Haberler

Piyasa ile ters düşmek doğru değil

Dr. İrfan Ersin

Dr. İrfan Ersin

Öğretim Görevlisi / İstanbul Medipol Üniversitesi
22.03.2021 11:03

Geçen haftalarda hükümetin ekonomik istikrara yönelik açıklamış olduğu ekonomi reform paketi piyasalarda olumlu karşılanırken bir gece yarısı Merkez Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması piyasayı yeni bir belirsizliğe sürükledi. Şu çok açıktır ki Merkez Başkanı değişimleri ne kadar sık olursa MB bağımsızlığı o kadar azalış gösterir.

Ekonomik istikrarda merkez bankası ve hükümet politikaları çok önemlidir. Her iki kurum da koordineli ve uyum içerisinde politika yürütmelidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun süre üzerinde durduğu meselelerden bir tanesi de yüksek faizdir. Bu konu ne kadar canını sıksa da kur hareketliliği, enflasyon gibi verilerin artışı da engellenemiyordu. Haliyle Berat Albayrak yönetiminin ekonomik belirsizlikte önemli rol oynaması, ekonomi yönetiminin değişimine neden oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kararlılık göstererek hem ekonomi bakanını hem de Merkez Başkanını değiştirdi. Bu değişimler Altın, Dolar ve Euro'da sert düşüşler meydana getirdi. Hatta Merkez Başkanı Naci Ağbal'ın piyasa bekleyişlerine göre hareket edileceği, enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı ve bu doğrultuda para politika uygulamalarına gitmesi, ekonomide kur hareketliliğinin azalmasına yol açmıştı. Bu durum piyasada belirsizliği azaltırken, hükümetin de ekonomi reform paketinde enflasyonla mücadele ve bütçe disiplini mesajları, piyasada olumlu karşılandı. Tüm bu gelişmeler yaşanırken MB'nin faiz artırımı ve MB başkanının görevden alınması piyasada belirsizliği arttırmış ve ekonomik güven sorunu ortaya çıkmıştır. Böylelikle altın ve dolar önemli çıkış yapmıştır.

Piyasayla ters düşmek doğru bir politika değildir. Tüm ekonomi politikaları piyasa bekleyişlerine göre ayarlanmalı, idealize edilen ekonomik hedeflere de bu bekleyişler dikkate alınarak ulaşılmalıdır.

title