Haberler

Motivasyonunuzun bozulduğunu düşünüyor musunuz?

Besim Türkoğlu

Besim Türkoğlu

Uzman Psikolojik Danışman / Hasan Kalyoncu Üniversitesi
17.06.2021 11:25

Dikkat : Bu bir motivasyon yazısı değildir.

Öğrencilerin motivasyon arayışı ve çevredeki insanların motivasyon verme kaygısı aslında motivasyonu tanımamaktan kaynaklanıyor.

Motivasyon Fransızcada motiver sözcüğünden türemiştir. Motiver harekete geçirmek ve teşvik etmek anlamına geliyor. Örneğin aracınızla kırmızı ışıkta beklerken telefona daldınız ve yeşil ışığın yandığını görmediniz. Arkadan araçlar kornaya bastığında yeşil ışığın yandığını fark edip hemen yola devam etmeniz kornayı sizin için bir motivasyon aracına çevirir. Çünkü sizi harekete geçiren, teşvik eden şey kornadır. Ancak ışıkları çok iyi takip eden acemi bir şoför arabayı yerinden geç hareket ettirdiğinde çalınan kornalar motivasyon değeri taşımaz, çünkü acemi şoför zaten arabayı hareket ettirmek istiyor.

Sınavı kazanmak isteyen, ders çalışan ve sınav yaklaştıkça stresi artan öğrenciye motivasyon vermek de aslında acemi şoföre korna çalmaya benziyor. Sınavı kazanmak isteyen ve sınav yaklaştıkça stresi artan öğrenci zaten hareket halindedir, motivasyonu tamdır ve istediği şey motivasyon değil duygusal coşkudur.

Duygusal coşku ise internetteki uzmanların motivasyon zannettikleri anlık destekleyici sözlerdir. Tıpkı bir balon gibidir. Söz gelimi o balon küçücük bir toplu iğne ile karşılaştığında patlamaya mahkumdur. Yani küçük zorluklar bile başkalarından aldığımız duygusal coşkunun bozulması için fazlasıyla yeterlidir.

Duygusal coşkumuz duygu halimizle ilişkili olduğu için her an kendimizi coşkulu hissetmemiz mümkün değildir. Dolayısıyla motivasyonumuzun bozulduğunu hissetmemiz aslında coşkumuzun zaman zaman azalmasından kaynaklanıyor. Bu da gayet normal bir durum

Motivasyonumuz tüm gücüyle yerinde duruyor.

Özetle :

1- Sınavı kazanmak isteyen hiçbir öğrencinin motivasyona ihtiyacı yoktur,hareket halindedir, eksikliğini yaşadığı şey anlık duygusal coşkudur.

2- Duygusal coşku kısa sürelidir, duygu halimiz değiştikçe coşkunun gücü de değişir.

3- Motivasyonumuzun bozulduğunu hissetmemiz duygu illüzyonudur.Gerçek değildir.

title