Haberler

Atatürk Havalimanı'nı işgal davasında karar çıktı

Güncelleme:

15 Temmuz darbe girişiminde Atatürk Havalimanı'nın işgal edilmesine ilişkin davada karar çıktı. Mahkeme, 10 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, 44 sanığa 12 yıl 6 ay ve 43 sanığa müebbet hapis cezası verdi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde Atatürk Havalimanı'nı işgal girişimi ve burada çıkan olaylarda 2 kişinin şehit edilmesine ilişkin 159 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan 10 sanığı ağırlaştırılmış müebbet, 43 sanığı ise müebbet hapis cezasına çarptırdı. 44 sanığa ise 12 yıl 6'şar ay hapis cezası verildi.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen sanıklar şöyle:

"Hava Harp Okulu'ndaki askerlere, 'Bugün o gündür, Atatürk Havalimanı'nda teröristler var, gelen Cumhurbaşkanı da olsa Başbakan da olsa alacaksınız.' diyen eski Hava Harp Okulu Destek Grup Komutanı Albay Yusuf Özdemir.

Smart Kule'yi ilk işgal eden subay olan ve kule çalışanlarına TSK'nın yönetime el koyduğunu bildirerek uçakların inişleri ve kalkışları hususunda talimatlar veren eski Kurmay Albay Mustafa Kol.

O dönemde Hava Harp Okulu'nda Kurmay Başkan olan, burada darbe toplantısına katılan ve dış hatlar apron kısmında otobüsleri durdurarak, vatandaşların aranması emrini veren ve darbeci grup tarafından İstanbul Valiliği'nin işgal girişiminde takviye olarak gittiği sırada yolda polis memurlarını tehdit eden eski Kurmay Albay Barbaros Akça.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında darbe toplantılarına katılan, darbeci askerlere mühimmat dağıtma emrini veren, Atatürk Havalimanı'nı işgalden sorumlu olan eski Tank Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Serbülent Eken.

'Yurtta Sulh' isimli WhatsApp grubunda olan, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında yapılan darbe girişiminin planlandığı toplantılara katılan ve Atatürk Havalimanı'nın işgalinden sorumlu olarak görevlendirilerek buradaki özel harekat polislerine ve diğer yetkililere TSK'nın yönetime el koyduğunu söyleyen eski Kurmay Albay Ömer Korkut.

Smart Kule'de uçuş trafiğine müdahale ederek yönlendiren ve kuleyi kurtarmaya giden emniyet güçlerine silahla ateş ederek direnen eski Binbaşı Yusuf Yenihayat.

Darbe girişiminde kullanılmak üzere silah ve mühimmat alarak apron bölgesinde vatandaşların ve emniyet güçlerinin tepkisi üzerine havaya ateş açarak karşılık veren eski Binbaşı İsa Öztürk.

Havalimanında 'Son merminize kadar halka sıkın.' emri vererek, 17 yaşındaki Mahir Ayabak'ın şehit edilmesini ve birçok kişinin yaralanmasına azmettiren eski Başçavuş Aslan Özkan.

Vatandaşların üzerine ateş açarak Mahir Ayabak'ı şehit eden ve birçok vatandaşı yaralayan eski sözleşmeli er Muhammed Ömer Saldanlı.

Eski Piyade Üsteğmen Mehmet Duman."

İBB İŞGAL GİRİŞİMİ DAVASINDA AFAD İSTANBUL ESKİ İL MÜDÜRÜNÜN DOSYASI AYRILDI

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) işgali ve burada çıkan olaylarda Prof. Dr. İlhan Varank'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin şehit edilmesine ilişkin 40 sanığa verilen hapis cezaları ile 11 er hakkında kurulan beraat hükümlerini usul ve yasaya uygun buldu. İstinaf mahkemesi, AFAD İstanbul eski il müdürünün yeniden yargılanmasına karar vererek dosyayı ayırdı.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

15 Temmuz Haberler

title