Haberler

İkigai' "Japonya'nın uzun ve mutlu yaşam sırrı"

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
14.09.2022 01:28

İkigai "Japonların Mutlu ve Uzun bir yaşamın sırrı" anlamına gelen yaşam felsefesidir. Japonlara göre, hepimizin ikigai'si var. Bazı filozoflar bunu "varoluş nedeni" ya da "yaşam amacı" olarak tercüme ediyor. İkigai içimizdedir, onu bulmak derin ve sabırlı bir çalışma gerektirir.

"İkigai" kelimesi genellikle kişinin hayatındaki değerin kaynağını veya hayatını değerli kılan şeyleri belirtmek için kullanılır. Aynı zamanda Bireylerin hayatlarının değerli olduğunu hissettikleri zihinsel ve ruhsal durumları ifade etmektedir.

İkigai dört ana kavram üzerine kuruludur:

1. Sevdiğiniz şey (tutkunuz)

2. Dünyanın ihtiyacı olan şey (göreviniz)

3. Nelerde iyisiniz (mesleğiniz)

4. Size ne için ödeme yapabilirler (mesleğiniz)

Bu dört sorunun cevaplarının kesişimi sizin ikigai'niz oluyor. Yani severek, iyi olduğunuz, dünyanın ihtiyacı olan bir şeyi yapıp bundan para da kazanıyorsanız o zaman ikigai'nizi gerçekleştiriyorsunuz demektir. Bu da sizin uzun ve mutlu yaşamanıza çok önemli bir katkıda bulunuyor.

Sevdiğiniz ve iyi olduğunuz şeylerin kesiştiği noktada tutkunuz vardır.

Sevdiklerinizle dünyanın ihtiyaç duyduğu şeylerin kesiştiği noktada göreviniz var.

Dünyanın ihtiyaç duyduğu şey ile sizin için para kazanabileceğiniz şeyin kesiştiği noktada mesleğiniz yer alır.

İyi olduğunuz ve karşılığında para alabileceğiniz şeylerin kesiştiği nokta, mesleğinizdir.

IKIGAI'nizle uyum içinde olmanız çok önemlidir, onunla uyum içinde olduğunuzda hayatınıza anlam verirsiniz. IKIGAI ile yaşamak sizi daha iyi bir insan yapar ve sizin için çok iyi sonuçları oluşturur. Amacınıza tam olarak bağlı kalarak, engelleri aşmanıza ve daha dirençli olmanıza yardımcı olur. Çünkü görevinizi yerine getirmenin önemli olduğuna inanır ve bilirsiniz. İşiniz değer kazanır, böylece her güne başlamak için motive olursunuz.

İkigai, her sabah sizi uyandıran ve devam etmenizi sağlayan şeydir.

Yıllardır araştırmacılar uzun ve sağlıklı bir yaşamın ardındaki nedenleri bulmaya çalıştılar. Cevap muhtemelen iyi genlerin, diyetin ve egzersizin bir karışımı olsa da araştırmalar yaşamda anlam bulmanın da önemli bir bileşen olduğunu öne sürüyor.

Tohoku Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 50.000'den fazla katılımcının (40 ila 79 yaş arası) verilerini analiz ettiler. Bu araştırmaya katılan kişilerin hayatlarında ikigai olduğunu bildirenlerin kardiyovasküler hastalık riskleri ve ölüm oranlarının daha düşük olduğunu buldular. Bu çalışmadaki bulgular bir amaç duygusuna sahip olmanın kişiyi mutlu ve aktif bir yaşam kurmaya teşvik edebileceğini gösteriyor.

Hayatta hiçbir amacı olmayan insanlar genellikle hayatlarından memnun olmazlar. Ayrıca bu durumdan çıkma arzusu yoktur. Bu nedenle her zaman olumsuz düşünürler. Yeni bir şey yapmakta iyi değildirler. Bu nedenle günlük hayatında yemek yemek, sosyal medyada zaman geçirmek, çalışmak, işten eve dönmek ve uyumak rutini haline gelmiştir.Mevcut rutinleri dışında Yeni veya farklı bir şeye bile meydan okumayı üstlenmek için motivasyona sahip değildirler. Amacı olmayan insan; Bir işle çok fazla meşgul olduğundan başka şeylere zaman harcayacak zihinsel veya fiziksel alanı yoktur. İş-Yaşam dengesini kaybetmeniz neticesinde işte yorulduğunuzda, hiçbir şey yapmak istemezsiniz. İçinizde bitmek tükenmek bilmeyen bir yalnızlık hissi oluşur. Kendinizi çoğu zaman yalnız hisseder ve kalbinizde bir yerlerde tarifsiz bir üzüntü hâkim olur.

Amacınız yok ise kendinizi gerçekten anlamayabilirsiniz. Neyi sevdiğinizi bilmiyorsanız mutluluğu bulamazsınız!

YENİ ŞEYLER DENEYİN

"Hayatta hiçbir amacı olmayan" insanların sebebi olarak "neyden hoşlandığımı bilmiyorum" ifadesini duyarız. Öncelikle sevdiğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız bir şey bulun.

Daha önce hiç yapmadığınız bir şeyi denemek ile başlayın. Bu hiç deneyimlemediğiniz bir seyahat olabilir, bir müzik aletini çalmak için yeni bir heyecan olabilir. Çiçekleri seviyorsanız, evinizde yetiştirilmesi kolay bitkiler yetiştirmeyi deneyin. Aklınıza geldiğinde gerçekleştirme duygusunun sizi heyecanlandıracağı her şey olabilir. Olabildiğince özgür düşünün!

NEYİ SEVDİĞİNİZİ VE NEYE TUTKULU OLDUĞUNUZU BULUN

Size saatin kaç olduğunu unutturacak şeyler keşfedin.

Öncelikle sevdiğiniz ve yapmaktan keyif aldığınız bir şey bulun.

Kulaklığınızdan sevdiğiniz müzikler dökülürken ki yalnız yürüyüşleriniz.

Yapabileceğiniz en önemli şey kendinize odaklanıp tüm çevreden bağımsız neyi sevdiğiniz ve neye tutkulu olduğunuzu bulmaktır.

İŞİNİZDE BİR AMAÇ DUYGUSU YARATIN

Belirli hedefler belirleyerek ve işinizde neşe bularak, işinizde bir amaç duygusu oluşturabilirsiniz.

Unutmayın ki İlham almak ve çok şey yaşamak insanlığa derinlik katar.

Yaşam amacını ve anlamını bulmak uzun yaşam için ilk yapılması gereken şeydir. Yaşam amacını bulduktan sonra seçilen uğraşta akışta olmak, dengeli ve bilinçli beslenmek, düşük yoğunlukta egzersiz yapmak ve zorluklar karşısında pes etmemek gerekir.

"Yedi kez düş, sekiz kez kalk" Japon özdeyişinde olduğu gibi, herkesin ikagaisi doğrultusunda tutkularının peşinden gitmesi öğütlenir.

Kaç kez düşseniz, her ne olursa olsun, her ne yaşta her ne şekilde olursa olsun, Siz içinizdeki o muhteşem gücü görmeye ve yine onunla birlikte ayağa kalkmaya daima hazır olun

Karan Tugay Gönenç

Key Coaching Academy


İkigai' 'Japonya'nın uzun ve mutlu yaşam sırrı'
title