Haberler

Konut kredisi faizleri düşecek mi? Kira fiyatları neden artıyor?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
06.10.2021 05:41

İpotekli konut satışları hızlanırsa kiralık ev ve daire fiyatlarında belirgin bir düşüş gözlemlenebilir, inşaat girdi maliyetlerindeki yükselişler emlak fiyatlarını etkiliyor.

Konut kredileri 'nin %1 in altına düşmesi ipotekli satışların artmasını sağlar, kredi faizlerinin yüksekliği sebebi ile ev alamayan vatandaşlar düşük faizli konut kredisi kullanıp kira derdinden kurtulmak istiyor.

Pandemi sebebi yüz yüze eğitime ara veren üniversitelerin tekrar kapılarını açması, öğrencilerin okullarına başlaması, yaşadığı yeri terk edip tekrar geri dönenler ile inşaat sektöründeki arzın talebi karşılayamaması yeni konut yapımlarının yavaşlaması kiraların ve ev fiyatlarının artmasına sebep oldu.

Pandemi gelişmekte olan ülkelerin ekonomisinde ağır hasarlar bıraktı bırakmaya devam ediyor. Birçok sektör pandemi koşullarında kapandı ve iflasın eşiğine geldi.

İşsizlik ve pahalılık tüm dünyada geniş kitlelere yayıldı, yoksulluk arttı. Pandemi koşullarının yavaş yavaş normale dönmesi ile birlikte bazı sorunlar baş gösterdi. Temel gıda maddelerinde fahiş fiyat artışlarının yanı sıra sebze ve meyve fiyatları' da bu artışlardan etkilendi.

Kira Fiyatları Tüm Dünyada Arttı

Kira fiyatları konusu sadece ülkemiz 'de değil tüm dünyada sorun oldu. En son İspanya 'da devlet konut krizine müdahale etmek zorunda kaldı. 10 adetten fazla evi olan kişiler kira fiyatını düşürmesi yasal zorunluluk olacak.

Kiralık ev fiyatları sorunu sadece ispanyada değil pek çok ülkede baş gösterdi, örneğin Almanya bu konuda yasal bağlayıcı yönü olmasa da eyalet meclislerinde birçok önlem almaya çalıştı kira fiyatlarının dondurulması ve şirketlerin ellerinde bulunan kiralık konutların kamulaştırılması gibi.

Türkiye İstatistik Kurumu (Tüik) Konut Satış Sayıları Ağustos 2021 rakamları İpotekli Konut Satışlarında azalma olduğunu ancak diğer satış şeklinde artış olduğunu gösteriyor.

Konut kredisi faizleri düşerse kira fiyatları düşebilir

Konut Kredisi Faizleri Düşecek mi?

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %64,0 azalış gösterdi, diğer konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %20,8 arttı.

İpotekli satışlarda İstanbul 5 bin 636 konut satışı ile ilk sırada yer alıyor, diğer konut satışları İstanbul 18 bin 650, Ankara 10 bin 178 ve İzmir 6 bin 65 konut satışı

Ev almak isteyen birçok kişi konut kredisi faiz oranlarının düşmesini bekliyor, hali hazırda faizler %1 in üstünde.

Ancak konut kredisi faiz oranları düştüğünde ev fiyatlarının artması kaçınılmaz oluyor, işte burada gayrimenkul satıcılarının düşen faiz oranı ile artan konut talebine karşı, konut fiyatlarını makul seviyede tutması gerekir.

Ödediği kira tutarı ile ev almak isteyen vatandaşlar Kira Çarpanı hesabı ile gayrimenkul 'ün kendini kaç senede amorti ettiğini hesaplıyor, buna bağlı olarak konut kredisi ile alınan gayrimenkulün faiz oranı ne kadar düşük olursa gayrimenkulün kendini amorti etme süresi o kadar kısalıyor.

title