Haberler

Prof. Dr. Fuat Sezgin'i anma etkinliği

Güncelleme:

Ömrünü İslam bilim tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin için, "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında Ardahan Üniversitesince (ARÜ) anma etkinliği düzenlendi.

Ömrünü İslam bilim tarihine adayan Prof. Dr. Fuat Sezgin için, "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında Ardahan Üniversitesince (ARÜ) anma etkinliği düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu'ndaki etkinlik, kısa film gösterimi ve "Fuat Sezgin" anlatımı ile başladı.

ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, üniversite olarak bu tür önemli etkinlikleri yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Geçmişin anlatımı ile ilgili çok köklü bilgilerin verilmediğini üzülerek gördüklerini anlatan Biber, şöyle konuştu:

"Maalesef gençlerimizin bir kısmının durup dururken, sebebini anlamadan, bir tarih düşmanlığı ile yüz yüze kaldığına şahit olduk. Bu tarih düşmanlığı aslında zihni çöküşümüzün bir sonucuydu. 'Bizden bir şey olmaz' inancını artık hepimiz ezberledik. Hakikaten bunun böyle olduğuna da kendimizi ikna ettik. Oysa tarih bunun aksini söylüyor. Tarihe dönüp baktığımızda, hakikaten bilimde, teknolojide, felsefede, bilgi üretmede 7'nci yüzyıldan 16'ncı yüzyılın sonuna kadar büyük atılımların yapıldığı, adeta insanlığa bu anlamda kaynaklık eden devasa bir zaman dilimi var. Ama biz bunları hiç bilemedik. Bilemedik, çünkü tarih ile hiçbir bağımız yoktu."

Biber, söz konusu anlayışın cenderesi arasında ezilirken Fuat Sezgin'in ortaya çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Fuat Sezgin, İslam coğrafyası dediğimiz coğrafyanın bilimsel olarak neleri yaptığını, neleri ortaya koyduğunu belgeleriyle, bilgileriyle ve öğrettiği teknolojiyi modelleyerek yeniden bizlerin gözünün önüne serdi. Bizim de yeniden bunları gündeme getirmemiz gerekiyor. Zihin işgalinden kurtulmanın yolu, kendimize olan güveni tazelemekten geçiyor. Geçmişte dünyaya önderlik ve rehberlik ettik, bugün bunu yine yapabiliriz."

Konuşmaların ardından, İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Eserleri Sergisi'nin açılışı yapıldı.

Programa, Vali Vekili Mehmet Kılıç, Ardahan Belediye Başkan Vekili Enver Güngör, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Yarın "Fuat Sezgin TRT Belgeseli"nin gösterimiyle devam edecek programa katkı sunan akademisyenlere teşekkür belgesi verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Yesevi Fuat Sezgin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title