Haberler

Sosyal hayatınıza yeterince zaman ayırıyor musunuz? İş ve yaşam dengesinin önemi

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
15.08.2022 10:46

"İş-yaşam dengesi" ifadesi son birkaç yılda çok popüler oldu. Bu tam olarak iş hayatı ile özel hayatı birbirinden üstün tutmadan ayırmaktan ibarettir. Teoride mantıklı olsa da bu dengeyi pratikte korumak her zaman düşünüldüğü kadar kolay olmuyor.

Uzun saatler boyunca çok çalışmanın daha iyi sonuçlar verdiğine inanma eğilimindeyiz. Ancak gerçekte, iş ve özel yaşam arasında bir denge yoksa üretkenliğinizin düşmesi muhtemeldir. Uzun çalışma saatleri, uykusuzluk, sosyal yaşamdan soyutlanma ve kendinize yeteri kadar zaman ayıramamak gibi sonuçlar doğurması gerçekten de uzun vadeli etkinliğinizi azaltabilir.

Çoğumuz genellikle dört duvar arasında çalışırız ve zamanımızın çoğunu oturur pozisyonda geçiririz. Fiziksel aktivite boş zamanlarımızla sınırlıdır. Kişisel yaşamınıza yeterince zaman ayırmazsanız, fiziksel sağlığınız zarar görebilir.

İş ve özel yaşam arasındaki dengesizlik , çok fazla stres ve kaygıya neden olabilir bunun sonucunda depresyona kadar yol açabilir. Çok sayıda araştırma, çalışanların iş ve özel yaşam arasındaki dengesizlikten ciddi şekilde etkilendiğini ortaya koymaktadır. Depresyon gibi ciddi ruhsal rahatsızlıkların önüne geçmek için mutlaka bu dengeyi sağlamaya yönelik adımlar atılmalıdır. Bu bozuklukların nedenleri, uzun çalışma saatleri nedeniyle sevdiklerinizle iletişim kuramamak, aşırı iş yükü ve kişinin hak ettiği değeri görmeme hissi gibi birden çok neden olabilir. Olumlu değişimin ilk adımı, özellikle iş yerinde baskı altındayken kendinize zaman ayırmaktır.

Tamamen çalışmaya adanmış bir hayat eksiktir. Ofis dışında edindiğiniz deneyimler, sohbetler ve fikirler ile ekstra profesyonel aktivitelerinizi yaratmak, yenilik yapmak ve tam anlamıyla tatmin olmuş bir çalışan olmak için çok önemlidir.

İş ve özel hayat arasındaki doğru denge sizi çevrenizdekiler için daha ilgi çekici hale getirebilir, aksi takdirde fikirleriniz, motivasyonunuz ve sohbet konularınız kuruyabilir.

İş-yaşam dengenizi geliştirmek için yapılması gereken diğer bir durum ise özel hayatınızı doğru planlayabilmektir.

Bu dengeyi hem özel hem de profesyonel alanlarda nasıl sağlayacağınızı ve hangi kararları alacağınızı bilmek için kendinize sorular sormanız belki de bu dengenin anahtarı olarak görülmektedir.

Sabah uyandığınızda ne düşünüyorsunuz? Güne başlamak için can atıyor musunuz yoksa sizi bekleyen her şeyle nasıl başa çıkacağınızı mı düşünüyorsunuz?

Sosyal hayatınıza yeterince zaman ayırıyor musunuz?

Sadece kendiniz için yeterli zamanınız var mı?

gibi onlarca soru sorarak zihninizin en doğru seçimi sağlıklı bir şekilde yapmasını sağlayıp daha mutlu olmak sizin elinizde.

Karan Tugay Gönenç

title