Haberler

Bebek kozmetiğinde içerik okuma ve sağlıklı içerikler

Gizem Kösoğlu

Gizem Kösoğlu

Marka Danışmanı ve Bebek Ürünleri Uzmanı
21.02.2024 03:11

Eskiden doğar doğmaz yıkanan bebeklerin artık uzamanlar göbek bağı düşene kadar yıkanmaması gerektiğini söylüyorlar. Bunun iki nedeni var biri doğduğunda derisinin üzerinde bulunan koruyucu verniks kazeoza tabakasının bir süre daha kalmasının faydalı olacağı diğeri ise göbek bağının ıslak ve şampuanlı kalıp bakteri üretme ihtimali.

İşte tüm bu nedenlerle bebekler artık göbek bağı düşene kadar yıkanmıyor. Peki ya daha sonra? İşte bundan sonrası için yıkama günü ve sayısında tüm uzmanlar aynı öneride birleşiyor. Bebekler ilk altı ay her gün yıkanmalı, altı aydan sonra ise aile rutinine geçilebilir.

Buraya kadar her şey güzel. Peki bebekler neyle yıkanmalı? Şampuan kullanılmalı mı? Bebeklere losyon uygulanmalı mı? İşte bu konuda fikir birliği yok. Bazı uzmanlar ilk altı ay hiçbir kozmetik ürünü kullanmayın dese de ben ve benim gibi düşünen uzmanlar ise 100% doğal ve organik olan kozmetik ürünlerinin kullanımının eksilerinin değil artılarının olacağı düşüncesindeyiz. Bu arada bir bilgiyi de iletmeliyim. Kullanmayın diyen uzmanlar günümüzde sadece çok eski ve bilinen markalara hakimler ve onların da içerikleri temiz değil. Dolayısı ile önermemeleri bu durumda oldukça normal.

Gelelim yeniden bebeğimizin cildine ve ihtiyaçlarına. Elbette verniks kazeoza tabakası koruma sağlıyor. Ancak doğumdan birkaç gün sonra artık atmosferin etkisi, yıkama suyunun etkisi ve dış etkenlerin tamamı ile bebeğin cildi bizler gibi dışardan desteğe ihtiyaç duyuyor. Dolayısı ile hem şampuan hem de losyon gibi destekleyici ürünler belirli rutinlerde kullanılmalı. Ancak seçilen ürünlerin mutlaka 100% doğal ve organik olması, sertifikalarının olması önemli. Bir de elbette yatıştırıcı etkilerin yanında kullanılan bitkilerin iyileştirici etkilerinin de olması iyileşme gereken durumlar için oldukça önemli. Elbette hepimiz kimyager olmadığımız için de içerik okuma ya da ürün tercih etme konusunda sınıfta kalabiliyoruz. Bunun için de birkaç tüyo vereceğim sizlere.

Her gün yıkanan normal gelişime sahip bir bebeğin haftada sadece 3 kez şampuanlanması elbette yeterli olacaktır. Ancak gıda alerjisi olan bir bebeğin çok daha sık desteğe ihtiyacı olacağından her gün şampuan ve losyon ile pişik kremi kullanılması tahrişin ve enfeksiyonun engellenmesi için gerekli olur.

Pişik kremi konusunda da yine bitkisel, tamamen doğal tercih edilmeli. Elbette alt değiştirmede sıklık ve havalandırma da pişiği önlemek için destekleyici rutinler olacaktır. Pişik oluşmadan önlemini doğal yağlar ile almak en doğru ve sağlıklı seçim olacaktır. 100% doğal gotu kola ekstresi, kantaron yağı ve güçlü antioksidan etkiye sahip E vitamini yine cildi koruma altına alabilecek doğal içeriklerden birkaçıdır. Sentetik koku, paraben, silikon, boyar madde ve alkol içermeyen pişik kremleri tercih edilmeli. Pişiği oluşmadan önlemek, sonradan tedavi etmekten daha kolaydır.

Seçtiğiniz şampuanın bebeğin saç derisinin oksijen ihtiyacını engellemeyen, PEG, EDTA, paraben, SLES/SLS, sentetik koku, silikon, alkol ve boya içermeyen bir şampuan olduğundan emin olmalıyız. Ayrıca kolay kullanım ve kolay ve tam bir durulama için köpük form tercih edebilirsiniz. Bu hem tek elle ve tek başınıza yıkadığınız bebeğinizi güvenle yıkamanızı hem de saç ve vücudunun şampuanlı kalmasının önlenmesini sağlar.

Masaj ihtiyacı olan bebek ve çocuklar için tercih ise yine 100% doğal ve organik masaj yağı tercih edebilirsiniz. Hatta henüz gebeliğini yaşayan anne adayları için kaşınan, gerilen cildi için de kullanımda rahatlatıcı sonuçlar olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi silikon bazlar içermeyen ve gözenekleri tıkamayan formüle sahip ve

birçok bebek ürününün raf ömrünü uzatma için kullanılan BHT, BHA gibi antioksidanları içermeyen E vitamini ile koruma sağlayan ürünler tercih edebilirsiniz.

Genel olarak bebeklerin cildi için direkt kullanmanız gereken ürünler ve seçimlerine dair önemli detaylar bu şekilde. Ancak birkaç uyarım daha var. Hem bu yazıyı hem de eminim birçok yazıyı okudunuz ve belki de çevrenizde onlarca kişiye bebeğinizin cildi için ürün önerilerini sordunuz. Bu hassasiyetiniz elbette doğru ve önemli ancak bebeğinizin tenine değecek, onu yıkayacak, altını temizleyecek ve onu emzirecek olan sizler ellerinizi de aynı hassas içeriğe sahip 100% doğal el sabunu ile yıkamanızı öneririm.

Sağlık ve huzurla geçen bir yeni doğan dönemi diliyorum….

title