Haberler

Son dakika haberi: - Muş Ovası'ndaki leyleklerden görsel şölen

Güncelleme:

Son dakika haberler... - Muş Ovası'ndaki leyleklerden görsel şölen Her yıl binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Muş Ovası'nda kuluçkaya yatan leylekler, sundukları görsel şölenle renkli görüntüler oluşturuyor.

- Muş Ovası'ndaki leyleklerden görsel şölen

MUŞ - Her yıl binlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Muş Ovası'nda kuluçkaya yatan leylekler, sundukları görsel şölenle renkli görüntüler oluşturuyor.

Muş Ovası'nda hemen hemen her köyde yuva yapan leylekler, vatandaşların dostu haline geldi. Göçmen kuşların rotasında bulunan Muş Ovası, bu mevsimde yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Zengin besi kaynağı ve sulak alanları nedeniyle Muş Ovası'na gelen leylekler; elektrik, telefon, baca, cami kubbeleri ve evlerin çatılarına yuva yapıyor. Ovada yaklaşık 7 ay konaklayarak yavrulayan leylekler, uçuşmalarıyla renkli görüntüler oluşturuyor.

"Muş Ovası'ndaki bütün köylerde leylek yuvası var"

Telli Turna Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Avci, Muş Ovası'nın zengin sulak alanları, besi kaynakları özelliklerinden dolayı her yıl binlerce kuş türüne ev sahipliği yaptığını söyledi. Murat Nehri ve Karasu Nehri havzalarında özellikle çok sayıda leyleğin bulunduğunu kaydeden Avci, "Hemen hemen Muş Ovası'ndaki bütün köylerde leylek yuvası var. Bazı köylerde on tane leylek yuvası bile görebiliriz. Bu durum Muş Ovası'ndaki sulak alanlar, zengin besi kaynağı ve bunun yanında köy halkının da leyleklere olan sevgi ve şefkatinden kaynaklanıyor. Köylerdeki damlarda, çatılarda, bacalarda, cami minarelerinde, elektik direklerinde leylek yuvalarını görebiliriz. Köylülerle uyum içerisinde bütünlük arz edecek şekilde yaşıyorlar" dedi.

"Köy halkı leyleklerin varlığından mutluluk duyuyor"

Leyleklerin bulundukları yere sevgi, mutluluk ve bereket götürdüğünü vurgulayan Avci, "Binlerce leyleğin Muş Ovası'nda kuluçka yaptığını söyleyebiliriz. Leylekler mart ayında geliyorlar ve kuluçkalarını tamamlayıp, yavrularını büyüttükten sonra göç hazırlıkları yapıyorlar. Bu göç eylül ayının sonlarına doğru devam ediyor. Özellikle leyleklerin Muş Ovası'nda bitkilerin, çiçeklerin, sulak alanların arasındaki yürüyüşleri, kanat çırpışları, karlı dağlara karşı uçuşlarıyla mükemmel görüntüler elde edilebiliyor" ifadelerini kullandı.

"Leylekler köyümüzün sembolü gibiler"

Korkut ilçesine bağlı Alazlı Köyü'nde ikamet eden Mehmet Ekinci de, leyleklerin ilkbahar mevsiminde geldiğini ve sonbaharda da göç edip gittiğini ifade etti. Şu anda köyde tahminen 15-20 leylek yuvası olduğunu belirten Ekinci, "Gelişleri bizi çok sevindiriyor. Leylekler geldikleri zaman bizde baharın gelmesini dört gözle bekliyoruz. Onlar geldiği zaman bizde baharın gelişini kutluyoruz. Civcivleri büyüdükten sonra göç zamanı binlerce leylek burada toplanıp sıcak yerlere gidiyorlar" diye konuştu.

"Leylekleri seviyoruz, koruyoruz"

Köy sakinlerinden Mehmet Güven ise çocukluğundan bu yana leyleklerin köyde var olduğunu hatırlatarak, "Hiç onlara dokunmuyoruz. Onların gelişiyle baharın geldiğini biliyoruz. Bazen yiyecek bulmadıkları zaman hamsi verdiğimiz bile oluyor. Leylekler Muş Ovası'nın sembolüdür, güzelliğidir. Kışın yavrularını çıkarıp, toplanıp gidiyorlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Muş Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title