Haberler

Çalışmadan nasıl emekli olunur?

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
10.03.2023 02:33

Zorunlu olarak sigortalı olmayı gerektirecek bir iş kolunda çalışmadan sadece prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.

Sosyal güvenlik kurumu çalışanların sosyal güvenliğini sağlama görevini yürütse de isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek emekli olabilme imkanı sunuyor.

Çalışmadan emekli olabilmek için ve isteğe bağlı sigorta başlatmak için 18 yaş yaşını doldurmak gerekiyor.

Eğer bir ay içerisinde 30 günden az çalışıyorsanız veya part time olarak çalışıyorsanız yine isteğe bağlı sigortanızı kendiniz yatırarak sigorta primlerinizi ay içerisinde 30 güne tamamlama imkanınız bulunmaktadır.

Çalışmadan emekli nasıl olunur?

EYT 'liler isteğe bağlı sigortadan yararlanabilir mi?

Emeklilikte yaşa takılanlar kısaca EYT'li olanlar isteğe bağlı sigortadan yararlanabilir ve eksik primlerini tamamlayabilirler.

EYT yasası ile 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresini tamamlayarak emekli olabilecek. Ancak emekli olabilmek için işe başlama tarihine göre 5 bin ile 5 bin 975 gün arasında değişen prim günlerini tamamlamaları gerekiyor. "EYT başvurusu nereden ve ne zaman yapılır?" hakkında ilgili yazı okunabilir.

Yılını doldurmuş ancak eksik prim günü nedeniyle emekli olamayan kişiler isteğe bağlı sigortasını başlatarak gerekli prim şartlarını oluşturabilirler.

Örnek : 8 Eylül 1999 SGK girişli bir kadın çalışan 20 yılını doldurmuş ve 5825 prim günü olduğunu düşünelim. Bu örnekte kadın çalışanın emekli olabilmesi için 5975 prim gününü tamamlaması gerekiyor, 150 gün ihtiyacı var. İsteğe bağlı sigorta girişi başlatarak çalışmadan 150 günlük primini 5 ay süre ile yatırırsa emeklilikte eksik kalan günlerini tamamlayabilir. Örnek erkek çalışanlar içinde geçerlidir

Yeterli prim gününü tamamladıktan sonra primi ödenmiş son günü takip eden günden itibaren isteğe bağlı sigortanızı sonlandırabilirsiniz.

Aynı gün isteğe bağlı sigortalı olup toplu ödeme yaparak eksik prim günleri tamamlama işlemi yapılamamaktadır.

Çalışmadan emekli nasıl olunur?

İsteğe bağlı sigorta prim ne kadar?

İsteğe bağlı sigorta tutarını prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında olması şartı ile kendiniz belirleyebilirsiniz. 2023 yılı için belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç bildirmeniz durumunda ödemeniz gereken aylık asgari prim tutarı 3.202,56 Liradır.

Çalışmadan emekli nasıl olunur?

İsteğe bağlı sigortalılık süresi sigortalılık statüsünü değiştir

Emeklilik hesaplaması yaparken hangi statüden emekli olmak istediğinize karar vermelisiniz. Eğer SGK'dan emekli olmak istiyorsanız ve eksik prim günü tamamlamak için isteğe bağlı sigorta yaptırdıysanız 1260 günün üstünde isteğe bağlı sigorta primi ödemesi yapmamanız gerekir. Eğer 1260 gün üstünde isteğe bağlı sigorta ödemesi yaparsanız 4/b yaniBağ-Kur statüsünde değerlendirilirsiniz.

Bu sebeple SGK'dan emekli olmak isteyen vatandaşların 3,5 yıldan daha az sigorta prim ödemesi yapması gerekir. 1260 gün den fazla yatırılan prim gün sayıları Bağ-Kur statüsünde sayılacağından daha fazla prim ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Çalışmadan emekli nasıl olunur?

İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır

En kolay başvuru e-Devlet üzerinden yapılmaktadır, e-Devlet ana sayfasında arama yaparak 4B İsteğe Bağlı İlk Tescil Kaydı (Sosyal Güvenlik Kurumu) yazarak arama yapın, karşınıza çıkan ekranda 4B isteğe bağlı sigorta tecil şartlarını okuduktan sonra aşağıda bulunan 'Kayıt Ol' butonu ile 4B isteğe bağlı ilk tescil kaydınızı yapabilirsiniz.

Ayrıca Sosyal güvenlik kurumu SGK il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine giderek başvuru yapabilirsiniz.

title