Haberler

Yerel Yönetimler Yasası mutlaka değişmelidir

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
17.01.2022 10:44

Uzun zamandır bahsi geçen fakat bir türlü hayata geçirilemeyen Yerel Yönetimler Yasasının mutlaka çıkarılması gerekiyor.

Reform niteliği taşıması gereken yeni Yasada çok sayıda yeniliğin hayata geçirilmesi oldukça mühimdir.

Vatandaşa en yakın ve vatandaş ile birebir diyaloğu olan yerel yönetimlerin öneminin iyice kavranması ve bu ölçekte adımların atılması gerekmektedir.

Doğumdan, ölüme her alanda çok geniş bir hizmet alanı bulunan yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve bu manada yasal düzenlemelerin yapılması çokça önem arz etmektedir.

Şehirlerini yönetirken Yerel Yöneticilerin yaşamış oldukları sıkıntılara atıfta bulunurken, özellikle kaynak oluşturmada yaşanan engellerin ve bürokratik barikatların yarattığı travmaların artık son bulması gerekir.

Kontrol ve denetim mekanizması sağlıklı işletilmek kaydıyla Yerel Yönetimlerin kaynaksal olarak elleri rahatlatılmalı ve başta çalışan maaşları olmak üzere bir çok alanda yeni düzenlemeler yapılmalıdır.

Özellikle belediyelerde çalışan personel maaşlarının genel bütçede karşılanıp, hizmet ve personel gider bütçeleri birbirinden ayrı değerlendirilmelidir.

Bütçe yetersizliğinden, özellikle tazminat konusunda belediye, çalışan arasındaki icralık meseleleri herkesin malumudur. Bu ve buna benzer hadiselerin yaşanmaması adına yasal düzenleme yapılması da ayrı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Avuç açan ve kapı kapı dolaşıp kaynak arayışına giren bir yerel yöneticinin yaşadığı travmanın artık görülmesi gerektiği ve bu manada yeni bir düzenleme yapılması çok önem arz etmektedir.

Merkezi idarenin, Yerel Yönetimlere yönelik daha insaflı olması ve devletin vatandaşa karşı ilk hizmet basamağı niteliği taşıması özelliği ile de yerel yönetimlerin öneminin tüm kurumların belleğinde yer edinmesi gerekir.

Onun içindir ki bir an önce yerel yönetimler yasası çıkarılmalı ve köklü bir değişim ile gerçek bir reform niteliği ile daha müreffeh yerel yönetimler olgusu sağlanmalıdır.

Bu manada yasa çıkaracak olan siyaset kurumunun, kendilerinin bir parçası olan yerel yönetimlere yönelik daha samimi bir tavır sergilemesi ve gereken adımların bir an önce atılması gerekmektedir.

title