Haberler

Öğretmenin çırağı olmak

Besim Türkoğlu

Besim Türkoğlu

Uzman Psikolojik Danışman / Hasan Kalyoncu Üniversitesi
14.05.2021 10:09

Yalnızca piyanonuzdaki tuşların yerini öğrenmekle Mozart'ın 40.Senfonisini akıcı bir şekilde çalabilir misiniz ? Veya uçak kullanmayı bilmeyen birisinin dünyanın en iyi pilotuyla defalarca aynı kokpitte uçuş deneyimi yaşaması onu pilot yapar mı ? Bu zor eseri çalabilmenin de pilot olabilmenin de en önemli koşulu hedeflenilen konu hakkında bireysel uygulamalar yapmaktır.

Tıpkı bunlar gibi öğretmenin anlattığı dersi çok iyi anlamak da uygulamada (soru çözme aşamasında) başarılı olacağımız anlamına gelmez. Çünkü dersin anlaşılması dikkat, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi ortalama düzeyde bilişsel beceriler gerektirirken uygulama aşaması karmaşık beceriler gerektirir.

Özel derste öğretmenin ders boyunca anlattıklarını anlayıp soru çözme aşamasına geçtiğinizde tüm bilgilerin buharlaşmış olduğu sanısı bunun en çarpıcı örneklerindendir. Dersi unutmadınız, konuyu anladınız, ancak bir yerlerde sızıntı var çünkü soruyu çözemediniz. İşte bu sızıntı uygulama becerisinin karmaşıklığından kaynaklanır. Bu karmaşıklıkla etkin olarak mücadele edebilmek için bilişsel çıraklık modeli kullanılabilir.

Bilişsel Çıraklık anladığınız konu ve aynı konunun sorularının çözülememesi arasındaki uzlaştırıcıdır. Bu uzlaştırıcıyı üç aşamalı bir yapı olarak ele alacağız :

1- Öğretmeni Dikkatle Dinlemek : Tüm modellerde olduğu gibi öğretmeni dikkatle dinlemek öğrenmenin, hatırlamanın ve uygulamanın ön şartıdır. İyi bir uygulayıcı olabilmek için öğretmenimizi dikkatle dinlememiz gerekiyor.

2- İskele Desteği : Konuyu anladıktan sonra uygulama yapmak için soru çözümlerine geçtiğimizde öğretmenden iskele desteği almamız gerekiyor. Öğretmenin bize vermiş olduğu dönüt ve ipucu bir sonraki aşamada soruyla bağımsız mücadele edebilmenin teorik altyapısıdır.

3- Bağımsız Uygulamalar Yapmak : Bilişsel Çıraklığın uygulama boyutunu yansıtan bu aşamada soruyla bağımsız bir şekilde mücadele etme ve çözmekte olduğumuz soru için tüm bilişsel kaynakları kullanabilme yeteneği kazanıyoruz.

Yani Bilişsel Çıraklık ilk aşamada öğretmenin öğrenciyi kuramsal anlamda beslemesi, ikinci aşamada desteklemesi ve son aşamada izlemesidir.

2002 yılında Çin'de yapılan araştırmalara göre bilişsel çıraklar diğer öğrencilere göre uygulama görevlerinde önemli bir avantaja sahiptir. Bu avantaj öğrencinin akademik kaynaklarını doğru yönetebilmesine imkan sağlar.

Özetle usta olmanın yolu öncelikle öğretmenin çırağı olmaktan ve sonrasında bağımsız uygulamalar yapmaktan geçiyor.

Sevgilerle

title