Haberler

Caka Film 'den Farkındalık Projesi "MELİNDA"

Olcay Kutluca

Olcay Kutluca

10.08.2021 02:40

Son dönemde bir çok film izledik, ünlülerin hayatını anlatan veya yaşanmış hikayeleri anlatan... Şimdi ise bir farkındalık filmi doğuyor. Caka Film tarafından yapımcılığı üstlenilen film projesinin cast kadrosu ise yıldızlardan oluşuyor.

Peki bu filmin konusu ne ?

Melinda ve Selen çocukluklarından beri müzik tutkusu olan iki kardeştir, Ailenin Melinda'ya karşı fazla ilgisi Selen'in zaman içinde kız kardeşine karşı kıskançlık beslemesine ve aralarının açılmasına neden olur. İki kardeşin evde yalnız olduğu bir gece, Melinda ablasıyla yaşadığı bir tartışma sonunda merdivenden yuvarlanarak işitme yetisini kaybeder. Geçirdiği bu travma Melinda'nın kendisini hayattan soyutlamasına neden olmuştur. Melinda'nın Güler ile şans eseri tanışması hayatında bazı şeylerin yeniden düzelmesine neden olur. Güler büyük ve karma bir engelli okulunda çalışan kardeşi Meltem'den Melinda için yardım ister. Melinda bu özel okulda kendisi gibi ya da farklı engeli olan gençlerle tanışır. Okulda tanıştığı tekerlekli sandalye kullanan Melih ile aralarında duygusal yakınlaşma başlar. Melih ileri derece kanser hastası olduğunu Melinda'dan saklamıştır ve çok geçmeden de sonunda hayatını kaybeder. Bu arada Melinda yurt dışından gelen özel bir oda orkestrasının verdiği eğitimlerle duymadığı halde keman çalmaya başlamıştır ve okulun düzenlediği bir gecede keman çalacaktır. Melinda gecenin sonunda gemiden düşer ve denizin karanlık sularında kaybolur.

Hastanede gözlerini açan Melinda yeniden duymaya başladığını fark eder ve heyecanla konuşmaya çalışır ve nasıl duyabildiğini sorgular. Lorin kızını sakinleştirir ve Melinda'ya evde düştüğünden beri komada olduğunu anlatır. Melinda bir ikileme düşer ve hangi hayatın gerçek olduğunu sorgular, ayrıca hiç bilmediği halde işaret dili konuşabiliyor ve keman çalabiliyordur. Melinda sonunda psikiyatriste gitmeye karar verir. Psikolog Melinda'nın yaşadığı durumun kısaca savant sendromu olduğunu anlatır, çok nadir olarak komadan belirli yeteneklerle uyanan kişilere verilen tıbbi bir isimdir. Melinda için asıl olay ise bundan sonra yaşanacaktır.

Çok fazla detaya girmeden sizlere konuyu aktarmaya çalıştım. Peki bir soru daha...

Bu filmin amacı ne?

Melinda adlı sinema eser, engellilik sorunu yaşayan insanların içinde bulundukları durumlarına vurgu yapmak değil, tam tersi onların hayatta neler başarabileceklerini ve imkansız olduğu düşünülen şeylerin üstesinden nasıl geldiklerini anlatmayı hedefliyor.

Dünya'nın birçok yerinde yaşamlarını bir şekilde etkileyen olaylar karşısında kendilerini hayattan soyutlayıp içine kapanan birçok insan mevcut ve belkide içinde bulundukları durumdan çıkmak adına bir ışık bekleyen milyonlarca insan.Engellilik durumu sadece fiziksel olarak yaşanmışlık değil, çoğu insan düşüncelerine de engel koyarak başarabilecekleri durumlara set örebiliyor.

Bu projenin en anlamlı tarafı ise film gelirlerinden otizmli çocuklara özel okul yapılacak olması.

İşte böylesine güzel bir proje. Ben daha vizyona girmeden heyecanlandım. Sözlerimi "Bir yerlerde bizlere ulaşmayı bekleyen birileri var.." diyerek tamamlıyorum.

title