Haberler

TBMM'de Onur Ödülü

Güncelleme:

TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü'nün bu yıldan itibaren TBMM Onur Ödülü olarak verilecek.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü'nün bu yıldan itibaren TBMM Onur Ödülü olarak verileceğini belirterek, "Onur Ödülü bilimsel çalışmaları, sanatsal ve kültürel eserleri veya topluma fayda sağlayan faaliyetleriyle ulusal veya uluslararası alanda başarı göstermiş ve ülkemizin temsil edilmesinde önemli rol oynayan tüm vatandaşlarımıza verilebilecek" dedi.

TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı da olan Sağlam, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, TBMM tarafından 2005 yılından itibaren TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü verilmeye başlandığını anımsattı.

Onur Ödülü'nün günümüze kadar tıp, tarih ve eğitim alanlarında birbirinden üstün başarılara imza atmış Prof. Dr. Gazi Yaşargil, Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Prof. Dr. Halil İnalcık ve Prof. Dr. Kemal Karpat'a verildiğini anlatan Sağlam, halka karşılıksız hizmeti amaç edinmiş, sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan önemli katkılar sağlayan 261 kişi ve 30 kuruma da Üstün Hizmet Ödülü verildiğini kaydetti.

Sağlam, 2005 yılından itibaren yürürlükte olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmeliğin, 22 Kasım 2012'de Resmi Gazete'de yayımlanan Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü Yönetmeliği olarak değiştirildiğini dile getirerek, bu yıldan itibaren Meclis'in sadece TBMM Onur Ödülü vereceğini belirtti.

Onur Ödülü'nün bilimsel çalışmaları, sanatsal ve kültürel eserleri veya topluma fayda sağlayan faaliyetleriyle ulusal ve uluslararası alanda başarı göstermiş ve Türkiye'nin temsil edilmesinde önemli rol oynayan tüm vatandaşlara verilebileceğini ifade eden Sağlam, ödüle kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının yetkili organları vasıtasıyla tek başına veya ortak aday gösterebileceğini söyledi. Sağlam, bu kuruluşların kendilerini ya da yöneticilerini aday gösteremeyeceğini, yüz kızartıcı suçlardan mahkum olanların adaylığının da kabul edilmeyeceğini belirtti. Mehmet Sağlam, aday göstermesi mümkün olan kuruluşların, belirlenen takvim içinde, kriterlere uyan kişi ya da kişileri bildirmelerini beklediklerini ifade etti.

Adaylık başvuru sürecinin bugünden itibaren başladığını ve 22 Mart 2013 günü mesai bitiminde sona ereceğini anlatan Sağlam, adayların ön değerlendirmesinin Kültür ve Sanat Yayın Kurulu tarafından yapılacağını kaydetti. Sağlam, aday gösterilenlerin ödüle konu eser ve çalışmalarıyla bilahare istenilecek bilgi ve belgeleri kurula teslim edeceğini söyledi.

Ön değerlendirmenin 22 Nisan 2013 tarihinde sona ereceğini ifade eden Sağlam, kurulun belirlediği listeyi TBMM Başkanlığı'na sunacağını, nihai değerlendirmenin TBMM Başkanlık Divanı tarafından yapılacağını ve kamuoyuna ilan edileceğini açıkladı. Sağlam, ödülün daha sonra düzenlenecek törenle takdim edileceğini belirtti.

Meclis'in verdiği Onu Ödülü'nün kendileri açısından çok önemli ve değerli olduğunu vurgulayan Sağlam, şöyle konuştu:

"Başkanlık Divanımız'da para ödülü, başarı belgesi, plaket ve heykelden oluşan Onur Ödülü verilmesi hususunda tam bir mutabakat sağlanmıştır. Bugüne kadar bilimde, kültürde, sanatta, sporda ya da başka bir alanda Türkiye'nin adını tüm dünyaya duyuran, emek veren ve ülkemizi başarıyla temsilde önemli rol oynayan kişilerin ödüle layık olduğunu düşünüyorum. Böylece ömrünü insanlığın ve ülkemizin hizmetine sunmuş kişiler, Meclis olarak bir kez daha taltif edilmiş olacaktır. Ülkemize bu ölçekte hizmet eden kişilere ödül vermenin bir borç olduğunu da değerlendirmekteyim. Yüce Meclisimiz, bu ödülleri halkımız adına büyük bir gururla sahiplerine verecektir."

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

İhsan Doğramacı Gazi Yaşargil Kemal Karpat Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title