANTALYA KÜLTÜR MERKEZİ

Aile Söyleşileri (Dr. İbrahim Bilgen)…………………………………………...19 Ocak

Kent Müze Tarihi (Dr. Atilla Erden)……………………………………………19 Ocak

Hayatımız Sınav (Cihat Şener)………………………………………………....26 Ocak

ANŞOYAD

(Kıbrıs Türk Kültür Derneği)

Atatürk ve İnsan İlişkileri (Şahin Gümrü)……………………………………....24 Ocak

Kuzey Kıbrıs Türk Devletinin Kuruluşu (Şükrü Erciyeslioğlu)………………...31 Ocak

==============

ŞİİR DİNLETİSİ

==============

BEACHPARK 13 NOLU PLAJ

Dolunayda Şiir ve Müzik Dinletisi……………………………………………..26 Ocak - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Gülsen Zengin Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title