Haberler

Vali Gökmen Çiçek deprem bölgesinde cansiperane çalışıyor

Okan Geçgel

Okan Geçgel

Gazeteci Yazar / TİGAD Genel Başkanı
10.02.2023 07:06

2021 yılında yaşanan Dinar depreminde Afyonkarahisar Valisi olan Gökmen Çiçek, 6 Şubat'ta art arda yaşanan ve 10 ili etkisi altına alan deprem felaketinin koordinasyonunda Kahramanmaraş'ta görevlendirildi.

Gerek deneyimi ve gerekse özverili karakteriyle Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kahramanmaraş'ta etkin ve hızlı bir koordinasyon becerisi sergiliyor.

Depremden birkaç saat sonra ivedilikle deprem bölgesine giden Vali Çiçek, uyumadan, yemeden, içmeden çalışıyor; 1 can daha kurtarabilmenin gayretiyle yoğun çaba sarfediyor. Depremin hemen ardından bölgeye giden ve Afet Koordinasyon Merkezi'nden hiç ayrılmayan bir başka önemli isim de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. Çalışma tempoları ve gayretleri daha ilk bakışta gözle görülüyor. Bakan Soylu da Vali Çiçek de hiç alışık olmadığımız bir şekilde, bakımsız, tıraşsız ve yorgun. Çünkü vakit yok, her bir saniye, her bir dakika 1 can daha demek.

Koordinasyon merkezlerine gelen her bir ihbar ve çağrı titizlik ve ivedilikle değerlendiriliyor. Diğer yandan depremzede vatandaşlarımızın barınma, yeme, içme ve sağlık ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve tahliye, defin işlemlerini gerçekleştirmek de etkin bir koordinasyon becerisi gerektiriyor.

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük ve yıkıcı deprem yaklaşık 100 bin km2'lik bir bölgeyi kapsıyor. 10 il, 13 buçuk milyon insanımız direkt etki altında.

Bölgede görev yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere farklı illerden görevlendirilen valiler, AFAD, Kızılay, tüm bakanlıkların temsilcileri, belediyeler, arama kurtarma ekipleri, sağlık ekipleri insan üstü bir gayretle çalışıyor.

Aksaklıklar, gecikmeler olması kaçınılmaz, zamana karşı bir yarış söz konusu. Bakan Soylu yaptığı açıklamada , "Devlet tüm imkân ve kabiliyetini sevk etmektedir. AFAD tarafından ölüm sayıları ve enkazdan yaralı olarak kurtarılanların sayılarını açıklamaktadır. Çok büyük bir operasyon yürüttüğümüzün unutulmamasını istiyorum. Arama kurtarmadan beslenmeye, lojistiğin toplanmasından sevkine, gelen ayni yardımların dağıtılmasınan define ve buradan tahliye edilecek insanların tahliye edilmesine kadar bazen günde yaklaşık 100-150 parça işin aynı zamanda farklı kişilerle yetiştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz.

Sadece burada görev yapan polis, jandarma ve TSK mensubu arkadaşlarımızı sayısı 20 bin. Herkes burada büyük bir mücadele ortaya koymaktadır." ifadelerine yer verdi.

Depremin 4. Gününde Kahramanmaraş'ta bulunan, Vali Gökmen Çiçek ile bir araya geldik. Vali Bey ciddi bir mücadele içerisinde, yaraları sarmak adına insan üstü bir çaba ile mücadele ediyorlar bunu net gördük. Bölgede arama kurtarma çalışmaları aralıksız sürüyor.

Gökmen Vali ve İçişleri Bakanı Soylu'nun bölgede vermiş olduğu mücadeleye bizzat şahit oldum. Hakikaten kir pas içinde, üzerlerini dahi değiştirmeden, tıraş olmadan perişan halde mücadele ediyorlar. Yemek yemiyorlar, o fırsatları dahi yok. Malum bölge çok geniş işleri de hiç kolay değil. Başta sosyal medya olmak üzere basında ciddi bir dezenformasyon olduğuna ve yetkililerin bütün bunları gerçekten hak etmediklerine özellikle dikkatleri çekmek istiyorum.

Yaşasın devletimiz var olsun milletimiz.

title