Haberler

Doğru hedef, yüksek motivasyon

Karan Tugay Gönenç

Karan Tugay Gönenç

Yönetici / İnsurance Sector
08.02.2022 06:06

Hedef belirleme; Aslında, bu terimi o kadar sık duymuşsunuzdur ki, gerçek anlamı maalesef belirsiz hale gelmiştir. Çocukluğumuzdan beri bize hedef belirlemenin çok önemli olduğu söylendi ancak çok azımıza bunun ne olduğu ve neden ölçülebilir hedefler koymamız gerektiği açıklanmadı.

Hedef belirleme, sadece neyi başarmak istediğinizin farkında olmaktan fazlasını içerir. Planlamanın yanı sıra harekete geçmek için gerçek ve anında hazır olmayı gerektirir. Hedef belirleme ayrıca, bir hedefe ulaşmanın başka bir hedefe ulaşmanıza nasıl yardımcı olabileceğini anlamanın yanı sıra büyük bir özveri gerektirir.

Unutmayalım ki başınıza iyi şeyler gelmesini istiyorsanız, onları bekleyerek ve umut ederek değil, plan yapıp peşinden giderek elde edersiniz.

Hedefler hayallerle nasıl ilişkilidir?

Hedefler, sonunda hayallerinizi gerçekleştirmenizi sağlayacak basamak taşlarıdır. Hayaller size ilham verebilir, ancak hedefler hayatınızı değiştirir. Hedefler tamamen eylemle ilgilidir. Hedefler hayalleri gerçeğe dönüştürür.

Hedef belirleme, hedefe ulaşmada gerekli olan dört unsur olan odaklanmayı, motivasyonu,güçlü bir amaç duygusunu ve vizyonu teşvik eder. Hedefleri doğru bir şekilde belirlemek, daha etkin bir şekilde becerikli olmanızın yanı sıra, zaman organizasyonu ve yönetiminde de size çok yardımcı olacaktır.

Doğru hedef belirleme süreci, keskin ve net bir şekilde tanımlanmış hedefler belirlemenizi sağlar. İyi tanımlanmış hedefler size bir başarı duygusu sağlayacaktır. Bunun nedeni, hedeflerinizin her birine ulaştığınızda, bir başarı hissi duymanızdır.

Doğru bir şekilde belirlenmiş hedefler, gelecekteki motivasyonda önemli bir faktör olan başarınızı takdir etmek için size daha fazla fırsat sağlayabilir.

Etkili hedef belirleme için mutlaka bir eylem planı oluşturmanızı gerekir. Oluşturduğunuz bu plan hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak motivasyon ve rehberlik sağlamalıdır.

Doğru Hedef, Yüksek Motivasyon

SMART hedef belirleme nedir?

SMART kısaltmasının ilk olarak Kasım 1981'de Spokane, Washington'da yazıldığı kabul edilir. Hedeflerinizin açık ve ulaşılabilir olduğundan emin olmanızı SMART hedef modeli ile sağlayabilirsiniz.

Model 5 aşamalı bir yapıda hedefe odaklamaktadır. SMART kısaltmadır ve baş harfleri her bir özelliği yansıtmaktadır. (S-M-A-R-T)

Spesific: Spesifik.

Measurable: Ölçülebilir.

Achievable: Ulaşılabilir.

Relevant: İlgili.

Time-Bound: Zaman Sınırlı

SMART, hedeflerinizi netleştirmenize ve onları gerçeğe yaklaştırmanıza yardımcı olur. Belirsiz ifadeler yerine SMART hedef belirleme, doğrulanabilir hedefler ile bunun arkasındaki motivasyonu ortaya çıkarır ve hedefin ulaşılabilirliği hakkında bir tahmin verir.

Doğru Hedef, Yüksek Motivasyon

Peki bu 5 aşamalı hedefleme kriterini Nasıl kullanacağımıza bir bakalım;

1. Spesifik

Hedefiniz açık ve net olmalıdır, aksi takdirde çabalarınızı odaklayamazsınız onu başarmak için gerçekten motive olmalısınız.

Belirli bir alanı hedefleyin veya tanımlayın. Belirli bir hedef, genel bir hedefe göre çok daha büyük bir başarı şansına sahiptir. Açıklamanız ne kadar spesifik olursa o kadar iyidir. Hedefinizin size özel olması için bu soruları kendinize sorun;

Neyi başarmak istiyorum?

Neden bu hedefi gerçekleştirmek istiyorum?

Süreçte kimler yer alıyor?

2.Ölçülebilir

İlerlemenizi takip edebilmeniz ve motive kalabilmeniz için ölçülebilir hedeflere sahip olmanız önemlidir. Hedefinizde ilerlemeyi değerlendirmek, hedefinize ulaşmanın heyecanını hissetmenize yardımcı olur.

Ölçülebilir bir hedef soruları aşağıdaki gibidir.

Ne kadar?

Kaç tane?

Hedefinize ulaştığınızı nasıl anlayacaksınız?

3. Ulaşılabilir

Hedefiniz eylem odaklı ve ulaşılabilir olmalıdır. Hedefinize ulaşmak için atmanız gereken çaba, zaman ve engelleri hayatınızdaki faydalar, kazançlar ve diğer önceliklerle tartın.

Bu hedefi nasıl gerçekleştirebilirim?

Hedef ne kadar gerçekçi?

3.İlgili

Bu adım, hedefinizin sizin için önemli olduğundan ve diğer ilgili hedeflerle uyumlu olduğundan emin olmakla ilgilidir. Hedeflerimize ulaşmak için hepimizin desteğe ve yardıma ihtiyacı var ancak bunlar üzerinde kontrolü elimizde tutmak önemlidir.

Hedefiniz sizinle ve kişiliğinizle alakalı mı?

Hedefinize ulaşmak için gereken beceri ve kaynaklara sahip misiniz?

Şimdi hedefiniz üzerinde çalışmak için doğru zaman mı yoksa başka öncelikleriniz var mı?

Hedefiniz ihtiyaçlarınızla örtüşüyor mu?

4. Zamana Bağlı

Hedefe ne zaman ulaşılabileceğini veya ulaşılması gerektiğini belirtin Hedefinize

ne zaman ulaşmak istediğinize göre kesin bir plan yapın. Her dönüm noktası için bir son tarih oluşturun. Gerçekçi olun ve mümkün olduğunca ona bağlı kalın. Hedefinizi haftalar ve aylar şeklinde eylem adımlarına bölün.

Burada detaylandırdığımız SMART hedef belirleme, hedeflerinizi planlamak ve gerçekleştirmek için iyi bilinen ve yerleşik bir araçtır. Ancak hayattaki her şey gibi, her zaman bu çerçeveye tam olarak uymayan hedefler olabilir. Ancak bu sorular, belirsiz istekleri belirli hedeflere dönüştürmek için çok yardımcı olabilir.

Zamana bağlı bir hedef genellikle şu sorulara cevap verir:

Ne zaman?

Bugün ne yapabilirim?

Bundan 3 ay sonra ne yapabilirim?

Bundan 8 hafta sonra ne yapabilirim?

Hedefinizin bir son tarihi var mı?

Neden belirli bir tarihe kadar tamamlanması gerekiyor?

Hayattaki hedeflerinizi de olabildiğince S.M.A.R.T hale getirmemiz gerekmektedir. Eğer hedefiniz iyi tanımlanmış ise motivasyonunuz her zaman yüksek olacaktır.

title