Haberler

"Yabancı Askerden Medet Umanlara Vatansever Denmez"

Güncelleme:

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Irak ve Suriye tezkeresini eleştirerek, "Türkiye kendini korumak için yabancı askerlere ihtiyaç duyacak noktaya mı gelmiştir?" dedi.

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu, Irak ve Suriye Tezkeresi'ni eleştirerek, "Türkiye kendini korumak için yabancı askerlere ihtiyaç duyacak noktaya mı gelmiştir? Böyle bir duruma izin vermek, onay vermek hangi vatanseverlik anlayışına sığar. Yabancı askerden medet umanlara milliyetçi de denmez vatansever de denmez" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye Tezkeresi üzerinde grubu adına söz alan Loğoğlu, tezkerenin tutarsız, başı, sonu olmayan, amaç ve hedefleri muğlak bir tezkere olduğunu savundu.

Loğoğlu, hükümet'in esas derdinin IŞİD değil, Suriye rejimi olduğunu, IŞİD'i kılıf olarak kullandığını, bunun, tezkerenin gerekçesinde de görüldüğünü iddia etti.

Tezkerenin Türkiye'ye konuşlanacak ya da Türkiye'deki üsleri kullanacak yabancı kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılmasına da onay verdiğini kaydeden Loğoğlu, "Terörle mücadele bağlamında Türkiye kendini korumak için yabancı askerlere ihtiyaç duyacak noktaya mı gelmiştir? Böyle bir duruma izin vermek, onay vermek hangi vatanseverlik anlayışına sığar. Mehmetçiğe sahip çıkmayan, onu sakınmayan ve yabancı askerden medet umanlara milliyetçi de denmez vatansever de denmez. Kurtuluş Savaşı'nı vermiş bir ulusun evlatları ve 1 Mart tezkeresini reddetmiş bir Meclisin üyeleri olarak bu tezkeresinin altına imza atmak gaflet, dalalet ve hıyanet olmayacak mıdır?" diye konuştu.

"Türkiye'nin bölgenin korsan devleti olur" -

Tezkerenin kabul edilmesi halinde Türkiye'nin bölgenin korsan devleti olacağını öne süren Loğoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin karşı karşıya olduğu güvenlik risklerine sessiz kalmamanın karşılığı bölgede korsanlık yapmak değildir. Atıf yaptığınız Güvenlik Konseyi kararlarının hiç birisi size bu hakkı vermiyor. Gerekçede üç ayrı BM Güvenlik Konseyi kararına atıf yaparak öngörülen sınır ötesi güç kullanımına uluslararası meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Oysa bu kararların hiç birinin uzaktan yakından güç kullanımıyla ilgisi bulunmamaktadır.

Birleşmiş Milletler'in bu kararları Türkiye'nin kendi silahlı güçleriyle veya yabancı güçlerle Irak ve Suriye'ye bir askeri müdahaleye yasal bir zemin oluşturmuyor, olası bir askeri müdahaleye uluslararası hukuk bakımından meşruiyet kazandırmıyor. Anti-IŞİD koalisyonunun bölgedeki hiç bir ülkesi de sizden bu askeri müdahaleyi talep etmiyor, beklemiyor, istemiyor."

"IŞİD'in can damarları Türkiye'dedir" -

Türkiye'nin IŞİD'le ve bütün terör örgütleriyle mücadele etmesi gerektiğini belirten Loğoğlu, partisinin bu yaklaşıma destek vereceğini ifade etti. Ancak Türkiye'nin, koalisyonun askeri boyutunda hiçbir şekilde yer almaması ve topraklarının askeri operasyonlar için kullanılmasına izin vermemesi gerektiğini kaydeden Loğoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye, IŞİD'e karşı koalisyona katılmak ya da katılmamak dışında üçüncü ve bizce en doğru seçeneği uygulamalıdır. Bu yolun iki ayağı vardır. Birincisi, Türkiye IŞİD ve tüm terör örgütleriyle ülke içinde Güvenlik Konseyi kararlarının rehberliğinde etkin bir şekilde mücadele etmelidir, zira Irak'ta doğan Suriye'de serpilen ve giderek uluslararası bir kimlik kazanan IŞİD'in can damarları Türkiye'dedir. Türkiye bu damarları keserek anti-IŞİD koalisyonuna en büyük katkıyı verebilir.

İkincisi, Türkiye, IŞİD'i ve diğer terör örgütlerin ortaya çıkaran sosyo-ekonomik sorunlarla mücadeleyi de kapsayan bütüncül bir strateji oluşturmalı ve bu stratejiyi bölgedeki terör örgütlerine karşı verilen mücadeleye, bu mücadelenin bir boyutu olarak eklemlemelidir. Türkiye'nin sınırları IŞİD başta olmak üzere terör örgütlerinin çatışma bölgelerine geçiş noktası olmaktan, Türkiye toprakları bu örgütlerin lojistik destek üssü olmaktan çıkarılmalı ve bu örgütlerin ülkemizdeki ekonomik ve sosyal medya üzerinden taraftar ve kaynak toplama faaliyetleri engellenmelidir. Başka bir ifadeyle, IŞİD bataklığının ülkemizdeki boyutunu temizlemesi Türkiye'yi anti-IŞİD koalisyonun en etkin üyesi yapacaktır."

"Sizi vicdanınızın sesini dinlemeye çağırıyorum" -

Faruk Loğoğlu, hükümetin, IŞİD'le ülke içinde mücadele etmek yerine askeri operasyonlar yoluyla yeni maceralara girmesi halinde Türkiye'nin, Suriye ve Irak sorunlarının içine fiilen çekileceğini, bölgedeki çatışmaların genişleyeceğini savundu.

Milletvekillerinin tezkereyi oylarken yalnızca Türkiye'nin değil, bölgenin de geleceğine etki edeceğine dikkati çeken Loğoğlu, "Sizi ülkemizi komşularının topraklarında işgalci yapmamaya çağırıyorum. Sizi Mehmetçiği bataklığa teslim etmemeye çağırıyorum. Sizi halkımızın ve ülkemizin güvenliğini tehlikeye atmamaya çağırıyorum. Sizi Kürt yurttaşlarımızı incitmemeye çağırıyorum. Sizi vicdanınızın sesini dinlemeye ve çocuklarınızın geleceğini düşünmeye çağırıyorum. Sizi savaştan yana değil, barış ve istikrardan yana olmaya davet ediyorum" diye konuştu.

Partisinin tezkereye "hayır" diyeceğini belirten Loğoğlu, herkesin bu tarihsel sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

Bu arada, Loğoğlu'nun konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, önemli bir tezkerenin görüşmelerinin yapılmasına rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görüşmelere katılmamasını eleştirdi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Osman Faruk Loğoğlu Türkiye Suriye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title