Haberler

"Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli" Konferansı

Adıyaman'da, "Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli" konulu konferans düzenlendi.

Adıyaman'da, "Yeni Anayasa ve Başkanlık Modeli" konulu konferans düzenlendi.

Anayasa hukukçusu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, GAP Gazeteciler Birliği tarafından Adıyaman Belediyesi konferans salonunda düzenlenen konferansta, TBMM'deki 4 partinin milletvekillerinden oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yeni anayasa için yaklaşık bir yıldır çalıştığını söyledi.

Bugüne kadar sadece 17 madde üzerinde anlaşmaya varıldığını, zorunlu ve problemli konulara henüz gelinmediğini dile getiren Fendoğlu, şöyle devam etti:

"Çünkü her partinin kırmızı çizgisi var. Bazılarının belki yok. Herkesin niyeti farklı. Maalesef şu ana kadar yeni anayasa yapılamadı. Buna niye maalesef diyorum, çünkü Anayasa Uzlaşma Komisyonu 31 Aralık 2012'ye kadar yeni anayasayı bitirmiş olacaktı ve yaklaşık bir sene sonra mahalli seçimler var. Bir sene sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi var, ondan bir sene sonra da milletvekili seçimi var. Bu aşamada yeni bir anayasanın yapılmasının çok zor olduğunu söylemek istiyorum.

'Bir sene boşuna çalışıldı' demiyorum. Elbette çok güzel çalışmalar yapıldı. Partilerin en azından görüşleri belli oldu. Problemli alanlarda Türklük konusunda, kimlik meselesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, asker-sivil ilişkileri ve din-devlet ilişkileri gibi ana problemlerde herkes kendi görüşünü en azından yazdı, çizdi ve diğer partiler de kendisinin dışındaki siyasi partilerin görüşünü bilip bir araya geldi."

Başkanlık sistemine de değinen Fendoğlu, ABD'deki başkanlık sisteminin aynısının Türkiye'de kullanılamayacağını belirterek, "Çünkü Amerika'daki sistem bizim bünyemize uymaz. Dolayısıyla bizim herhangi bir sistemin aynısını almamamız lazım. Bize özgü yanlarıyla alınsın" diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Fatih Aslan / Sevil Çelik

Yayıncı: Ahmet Kayır - ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

Tbmm Anayasa Uzlaşma Komisyonu Hasan Tahsin Fendoğlu Adıyaman Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title