Haberler

Balık fiyatları neden düştü? Tezgahlar doldu taştı

Ersoy Toptaş

Ersoy Toptaş

Ekonomist - Gazeteci
26.09.2022 02:48

Özellikle ege bölgesinde av yasaklarının kalkması ile birlikte balık fiyatlarında belirgin düşüşler olduğunu gördüm.

İzmir'in şirin ilçesi Foça 'da bulunan balık halinde tezgahlarını özenle düzenleyen balıkçılar ile görüştüm balık fiyatları hakkında bilgi aldım. Hepsi gülen gözlerle balık fiyatlarının düştüğünden ve halkın ucuz olarak artık balık tüketebileceğinden bahsetti.

Balık fiyatları neden düştü? tezgahlar doldu taştı

Balık halinde tezgahlarda çeşit çeşit balıklar vardı. Balık sevenler bilir, hangi mevsim hangi balık var bunları takip ederler.

Balıkların bol olduğunu söyleyen bir balıkçı; Denizlerde av yasağının kalkması ile birlikte işlerinin çok güzel olduğundan bahsetti. Her türlü balığın mevcut olduğunu söyleyip çeşitlerini saymaya başladı" Barbun, levrek, mercan, palamut, tekir, çupra balıklarımız var. Satışlarımızdan memnunuz, vatandaşlar da fiyatların düşmesinden memnun" dedi.

Başka bir balıkçıya yöneldim ve sordum balık fiyatları nedir? av yasağından önceki fiyatlar ile av yasağından sonraki fiyatlar arasında gözle görülür bir fark olup olmadığını sordum.

Balık fiyatları neden düştü? tezgahlar doldu taştı

Birkaç balık fiyatı konusunda bilgi aktaran balıkçı bazı balıkların fiyatlarında yarıdan fazla düşüş olduğunu belirtti. Fiyatı düşen balıklardan birkaç tanesine örnek vermek gerekirse 1 kilo palamut balığının fiyatının av yasağından önce 100TL satılırken şimdi 50TL den satıldığını ifade etti. Deniz Çupralarının fiyatları da benzer şekilde 300TL den 150tl ye düştüğünü belirtti.

Balık fiyatları neden düştü? tezgahlar doldu taştı

Birkaç balığın fiyatını daha sordum; dil balığı 350-400 TL'den 150 TL'ye, kalamar 400 TL'den 300 TL'ye, barbun 400-450 TL'den 100 TL'ye, sardalya 120 TL'den 30-50 TL'ye, sarı kanat istavrit 100 TL'den 70 TL'ye düştüğünü öğrendim.

Protein bakımından zengin olan balığın faydalarını saymakla bitmez. Balık sezonu kapanmadan ucuz balığın tadını çıkarmak gerek.

title