Haberler

Günlük kaç saat ders çalışmalısın?

Besim Türkoğlu

Besim Türkoğlu

Uzman Psikolojik Danışman / Hasan Kalyoncu Üniversitesi
04.11.2022 10:34

Doğru soru, doğru yöntem, doğru çaba.. Başarının en temel üç bileşeni. Doğru soruyu sormadan alacağımız her cevap hatalı, doğru yöntem kullanmadan attığımız her adım aynı, doğru çaba olmadan giriştiğimiz tüm teşebbüsler israf. Şimdi sırasıyla bu kapsamları inceleyelim.

Doğru soru mu?: Günlük kaç saat ders çalışmalıyım? Öncelikle bu sorunun doğru bir soru olmadığını, doğru soruyu soramayanların doğru cevaba ulaşamayacaklarını hatırlatarak başlayalım. Doğru bir ders çalışma programı kazanım odaklıdır, öğrenme hedeflerine ne kadar ulaşıldığını ölçen bir önemli bir araçtır. Verimli ders çalışmak, sınırını belirlediğimiz vakitler içerisinde ders çalışma masasında olmakla değil, süreçten önce belirlediğimiz hedefleri ürüne ne kadar dönüştürdüğümüzle ilgilidir.

Doğru yöntem mi?: Kaç saat çalışmalıyım anlayışı ilk bakışta iyi bir motivasyon sağlayıcısı gibi görünebilir ancak bütün çalışma sistemini zaman odaklı bir yapıya dönüştürmek öğrenme hedeflerini gölgeler, çalışma verimini azaltır, uzun vadede çalıştıklarının meyvesini toplayamayan beyin dopamin salgılayamayacağı için ders çalışma isteksizliği ortaya çıkabilir. Bu doğrultuda saat bir araçtır, saatin amaçsallaştırılması doğru değildir.

Doğru çaba mı?: Müzik dinleyerek çalışmak, otobüste çalışmak, kafede çalışmak, uzanarak çalışmak, yatarak çalışmak, televizyonun yanında çalışmak, çalışırken telefonla oynamak.. Bütün bunlar doğru olmayan ders çalışma alışkanlıklarıdır. Tepki anolojisi gereği sınav ortamına benzeyen ortamda çalışmak bilgiyi aktive eder ve birbirine benzeyen ortamlarda çalışmak hatırlama performansını artırır. Sesli ortamlarda çalışılan ders ritimsel bir ilgiye dönüştüğü için bizleri sınav anında da dışarıdan gelebilecek seslere karşı duyarlılaştırır. Bu yüzden ders sınav ortamına en çok benzeyen yerlerde ve biçimlerde çalışılmalıdır. Doğru çaba bunu gerektirir.

Sevgiler.

title